Notícies més llegides



Actualitat Girona


Girona

Balanç de l’episodi d’afectacions a la ciutat causat pel pas del temporal “Glòria”

Actualitat Girona  -  24/01/2020  -  23:40

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha fet un repàs de la situació actual i la viscuda des de dimarts a Girona en el marc de la fase d’emergència del Pla de protecció civil municipal pel risc de desbordament dels rius Ter i Onyar


Balanç afectacions temporal

Balanç afectacions temporal



El pas del temporal “Glòria” per la ciutat de Girona aquesta setmana ha comportat l’activació de la fase d’emergència del Pla de protecció civil municipal per risc de desbordament dels rius Onyar i Ter des del dimarts 21 de gener fins avui al matí, quan ja ha passat a fase d’alerta. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, acompanyada del regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, i de la regidora d’Educació i Esports, Eva Palau, ha fet balanç de les afectacions que ha deixat aquest episodi meteorològic al municipi.

“Crec que podem concloure que Girona ha passat un examen molt complicat, però que l’hem superat bé. Feia cinquanta anys que no hi havia un episodi com aquest. El més important és que no hem de lamentar danys personals, però sí que és cert que hi ha nombrosos danys materials, la majoria dels quals no afecten el dia a dia de la ciutadania”, ha afirmat l’alcaldessa Marta Madrenas, que ha assenyalat que ara mateix les prioritats són “restablir amb completa normalitat el subministrament d’aigua potable, solucionar el tall de fluid elèctric a les 400 persones abonades que actualment no tenen llum a la ciutat i reubicar les activitats del Pavelló Municipal Girona-Fontajau”.

Amb l’objectiu principal d’evitar danys personals, des del primer moment es va avisar de forma preventiva a la ciutadania, sobretot a la població que viu en habitatges propers als rius Onyar i Ter, pel possible risc de desbordament, i se’ls va informar de les mesures que havien de prendre en cas d’inundació: pujar a les plantes superiors de l’habitatge o buscar un reallotjament.

A través d’un dispositiu policial, reforçat amb voluntariat de Protecció Civil i amb sistemes de megafonia i altaveu dels vehicles de la Policia Municipal, es va informar als establiments comercials i als habitatges en planta baixa ubicats a la zona de Vista Alegre, Carme, Barri Vell i Mercadal més propers a l’Onyar i als dels barris de Pedret, Sant Ponç i Pont Major més propers al riu Ter.

Mitjançant aquest dispositiu, reforçat amb els contactes personals que es van portar a terme des de Serveis Socials, es van detectar dues unitats familiars que requerien l’assistència de l’Ajuntament de Girona en cas de necessitat i, per aquest motiu, se’ls va traslladar preventivament a la Residència de Gent Gran Puig d’en Roca. Una família formada per tres persones grans hi va arribar el dia 22 i una altra família, formada per dues persones grans més, hi va arribar el dia 23. Aquesta tarda es preveu que ja se’ls pugui traslladar de nou als seus habitatges, acompanyats per membres de l’equip tècnic de Serveis Socials.

A més, durant la jornada d’ahir es van haver de reallotjar 17 persones usuàries de la Llar Oxalis, que va quedar afectada pel desbordament del riu Ter. D’aquestes 17 persones, set homes es van traslladar a la Residència de Gent Gran Puig d’en Roca i deu a la Residència Creu de Palau. Les 17 persones usuàries de la Llar Oxalis es quedaran aquest cap de setmana en les residències alternatives mentre s’avaluen les incidències que hagi pogut haver-hi en les instal·lacions del centre. En total, s’han hagut de reallotjar 22 persones arran de l’episodi del temporal.

