Notícies més llegides



La Selva


Brunyola

La Fira de l’Avellana de Brunyola celebra un quart de segle

La Selva  -  03/10/2019  -  14:24

L’esdeveniment, que comença aquest divendres i fins diumenge, arriba amb un cartell farcit de propostes i activitats


Presentació Fira de l’Avellana/GN

Presentació Fira de l’Avellana/GN



La Fira de l’Avellana de Brunyola celebra enguany, a partir d’aquest divendres i fins diumenge (4-6 d’octubre), una edició d’allò més especial. L’esdeveniment selvatà arriba a les seves particulars noces de plata, un total de 25 edicions que es culminaran aquest 2019 amb una festivitat omplerta d’activitats i, per descomptat, amb l’avellana com a gran protagonista. 

La seu de la Generalitat de Catalunya a Girona ha acollit aquest matí l’acte de presentació de la fira, una presentació que ha comptat entre els participants amb el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, que ha destacat els “passos importants” que ha impulsat l’activitat, com ara la creació de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines. “Es tracta d’un producte bo i de qualitat, i des del Consell volem estar al costat d’aquesta fira per ajudar a posar l’avellana de Brunyola i de la Selva allà on ha de ser”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, va posar èmfasi ha posat èmfasi a la “consolidació” de la fira, i ha afirmat que el repte d’ara és “passa per mostrar la qualitat de l’avellana i que aquest producte sigui la primera opció”. “La fira ens ha permès posar-nos al mapa de Catalunya i també ha teixit complicitats entre els veïns i amb gent de fora”, ha destacat Mascort, que al mateix temps ha destacat la tasca dels pagesos i agricultors i ha apuntat que cal “buscar solucions” per resoldre la problemàtica entre la producció i el preu”. 

Optimisme moderat del sector

Qui també ha assistit a la presentació ha estat el president de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines, Albert Horta, que tot i destacar que la producció d’aquest 2019 “ha pujat” -“ha estat un bon any”, ha dit-, també ha explicat que els efectes de la forta calor de l’estiu han resultat un impediment. Horta, que ha lamentat que els efectes del canvi climàtic “fan molt mal a la producció”, també ha remarcat que “no s’han perdut camps d’avellaners”. “Els pagesos consolidats de Brunyola treballen conjuntament i mantenen els camps que hi ha. El nombre d’avellaners s’ha estabilitzat”, ha puntualitzat en aquest sentit. Actualment, i segons fonts de la Generalitat de Catalunya, el nombre total d’hectàrees d’avellaners a Catalunya és de gairebé un miler -998-.

Un programa divers

Malgrat que l’inici de la fira tindrà lloc divendres, amb el tradicional sopar popular organitzat per l’Associació de Joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa, el gruix de les propostes arribarà durant el cap de setmana. 

Així doncs, la jornada de dissabte s’iniciarà amb un taller d’anellament científic d’ocells, a càrrec del Consorci del Ter. De forma paral·lela, els visitants també podran participar en una visita guiada pel castell de Brunyola a través de les indicacions de Lourdes Serra., una activitat que també es farà el diumenge. Ja al migdia, la sala superior de l’Ajuntament albergarà la inauguració de la fira amb la presència del coordinador, Joan Carles Codolà, que serà el pregoner, i de diverses autoritats. Aquesta, però, no serà l’única inauguració del dia: també s’alçarà el teló de les exposicions ‘Ampolles i garrafes’, de Mercè Reverter; ‘Escenes d’una vida tranquil·la’, de Josep Vilallonga, i ‘Família i paisatge, retrats en 3D (1900-1936)’, una mostra de la col·lecció de fotografies estereoscòpiques del fons Vilallonga. A la tarda, d’altra banda, els assistents podran gaudir d’un ampli ventall de propostes: des d’un taller familiar (15 h) i una visita guiada al castell dirigida als més menuts (16.30 h), fins a una actuació infantil a càrrec del grup ‘Els Xancleta’ (18 h) o una activitat dirigida per Ricard Teixidor que té com a objectiu descobrir la història dels masos de la contrada, l’evolució de l’avellana al municipi i els seus mètodes de recol·lecció. La jornada acabarà amb el ritme del 12è Concert Avellana Jove, que comptarà en aquesta edició amb les actuacions de FOK, Miquel del Roig, PELUKASS i un DJ.

També el dissabte, a la tarda, tindrà lloc un dels plats forts del programa d’aquest any. Així, els visitants podran degustar un vermut d’avellana i un tast de productes de ‘Quilòmetre 0’ amb aquest fruit sec com a protagonista. Les diferents elaboracions són cortesia dels restaurants Can Gabatxó, El Castell, Can Segarra i Horta d’en Puig, de Brunyola; Can Valls, de Sant Martí Sapresa; la Granja Mas Bes, de Salitja, i Embotits Boada Porcel i la Pastisseria Noguera, de Vilobí d’Onyar. 

Pel que fa a la jornada dominical, arrencarà motors amb la xerrada-taller ‘L’avellana, un aliment funcional dins la teva dieta’, impartida per la nutricionista Anna Costa (sala d’actes de l’Ajuntament, 10 h). Ja al migdia, l’església parroquial de Brunyola acollirà una missa amb l’acompanyament de la Coral del GEiEG. A la tarda, per la seva banda, tocarà el torn als concursos i activitats lúdiques, que es faran a la plaça de Castell: el 4t Concurs d’acollir avellanes en mà; el 17è Concurs Internacional d’esclovellar avellanes i la 10a cursa amb sacs a l’esquena ‘6è Memorial Pere Parera’. Abans de la cloenda, el grup Els Pescadors de l’Escala oferiran una cantada d’havaneres (18.30 h), un acte que esdevindrà l’avantsala per a la degustació popular d’un rom cremat (19. 30h). 


Autor: Redacció


#brunyola #firaavellana


#brunyola #firaavellana


Arxiu adjunt

Programa





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...