Notícies més llegides



OLOT 'Ciutat dels Detalls'


Olot

Carme Simon, guardonada amb les Ales a la Cultura 2019

OLOT 'Ciutat dels Detalls'  -  04/05/2019  -  20:36

L'Institut de Cultura d'Olot ha reconegut la seva feina en la protecció i del patrimoni garrotxí, així com la seva etapa com a directora de la Biblioteca


Carme Simon acaba de rebre les Ales a la Cultura 2019

Carme Simon acaba de rebre les Ales a la Cultura 2019



Carme Simon Adroher ha rebut aquest dissabte de mans de l'alcalde d'Olot Josep M.Corominas les Ales a la Cultura 2019, el premi que concedeix cada any l'Institut de Cultura d'Olot a una persona o entitat que ha destacat per la seva tasca feta en l'àmbit de la cultura. L'acte de lliurament, que ha tingut lloc a la Biblioteca Marià Vayreda, ha aplegat més d'un centenar de persones. Simon ha estat guardonada amb les Ales per la seva feina en la difusió i conservació del patrimoni garrotxí com a editora de Llibres de Batet, així com a través de les rehabilitacions de diversos edificis històrics de la comarca. A més, atesa la seva jubilació imminent, se li ha volgut reconèixer la trajectòria al capdavant de la Biblioteca Marià Vayreda.

Com és habitual, l'acte de lliurament ha començat amb la glossa de l'homenatjada, que ha anat a càrrec de Domènec Moli i Carme Renedo. Moli, que havia estat impressor i editor amb la Impremta Aubert, va ser testimoni de l'ambient d'"olotinisme" que va propiciar el sorgiment d'una editorial com Llibres de Batet, fundada per Carme Simon i Teresa Planagumà el 1986 amb la intenció de "dignificar les edicions locals", en paraules de la guardonada. En la seva glossa, Domènec Moli ha destacat el paper de Simon "en un atreviment que, amb el pas del temps, agafa més importància. Perquè vas ser pionera i això es mereix aquest reconeixement". D'altra banda, Carme Renedo, delegada de Cultura de la Generalitat de Catalunya i antiga cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, ha destacat la faceta professional de Simon lligada a la Biblioteca Marià Vayreda, una etapa en la qual, afirma Renedo, ha sobrepassat el que s'espera d'una directora de biblioteca, iniciant projectes d'èxit com el Festival MOT de Literatura Olot-Girona. "El primer sofà que vaig veure en una biblioteca va ser a la d'Olot, que també va ser la primera a tenir fonoteca oberta a tothom" ha explicat Carme Renedo que també ha afegit "així és com la Carme Simon volia que els usuaris es fessin seva la biblioteca, que s'hi sentissin com a casa".

La glossa de Moli i Renedo ha anat seguida del lliurament de la joia en forma d'Ales a la Cultura a mans de l'alcalde d'Olot Josep M. Corominas, que ha lloat la tasca de la guardonada en el camp de la cultura i el patrimoni de la comarca. En el seu discurs, Corominas ha agraït a Simon "la feina al capdavant de la Biblioteca i els diferents projectes que, des de l'editora Llibres de Batet, i altres àmbits has impulsat". Per la seva banda, Carme Simon, ha finalitzat la seva intervenció "amb un agraïment de tot cor atotes les persones que heu vingut a acte".

La cerimònia ha continuat amb una actuació de Ton Torné, acompanyat del fill de Carme Simon, que han interpretat cançons de taverna tradicionals com les que van formar part del mític llibre-disc de Llibres de Batet Cançons d'Olot. Per acabar, l'acte de lliurament de les Ales a la Cultura ha conclòs amb un berenar al carrer del Pati.

Carme Simon va fundar l'editorial llibre de Batet el 1986, juntament amb Teresa Planagumà. Des de l'editorial d'àmbit privat van publicar un gran nombre de llibres sobre la comarca, que van donar conèixer diversos aspectes del patrimoni, la gastronomia, les tradicions i la història garrotxina. D'altra banda, Simon ha engegat diverses accions des de l'àmbit privat per rehabilitar edificis del centre d'Olot així com espais de l'Alta Garrotxa amb l'objectiu de remarcar i revertir-ne la degradació.

La cerimònia de les Ales a la Cultura també ha servit per reconèixer la trajectòria de la guardonada com a directora de la Biblioteca Marià Vayreda d'Olot. Durant la seva etapa al capdavant de l'equipament, Carme Simon ha liderat el gran canvi que va representar traslladar la biblioteca d'Olot des de l'eixample Malagrida fins al centre de la ciutat, i els últims anys també ha deixat embastada una nova actualització de la Biblioteca, que s'ha d'adaptar als cànons del segle XXI.

Les Ales a la Cultura és una distinció de tipus honorífic, sense retribució econòmica, que l'Institut de Cultura d'Olot atorga des de l'any 2003. Entre els guardonats en edicions anteriors figuren M. Pilar Serra (2004), El Til·ler (2006), Domènec Moli (2010), Jordi Sellas (2013), Joan Asín (2017) o Pep Fargas (2018).


Autor: Redacció


#olot #ales #cultura


#olot #ales #cultura





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...