Notícies més llegides




Catalunya Nord


Coll d'Ares

La Flama del Canigó es reinventa i brillarà per homenatjar a les víctimes de la Covid

Catalunya Nord  -  15/06/2020  -  17:53

Des de Coll d’Ares, on es farà la fotografia habitual amb les autoritats presents però en cap cas s’hi voldrà celebrar un acte, la Flama arribarà a més de 3.000 punts d’arreu dels Països Catalans gràcies a la tasca dels diferents equips de foc


Flama del Canigó

Flama del Canigó



La pandèmia de la Covid-19 ha obligat a replantejar els esdeveniments de dalt a baix, també el que fan referència a les tradicions populars. Un exemple és la Flama del Canigó, la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan més emblemàtica del nostre territori, que ha hagut d’adaptar-se al context i plantejar una edició on les mesures de seguretat i l’homenatge a tota la societat civil que s’ha mobilitzat en la lluita contra el coronavirus seran dues de les característiques més destacables. “El que volem és que no hi hagi aglomeracions de gent. La Flama arribarà a tot arreu, però el que no es faran seran grans actes, sinó que fomentarem les rebudes de petit format per tal de lluitar contra la possible expansió del virus”, detalla la responsable de la Flama i membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural, Blanca de Llobet. 

En aquest sentit, la Flama d’enguany arribarà a més de 3.000 punts dels Països Catalans amb el lema ‘Enguany encenc la flama per tu’, un missatge que a part de ser un homenatge per a tota la gent que ha sofert el virus de ben a prop també esdevindrà, d’altra banda, un nou record per als presos independentistes i exiliats. Precisament des de la presó, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va emetre fa uns dies un comunicat en el qual recordava que “la història de la Flama és la d’un poble unit en la diversitat per la llibertat. Que en els moments més foscos sap transformar la injustícia en esperança, estenent una xarxa cultural i solidària arreu dels Països Catalans; passant per Brussel·les, Ginebra i arreu del món”.

‘Enguany encenc la flama per tu’

Sens dubte, un dels actes diferencials de l’acte d’aquest 2020 es viurà als mateixos domicilis. Així, des d’Òmnium s’ha instat als ciutadans a encendre una espelma als balcons a les deu de la nit en punt per tal d’homenatjar les víctimes i els afectats del nou coronavirus, així com els serveis essencials que han treballat des del primer dia per mantenir dempeus la societat catalana.

El trajecte de la Flama

Malgrat les circumstàncies actuals, però, hi ha coses que no canvien. Així, el foc es regenerarà, com cada any, al cim del Canigó durant la matinada del 22 al 23 de juny. Ara bé, en aquesta ocasió només hi podran pujar tres excursionistes autoritzats per tal de complir amb les mesures de seguretat dictaminades des de les instàncies sanitàries. Aquests tres protagonistes pertanyen al Casal del Conflent i pujaran la Flama que, prèviament, hauran recollit el Cercle de Joves de Perpinyà del Castellet. Amb l’ajuda dels Agents Rurals, la Flama es distribuirà des de Coll d’Ares, que es convertirà en el punt neuràlgic d’aquesta edició. “”La Flama arribarà a Coll d’Ares i des d’allà es repartirà. De fet, la primera vegada que la Flama va arribar a la Catalunya del Sud ho va fer per Coll d’Ares, i és per això que es convertirà en un acte molt simbòlic”, puntualitza de Llobet.

Des de Coll d’Ares, on es farà la fotografia habitual amb les autoritats presents però en cap cas s’hi voldrà celebrar un acte, la Flama arribarà a més de 3.000 punts d’arreu dels Països Catalans gràcies a la tasca dels diferents equips de foc. “El que volem és que hi hagi molta més xarxa, molts més punts de repartiment perquè tothom pugui tenir la seva Flama”, afegeix la responsable. 

D’altra banda, i com ja és tradició en aquestes dates, la Flama del Canigó serà rebuda al Parlament de Catalunya el 23 de juny al migdia, en el marc d’un acte que excepcionalment se celebrarà a porta tancada. Un manifest coral escrit per un grup de ciutadans anònims que han estat al capdavant de la lluita contra la Covid esdevindrà el missatge que acompanyarà aquest 2020 l’arribada del foc. “Hi haurà metges, infermeres, nens, mestres… Persones representatives de la societat que d’alguna manera o altra han patit la pandèmia”, detalla de Llobet, qui també afegeix que, malgrat les adversitats, el context actual difereix bastant del que es preveia fa unes setmanes: “Quan ens vam començar a plantejar com celebraríem l’acte d’enguany la situació sembla molt més complicada del que és ara. Amb cada normativa hem d’anar veient el que es pot fer i el que no, sabem que la mobilitat és reduïda, però la Flama arribarà”.


Autor: Redacció


#omnium #flamacanigo


#omnium #flamacanigo





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...