Notícies més llegides



Catalunya Nord


Perpinyà

Perpinyà, capital de la Catalunya del Nord

Catalunya Nord  -  28/01/2020  -  17:39

La capital nord-catalana acollirà un esdeveniment sense precedents el pròxim 29 de febrer, amb la vista del president a l’exili Carles Puigdemont


Perpinyà, capital de la Catalunya del Nord

Perpinyà, capital de la Catalunya del Nord



Més d’una quarta part dels habitants de la Catalunya del Nord resideixen a la capital d’aquesta part històricament i culturalment catalana, Perpinyà. Entre altres coses, això significa que la ciutat, que actualment supera els 120.000 habitants, concentra bona part de la tradició i el folklore català, una riquesa cultural i patrimonial diversa que es fa evident mentre es passeja pels seus carrers o s’observa el seu cartell d’activitats i propostes lúdiques. 

  Sense anar gaire lluny, l’any passat la ciutat nord-catalana va ser proclamada Capital de la Sardana, un rol que va agafar de Montblanc i que aquest 2020 cedirà a la localitat de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta distinció va provocar que la ciutat acollís diverses iniciatives vinculades amb la dansa popular catalana, des de les habituals ballades fins a exposicions, conferències o els emblemàtics Premis de la Sardana, que en certa manera van col·locar el punt final a l’any sardanístic perpinyanès.

El nomenament com a Capital de la Sardana ha estat abraçat per altres factors que han reforçat recentment el sentiment catalanista de la ciutat. Des que el motor independentista va arrencar de valent a la Catalunya del Sud, a partir de l’1 d’octubre de 2017, Perpinyà s’ha erigit com un fidel aliat en la defensa de les llibertats i la democràcia, una reacció especialment incentivada per donar resposta a la repressió i la violència causada per l’estat espanyol, plenament rebutjada a la zona nord-catalana en general i a la seva capital, en particular. Només cal mirar les concentracions que cada dijous es convoquen davant del Castellet, en suport amb els presos i exiliats polítics, per entendre el caliu que es respira: generalment, més d’un centenar de persones responen a la crida del Comitè de Solidaritat Catalana, una de les moltes entitats de la Catalunya del Nord que vetllen -i lluiten- per la defensa dels drets i les llibertats dels catalans. 

Entre els presents a aquestes manifestacions, o a les mobilitzacions també notòries que surten al carrer amb motiu de la Diada de l’11 de setembre o com a protesta per les decisions polítiques, policials o judicials de l’estat espanyol, també hi ha cares conegudes del món cultural, un sector arrelat amb els germans de la Catalunya que saluda des de l’altra banda dels Pirineus. Parlem, per exemple, dels escriptors Joan-Lluís Lluís -qui és, precisament, vicepresident d’un novell i reeixit Comitè per la República de la Catalunya del Nord- o Joan-Pere Pujol, autors que de ben segur tenen un lloc referencial a La Llibreria Catalana, un dels establiments icònics del catalanisme de la ciutat juntament amb altres locals com ara Visca, conegut per brindar un ampli ventall de productes dels Països Catalans.

Múltiples entitats

La ciutat, d’altra banda, també és coneguda per albergar una destacada teranyina d’associacions i entitats dedicades a la preservació, divulgació i fins i tot protecció del catalanisme. Un tret distintiu en molts d’aquests col·lectius és la seva lluita per difondre el català: Òmnium Cultural Catalunya Nord destaca per la seva ferma aposta pels cursos de català a adults, un objectiu, aquest de l’ensenyament de la llengua, que també persegueixen amb perseverança altres entitats com l’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC), projectes educatius en auge com els centres associatius La Bressola o mitjans que a través de les ones o la pantalla esdevenen agents fonamentals per a la defensa de la llengua, com Ràdio Arrels. De fet, aquest entramat d’entitats convençudes de la causa catalanista fins i tot arriba a l’àmbit esportiu, amb clubs com la Unió Esportiva Arlequins de Perpinyà, la USAP, o els Dragons Catalans.

No és estrany, doncs, que amb aquest suport el president de Catalunya a l’exili, Carles Puigdemont, hagi escollit la ciutat nord-catalana com l’epicentre d’un acte multitudinari convocat pel Consell per la República. L’esdeveniment, programat pel dissabte 29 de febrer al migdia, es convertirà si es compleixen els auguris en una de les mobilitzacions més multitudinàries que es recorden a la història de la Catalunya del Nord. En concret, els organitzadors esperen aplegar al Parc de les Exposicions unes 100.000 persones, en el que serà un acte polític on, a part de Puigdemont, participarà el també eurodiputat Toni Comín, així com l’exconsellera Clara Ponsatí.

El “centre del món”

Qui decideixi assistir a l’acte multitudinari que es prepara, o qui vulgui fer una escapada un dia qualsevol cap a la ciutat, descobrirà un lloc singular i farcit d’atractius. El cèlebre pintor empordanès Salvador Dalí va definir la capital del Rosselló com el “centre del món”, fixant-se en el seu enorme potencial cultural que es fa palès a tots els racons.

Colorida i heterogènia, la ciutat nord-catalana exhibeix atractius per tots costats. Així, els seus barris cromàtics, com Sant Joan, comparteix protagonisme amb el bonic conjunt de la plaça de la Llotja , la proposta gastronòmica de Halles Vauban o el jardí Bir-Hakeim, un espai genuí que llueix espècies i exemplars exòtics i recòndits. La proposta turística, a més, es pot completar amb una àmplia oferta cultural, un àmbit on sobresurten el museu Jacint Rigau o la imponent catedral de Sant Joan. 


Autor: Redacció


#perpinya #catalunyanord #centredelmon


#perpinya #catalunyanord #centredelmon





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...