Notícies més llegides



Catalunya Nord


Perpinyà

El reconegut historiador Nicolas Marty presenta un llibre sobre el procés català

Catalunya Nord  -  09/12/2019  -  20:26

L'acte organitzat per 'La Semaine du Roussillon' tindrà lloc aquest dimecres al Castillet de Perpinyà




Amb el pas dels anys, i especialment després de la sentència del Tribunal Suprem, el conflicte polític que es viu a Catalunya ha despertat l'interès de mitjans de comunicació d'arreu del món. Per proximitat i també per vincles històrics, França és un dels països que més pàgines ha dedicat a parlar del moviment independentista. No obstant, el fet que sempre existeixin diferents versions de la mateixa història encara complica més la seva comprensió. I precisament això és el que ha fet el prestigiós historiador Nicolas Marty: posar llum i resoldre incògnites a través del llibre "Comprendre la crise catalane".

Aprofitant que la qüestió catalana té més vigència que mai, 'La Semaine du Roussillon' ha organitzat un acte per aquest dimecres (19h, Castellet de Perpinyà) que comptarà amb la presència de Marty. "Molts francesos desconeixen que això ve de lluny, i es pensen que tot va començar el 2017. Amb aquest llibre vull explicar com s'ha arribat fins aquí", assenyala el catedràtic d'història contemporània de la Universitat de Perpinyà, Nicolas Marty.

Obra per contextualitzar

A les 224 pàgines del llibre, Marty explica els fets que han anat succeint i també aprofundeix en els antecedents. A més, l'historiador dona veu als protagonistes i posa sobre la taula tots els elements d'un conflicte tan complex com el català. "Fora de Catalunya es creu que només hi ha raons econòmiques. És important que coneguin la realitat, i que sàpiguen que els independentistes també tenen motius culturals, polítics i històrics", afegeix Marty a dos dies de la presentació.

Durant la conversa mantinguda amb el prestigiós historiador, també es parla dels equívocs que generen les paraules en funció del territori i del context. El mateix Nicolas Marty posa l'exemple de Le Pen i la ultradreta francesa, i assegura que "a Catalunya no existeix cap moviment similar que estigui a favor de la independència. Això encara hi ha gent que no ho entén". Al ser preguntat per les raons que l'han portat a escriure el llibre, Marty explica la seva decepció amb els mitjans de comunicació francesos per com han tractat la qüestió catalana. "Des de Perpinyà he tingut accés a molta informació, i això m'ha permès escriure amb arguments i de manera honesta. En canvi, molts corresponsals i historiadors ni tan sols parlen català".

Malgrat que el llibre no inclou els darrers esdeveniments posteriors a la sentència, Marty presenta una obra dinàmica, precisa i molt entenedora, fins i tot per algú que no segueixi l'actualitat del procés. "Comprendre la crise catalane" (Editions Cairn) va arribar a les llibreries el passat mes de març, i aquest dimecres, tots els interessats tindran l'oportunitat d'escoltar les reflexions del seu autor i d'intervenir activament en un acte gratuït i obert a tothom.


Autor: Redacció


#perpignan #perpinya #catalunyanord


#perpignan #perpinya #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...