Notícies més llegides





Pla de l'Estany


Banyoles

Banyoles celebra la Festa Major de Sant Martirià més participativa

Pla de l'Estany  -  22/10/2019  -  19:29

El concert de Clara Peya al recinte de Barraques i el darrer Ball del Drac, van tancar ahir la programació


Festa Major de Sant Martirià

Festa Major de Sant Martirià



Banyoles va tancar ahir al vespre l'edició de la Festa Major de Sant Martirià més participativa. El concert de Clara Peya al recinte de Barraques i el darrer Ball del Drac van posar ahir el punt i final a una Festa Major marcada pel caràcter reivindicatiu i la pluja d'ahir dilluns, que van obligar a modificar o suspendre una part de la programació.

Després del pregó de la dramaturga i directora teatral Clàudia Cedó que va obrir la Festa Major el diumenge 13 d'octubre, les activitats de Sant Martirià es van aturar dijous i divendres per l'acord entre l'Ajuntament, la Comissió de la Festa Major i les entitats organitzadores amb l'objectiu de fer-se ressò de les circumstàncies extraordinàries que viu el país i expressar així el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem.

De les activitats de dijous i divendres, l'Ajuntament va mantenir només les fires, que van tenir una gran participació, especialment el dijous quan els firaires oferien dues entrades al preu d'una per a les atraccions.

El programa oficial d'activitats es va reprendre dissabte a primera hora del matí amb les Dianes, la principal novetat d'aquesta edició de la festa. Conegudes a altres indrets de Catalunya com les matines, les Dianes van consistir en una cercavila formada per gralles i percussió que desitjava el bon dia als veïns i veïnes per començar el dissabte de festa amb alegria.

La reivindicació pel moment de país va marcar també les activitats de la festa i així, la Sessió Vermut organitzada per l'entitat Sonora o la cercavila amb la participació de tota la faràndula banyolina van tenir un marcat caràcter reivindicatiu per expressar el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem. A la Sessió Vermut es van escoltar músiques escollides pels presos i exiliats. Pel que fa a la cercavila, una part es va fer en silenci, a més de comptar amb la participació de representants d'Òmnium Cultural, l'ANC i el CDR del Pla de l'Estany. També en diferents actes de la festa s'han pogut escoltar manifestos reivindicatius.

En total, es van suspendre o posposar un 25% dels actes previstos en el programa oficial. En aquest sentit, el regidor de Festes, Miquel Cuenca, ha destacat que "inevitablement la situació que viu el país ha estat molt present en aquesta edició de la Festa Major i hem hagut de buscar un difícil equilibri entre allò festiu i allò reivindicatiu, sense perdre mai de vista que la festa és un espai de participació per a una societat rica, plural i diversa, com la banyolina".

Miquel Cuenca ha volgut traslladar l'agraïment "més sincer" a totes les entitats i a la Comissió de la Festa Major que fan possible la Festa "per la seva implicació perquè gràcies a la seva feina, tenim una Festa Major millor" i ha afegit que "a la vegada és un símptoma d'una societat viva i activa".

La programació a l'envelat de la plaça de les Rodes, organitzada pel Foment de la Sardana, o al recinte de Barraques, amb artistes com Mazoni, Clara Peya o Xavi Sarrià, han marcat també la programació de la festa major, que ha inclòs activitats per a tots els públics.

Dues peces noves a l'Arqueta

La Festa Major de Sant Martirià ha permès veure també les figures de Sant Cristòfol i Santa Anna, les dues darreres peces recuperades de l'Arqueta de Sant Martirià, integrades al conjunt en l'Ofici Solemne de Sant Martirià que es va celebrar dissabte al matí al Monestir de Sant Esteve.

Els treballs per incorporar les dues darreres figures localitzades de l'Arqueta es van completar dies abans a Banyoles, després que tècnics del Instituto de Patrimonio Cultural del Ministeri de Cultura restauressin les dues peces. En l'Ofici, l'Arqueta es va poder veure amb 23 de les 28 peces que la integraven quan l'any 1980 va ser espoliada per la banda d'Èrik el Belga.

Noves funcions teatre

Un dels èxits d'aquesta Festa Major de Sant Martirià ha estat també l'obra de teatre 'Mamaaaa!!!', dirigida per la banyolina Belín Boix i amb els actors banyolins Miquel Torrent i Jordi Angelats a l'escenari. Les entrades per a les funcions del cap de setmana es van exhaurir i, atès que pràcticament ja estan esgotades les localitats per a les funcions del proper cap de setmana, l'Ajuntament ha decidit obrir dues noves funcions per al dissabte 2 de novembre a les 9 del vespre i per al diumenge 3 de novembre a les 7 de la tarda.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles






Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...


alt - Pedro Sánchez / PSOE

Carles Enric

¿Los socialistas, los nuevos franquistas de España?

El socialismo de Sánchez es la versión del S.XXI de las políticas de Franco...