Notícies més llegides





La Selva


Santa Coloma de Farners

Alexandra Capdevila és la guanyadora de la XIV Beca de Recerca La Selva

La Selva  -  14/07/2020  -  18:58

Capdevila ha guanyat amb el treball "La immigració francesa a la Selva als segles XVI i XVII"




Alexandra Capdevila és la guanyadora de la XIV Beca de Recerca La Selva amb el treball La immigració francesa a la Selva als segles XVI i XVII. Així ho va decidir el jurat, que es va reunir telemàticament el passat 3 de juliol en una edició en què ha rebut una menció especial també el treball de Jordi Tomàs Guilera titulat Les missions de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya a la comarca de la Selva. La beca de Recerca La Selva, que convoca anualment el Consell Comarcal de la Selva és organitzada pel Centre d'Estudis Selvatans i coordinada per l'Arxiu Comarcal de la Selva.

La proposta d'Alexandra Capdevila té per objectiu analitzar la immigració francesa a la Selva des d'una perspectiva de llarga durada, atesos els fluxos migratoris que van del segle XVI fins a les darreries del XVII, i conèixer com van evolucionar al llarg del temps.

A través de l'estudi de fonts primàries, com són els llibres de matrimonis parroquials, les dispenses matrimonials dels arxius episcopals i els processos inquisitorials de l'Archivo Histórico Nacional, Capdevila es proposa conèixer la proporció d'immigrants francesos casats a la Selva i posar-la en relació amb d'altres comarques veïnes que han estat més estudiades com el Vallès Oriental, el Maresme o Osona; traçar la cronologia de la seva presència a les fonts a través dels llibres de matrimonis i la cronologia de les seves arribades a partir de la Matrícula de 1637; identificar els bisbats i localitats de procedència; les causes de les seves arribades; els camins o rutes de la migració; el tipus d'immigració (permanent o temporera) i els seus trets distintius; el grau d'integració dels nouvinguts a la comunitat d'acollida, les seves xarxes de sociabilitat i l'ofici exercit.

En definitiva, aquesta anàlisi contribuirà a donar a conèixer la casuística de la Selva, fins ara desconeguda, i situar-la en el mapa de comarques amb estudis d'abast comarcal sobre la immigració francesa. A més, l'estudi també permetrà mostrar quina va ser l'aportació i el llegat d'aquest flux migratori dels segles XVI i XVII, per exemple en la pervivència de llinatges d'origen francès o en la participació en obres d'ampliació, reforma o construcció d'esglésies i edificis civils.

Alexandra Capdevila Muntadas és doctora en Història Moderna per la Universitat de Barcelona (2004), graduada superior en arxivística i gestió documental per la ESAGED-UAB (2009) i Experta universitària en Genealogia i arxius per la Universitat de Còrdoba (2014). Becària predoctoral i doctoral en el Departament d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona i ha obtingut el premi Joan Reglà 2006 per la seva tesi doctoral i el premi Iluro 2013 per un estudi sobre la immigració francesa al Maresme.

Promoure la realització de treballs d'investigació en ciències socials i humanes en l'àmbit històric de la Selva

La Beca de Recerca La Selva té com a objectiu promoure la realització de treballs d'investigació en ciències socials i humanes en l'àmbit històric de la Selva. La beca s'atorga al millor projecte inèdit de recerca en els camps científics que inclou l'enunciat, preferentment història i geografia, però també antropologia, sociologia, economia, dret, filologia, art, etc., referit a l'àmbit territorial de la comarca històrica de la Selva o també als territoris adjacents que hi hagin tingut una relació intensa.

La dotació de la beca és de 5.000 euros, que es faran efectius en tres parts: un 25 % en el moment de resoldre's la concessió; un altre 25 % a la meitat del termini de realització del treball, quan s'hagi presentat i valorat la memòria preceptiva sobre l'estat de la investigació, i la resta (50 %) una vegada finalitzat el treball i després que el jurat n'hagi dictaminat la qualitat.


Autor: Redacció


#laselva


#laselva






Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...


alt - Pedro Sánchez / PSOE

Carles Enric

¿Los socialistas, los nuevos franquistas de España?

El socialismo de Sánchez es la versión del S.XXI de las políticas de Franco...