Notícies més llegides




Catalunya Nord


Arles de Tec

Arles dona el tret de sortida a les tradicionals Festes de l'Ós del Vallespir

Catalunya Nord  -  01/02/2020  -  22:38

Les pròximes representacions tindran lloc a Prats de Molló (9 de febrer) i Sant Llorenç de Cerdans (16 de febrer)


Festes de l'Ós

Festes de l'Ós



Aquest diumenge comença el cicle de recreacions d'una de les tradicions més emblemàtiques del Vallespir: les Festes de l'Ós. Com sempre, aquest esdeveniment coincideix amb la Candelera, moment en el qual els óssos del Pirineu desperten després d'un llarg període d'hibernació. La representació que es fa aquest diumenge 2 de febrer al municipi d'Arles és la més important del Vallespir, juntament amb la de Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans, que es celebren els dies 9 de febrer i 16 de febrer respectivament.

Tot i que formen part de la mateixa festivitat, les representacions que es fan durant les Festes de l'Ós varien en funció del municipi. En el cas d'Arles, la representació escenifica l'enamorament de l'ós Martí d'una noia del poble que es diu Roseta. Quan el primer es decanta per captivar-la, un caçador i la seva comitiva el persegueixen i acaben amb la seva vida. Durant la representació que s'ha fet a Arles, els responsables d'acorralar i capturar a l'ós Martí han sigut els personatges de les tortugues i les botes.

Les Festes de l'Ós són unes dates molt assenyalades pels habitants d'aquest territori de la Catalunya Nord. De fet, recentment s'ha escrit un llibre que parla d'aquesta tradició. L'autor nord-català, Guillem Dalmau ha publicat 'Una mirada sobre l'ós', un treball que serveix per explicar l'origen de les Festes de l'Ós. I per fer-ho, s'ha ajudat d'il·lustracions del fotògraf Jean Ribière, que entre altres, va capturar el moment exacte de la representació que es va fer a Prats de Molló l'any 1952.


Autor: Redacció


#festesdelos #vallespir


#festesdelos #vallespir





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...