Notícies més llegides



Baix Empordà


Torroella de Montgrí

Caganer.com crea els caganers de metge i de pagès català en temps de COVID-19

Baix Empordà  -  28/05/2020  -  12:32

L’empresa gironina vesteix les figures amb peces característiques per evitar el contagi del coronavirus com mascaretes quirúrgiques i guants




L’empresa gironina Caganer.com, que crea figures de caganers artesanalment des de fa 28 anys, ha creat dos personatges adaptats als temps actuals de la pandèmia de la COVID-19: el caganer de metge i de pagès català, a qui han col·locat peces característiques per evitar el contagi del coronavirus com mascaretes quirúrgiques i guants. Marc Alós, escultor de Caganer.com, explica que “hem tingut moltes peticions dels nostres seguidors i col·leccionistes per si preparàvem algun caganer especial per la COVID-19 i hem apostat per aquests dos models”.

El caganer de metge l’han vestit amb l’equipament bàsic per desenvolupar la feina amb la màxima protecció (mascareta, ulleres, guants i bata) i el de pagès català, que ja tenien al catàleg amb camisa blanca, faixa, barretina i espardenyes, li han afegit com a accessoris una mascareta quirúrgica d’un sol ús i guants. Per a Alós, la nova figura de metge és un reconeixement al personal sanitari: “Superherois com Superman, Spiderman o Batman, que ja tenen el seu caganer, ens queden lluny perquè avui els nostres superherois i superheroïnes els tenim dins dels centres sanitaris”. Caganer.com ja tenia entre les seves figures altres peces relacionades amb el personal sanitari com l’infermer, cirurgià i membres del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), adaptats també en la versió femenina, llevadora i dentista.

L’empresa de Torroella de Montgrí no descarta adaptar més figures de caganers en temps de COVID-19 i també ja treballa en les noves creacions de la temporada que ve que, com és habitual, presentaran a la tardor.

De Rosalía, La casa papel i Carles Puigdemont a la COVID-19

Caganer.com compta amb prop de 500 peces de figures que converteixen personatges famosos del món de la política, artístics, esportius o de la ficció, en caganers del pessebre. A l’hivern passat, les peces més venudes van ser les de la cantant Rosalía, els personatges de la sèrie de televisió La casa de papel i el polític Carles Puigdemont, que ja forma part dels caganers més venuts juntament amb els de Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi. Durant el desembre, es van esgotar algunes figures en fires de Nadal catalanes on Caganer.com venia les peces i davant les peticions les van anar repostant a poc a poc, ja que s’elaboren artesanalment, una a una. El top10 de caganers famosos més venuts de la temporada  passada el van completar els polítics Donald Trump, Boris Johnson i Oriol Junqueras, l’artista mexicana Frida Kahlo, l’activista mediambiental sueca Greta Thunberg, la figura de còmic del superheroi Deadpool i els clàssics tió i Pare Noel.

No pretenen ser una burla, sinó un tribut

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i que reconeix les creacions de l’empresa del Baix Empordà com a figures artesanes «elaborades de forma manual, individual o en petites sèries». Alós subratlla que “són figures fetes per nosaltres mateixos, pintades aquí a casa i amb productes de proximitat, ja que, per exemple, el fang prové de la Bisbal d’Empordà. Som molt curosos i busquem que les figures cada cop tinguin més qualitat”.

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-l’hi portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l’any següent.  L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 28 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut. A més, cada cop intenten incorporar més dones i moltes de les figures ja les tenen desdoblades. La temporada passada s’hi van afegir més perfils dedicats al món de les professions, com les de cirurgiana i cuinera, i del món esportiu, com les de golfista i de futbolista en versió femenina, de waterpolista -amb casquets blanc i blau- i de gimnasta -en rítmica.

Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l’objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països, especialment polítics i esportistes. Així és com Caganer.com travessa fronteres i porta la cultura i tradició catalanes a les llars d’arreu del món i durant tot l’any. Entre les figures més venudes, del clàssic caganer amb barretina, dels inicis, han passat a encapçalar el rànquing Carles Puigdemont, Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi.

Caganer.com experimenta una creixent internacionalització any rere any. Des de la seva web distribueix caganers a tot el món i va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online: ja l’any 2000 es van convertir en pioners del comerç en línia. Actualment, i després de més d’un quart de segle elaborant representacions de fang, el catàleg de Caganer.com compta a dia d’avui amb prop de 500 peces. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d’exposicions permanent situada a la seu de l’empresa, al número 11 del carrer Francesc Macià, de Torroella. Marc Alòs considera que “s’ha aconseguit que el caganer sigui conegut a arreu del món, els mitjans de comunicació hi han ajudat molt, però encara queda feina per fer. Abans, que una figura de caganer estigués a les botigues de souvenirs era una utopia; ara és una realitat”.

La col·lecció de Caganer.com es pot veure a la seva pàgina web www.caganer.com, on també s’ofereix la possibilitat de comprar online les diferents figures o consultar els punts de venda.


Autor: Redacció


#caganer


#caganer





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...