En paral·lel, i davant la possibilitat de desbordament dels rius la nit del 22 de gener, des de l’Ajuntament es va habilitar de forma preventiva el Pavelló Municipal de Palau per tal que pogués esdevenir el punt d’acollida i estada de la ciutadania en cas d’emergència. Les instal·lacions van comptar tota la nit amb servei de consergeria i l’assistència del personal de voluntariat de Protecció Civil, tot i que no es va haver d’activar cap evacuació. Durant la jornada d’ahir, a més, va estar obert fins al vespre el Centre Cívic Pont Major com a espai d’acollida als veïns i veïnes dels barris de Pedret, Pont Major i Sant Ponç que haguessin d’abandonar els seus habitatges. Finalment, però, no va haver de ser utilitzat.

Cal assenyalar també que s’ha ofert allotjament a totes les persones que viuen al carrer, tant a través dels Serveis Socials com dels dispositius policials. En aquest sentit, tant el Centre d’Acollida i Serveis Socials La Sopa com el centre de la UNED han estat plens les nits del 21, del 22 i del 23 de gener i, a més, es van col·locar cinc matalassos extra a La Sopa la nit del 22 al 23 de gener. També s’han ubicat un total de set joves a l’alberg del carrer dels Ciutadans.

Incidències a escoles, equipaments municipals i particulars

Un dels àmbits on ha afectat més el pas del temporal per la ciutat ha estat en les escoles. Els dies 22 i 23 de gener es va decidir suspendre les classes i tancar tots els centres educatius de la ciutat amb motiu de la previsió de pluges i davant de la recomanació de la Generalitat de Catalunya. El personal de consergeria, però, va estar dins dels centres durant tota la jornada per poder notificar qualsevol incidència. Es van detectar algunes goteres i filtracions d’aigua i talls de llum intermitents. Cal assenyalar que el dimarts 21 de gener hi va haver dos centres que no van poder obrir: l’escola bressol El Tren, per entrada d’aigua a les instal·lacions a causa del temporal, i l’institut Santiago Sobrequés, per falta de subministrament elèctric.

Avui, però, tant escoles bressol com escoles de primària, secundària i instituts, a més de l’Escola Municipal de Música, han pogut obrir amb normalitat, amb excepció de l’institut Narcís Xifra. Aquest centre ha patit filtracions d’aigua i té problemes de subministrament de xarxa, llum i calefacció. Actualment s’està treballant per reparar totes les incidències i es preveu que dilluns s’hi pugin reprendre les classes amb normalitat.

En relació amb les incidències que hagin pogut patir particulars i empreses, l’alcaldessa de Girona ha explicat que, “igual com es va fer amb les afectacions per la calamarsada, es posarà a disposició de la ciutadania un tècnic municipal per tal de fer assessorament i acompanyament en les gestions que s’hagin de fer en els propers dies” amb les companyies d’assegurances i altres aspectes relacionats amb les gestions referents en les afectacions en l’àmbit privat.

Pel que fa als equipaments i espais municipals, cal destacar les afectacions al Pavelló Municipal Girona-Fontajau, que va patir una inundació durant la jornada d’ahir que va arribar fins al metre i mig d’aigua en alguns punts. Actualment s’està treballant amb bombes per acabar d’extreure tota l’aigua que hi ha dins l’equipament i els tècnics municipals ja han començat a fer una avaluació dels danys que patit l’espai. Ara s’està treballant en dues línies prioritàries: per un costat, efectuar la neteja completa de les instal·lacions i recuperar la xarxa elèctrica –que es preveu que es pugui fer la setmana que ve- i buscar espais alternatius per reubicar les activitats fisicoesportives i d’entitats que hi estaven programades els propers dies. Els dos clubs professionals que entrenen i juguen a l’equipament,  l’Spar Citylift Girona i el Bàsquet Girona, traslladaran mentrestant les seves activitats al Pavelló Municipal de Palau.

