Notícies més llegides



Catalunya Nord


Perpinyà

Francesc Bitlloch: “La gent ha comprès que no té cap futur dins d’Espanya”

Catalunya Nord  -  28/12/2019  -  14:07

El secretari de l’ANC a Catalunya Nord assenyala que “malgrat la manca d’unitat, tard o d’hora, Catalunya assolirà la independència”


Francesc Bitlloch

Francesc Bitlloch



Francesc Bitlloch



Francesc Bitlloch




Una de les notícies més impactants d’aquest 2019 ha sigut la sentència del procés, i la posterior reacció popular. Més enllà de les protestes a la ciutat de Barcelona i a altres indrets del territori, a Catalunya Nord ha sorgit un sentiment de germanor i un activisme que va in crescendo. Molta gent ho està fent possible, i un d’ells és Francesc Bitlloch. Secretari de l’ANC a Catalunya Nord, membre del Comitè de Solidaritat i un dels impulsors de la Delegació del Consell per la República a Catalunya Nord, Bitlloch ens ha concedit una entrevista en la qual hem pogut saber la seva opinió sobre tot el que està passant a Catalunya. “Estic convençut que si anéssim tots junts, la independència seria més fàcil d’assolir”, assenyala Bitlloch. A més, la conversa amb l’activista nord-català, ha servit per entendre com es viu el procés català a Catalunya Nord, i també per conèixer totes les accions que es porten a terme “a favor de la independència i dels drets humans”.

Es segueix amb interès el conflicte català a Catalunya Nord?

Les coses s’han accelerat molt després de la sentència, però ja fa temps que hi ha un seguiment. Com és natural, primer van reaccionar els que estan al corrent de la situació, i a partir de la decisió del Tribunal Suprem, l’interès va anar més enllà de la militància catalanista. El suport als presos i als exiliats no només va d’independència, també va de drets humans. Precisament això és el que fem des de les diferents entitats del territori, iniciatives a favor de la independència i dels drets humans.

I els mitjans de comunicació francesos informen sobre el que està passant a Catalunya?

El diari ‘L’Independent’, un dels més llegits a França, fa temps que parla de la problemàtica. Evidentment que sempre es pot informar més i millor, però comparat amb uns anys enrere, hem detectat que es fa més difusió.

Els polítics es mullen?

Més de 100 batlles de Catalunya Nord, entre ells l’alcalde de Perpinyà, ja han signat un manifest de suport als presos i exiliats polítics. Estem treballant perquè en siguin molts més! Des del Comitè de Solidaritat, cada dijous organitzem un acte de solidaritat al Castellet de Perpinyà, i des de l’ANC i la delegació del Consell per la República a Catalunya Nord estem fent presentacions per donar a conèixer la nostra feina. Tenim l’objectiu d’obrir punts d’inscripció arreu del territori, i per això, ja hem celebrat actes a Perpinyà, Fraga i Ceret.

Com creus que acabarà el procés?

No tinc la bola de cristall, però l’única sortida que veig és la independència. Bàsicament perquè la gent ha comprès que no té cap futur dins d’Espanya.

Les diferències entre partits està frenant l’objectiu?

Malgrat la manca d’unitat, tard o d’hora, Catalunya assolirà la independència. Això és un fet. De totes maneres, estic convençut que si anéssim tots junts, la independència seria més fàcil d’assolir. Els partits, les entitats i la gent del carrer que creu amb aquesta causa, hem d’estar units.

Què el fa ser optimista?

Doncs el fet que la gent hagi pres consciència. S’ha entès que sense Estat, la nostra llengua s’acaba; sense Estat, la nostra economia no evoluciona; i sense Estat, no tindrem llibertats. Contra la voluntat de la gent no es pot lluitar.


Autor: Redacció


#perpinya #consellxrepublica #catala #catalunyanord


#perpinya #consellxrepublica #catala #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...