Ahir també va patir inundacions l’Auditori Palau de Congressos, que es van poder resoldre al llarg del dia i no es preveu que tinguin més incidències, i el Camp de Futbol Municipal de Pont Major, on caldrà veure fins on han arribat les afectacions un cop s’hagi retirat l’aigua. El temporal també ha afectat aquesta setmana el pàrquing del Pallol, on es va inundar la planta -2, i els menjadors de gent gran de Santa Eugènia i el Mercadal, on es van haver de suspendre els serveis d’àpats per falta de llum. El Pavelló Municipal de Pont Major es va tancar però no ha sofert danys remarcables i al Centre Cívic Pedret s’està pendent d’accedir-hi per valorar les incidències. A més, com a mesura de prevenció, l’Ajuntament de Girona va decidir tancar els equipaments municipals a partir de les 20 h el dia 21 de gener i a partir de les 17 h el dia 22 de gener.

Actualització dels talls de carrer i de l’estat del medi natural

En relació amb la mobilitat, durant aquesta setmana hi ha hagut alguns talls de carrers a causa del desbordament dels rius. Els més importants són els que han afectat la carretera C-255 (km. 0,800), a l’alçada del pont de l’Aigua i el que ha afectat el carrer de Pedret. Tots dos ja s’han restablert a la circulació a hores d’ara. Ahir també es va tallar el trànsit al carrer de l’Esport –que es va poder reobrir ahir a la tarda- i hi van haver talls intermitents en la circulació en l’avinguda de Josep Tarradellas, entre la rotonda de Fontajau i la plaça de l’Assemblea de Catalunya. Aquestes incidències van afectar ahir les línies L2, L5 i L6 del bus urbà.

Una de les incidències més destacades de les últimes hores es va produir ahir amb el tall en el subministrament d’aigua potable a la ciutat a causa de la inundació del punt de captació per l’abastament d’aigua al pantà del Pasteral. Ahir al vespre ja es va poder restablir el servei i en les properes hores es preveu que torni a la normalitat d’abans de l’episodi del temporal. A causa de les pluges dels últims dies, la depuradora de Girona també ha patit desperfectes i actualment està aturada. S’està treballant perquè torni a estar operativa al més aviat possible.

Al medi natural del terme municipal de Girona caldrà fer la valoració dels espais que han quedat inundats un cop l’aigua hagi retornat al seu cabal habitual. En relació amb l’arbrat, durant aquesta setmana s’han retirat una quarantena d’arbres caiguts pel temporal. En els propers dies, caldrà fer un repàs a la situació de la xarxa de camins rurals del municipi i reconsolidar els diversos punts on hi ha hagut esllavissades.

Respecte el centre d’acollida d’animals de Girona, ubicat a Domeny, des del primer moment es poder traslladar tots els animals a la part alta de les instal·lacions i, alguns, es van ubicar a Mas Xirgo.

Servei extra de recollida de voluminosos

Cal destacar que aquesta tarda i demà al matí es posarà un servei extra de recollida de voluminosos a la deixalleria municipal per tal que els veïnes i veïnes que hagin patit desperfectes al seu mobiliari puguin avisar al servei perquè els passi a recollir els mobles.

Aquests dies, des de l’Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC) s’han atès 870 trucades relacionades amb l’episodi del temporal; des de la Policia Municipal, 1.121 trucades, la majoria de les quals informatives, i s’han fet 170 publicacions a les xarxes socials municipals. A més, s’ha fet arribar tota la informació actualitzada en tot moment a les associacions de veïns dels barris de la ciutat a través de grups de Whatsapp.

“Vull agrair la paciència i la comprensió de tota la ciutadania i, especialment, dels veïns i veïnes de les zones més afectades i de les associacions de veïns de Pedret, Pont Major i Sant Ponç. A  banda, fer un vull agraïment als cossos d’emergència i a l’Associació de Voluntariat de Protecció Civil de Girona, amb els quals hem compartit des del primer moment la prioritat de treballar per a la seguretat de les persones”, ha conclòs l’alcaldessa.


Autor: Redacció


#girona #gloria


#girona #temporal #gloria





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...