Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

L’Ajuntament de Girona inaugura la remodelació de la plaça dels Germans Sàbat amb un acte adreçat als veïns i veïnes

Actualitat Girona  -  15/05/2021  -  15:18

La jornada ha comptat amb un vermut a càrrec del bar de la plaça i amb la música de la veïna Mati Velasco


Inauguració Germans Sàbat

Inauguració Germans Sàbat



L’Ajuntament de Girona ha inaugurat avui al migdia la remodelació de la plaça dels Germans Sàbat amb un acte adreçat als veïns i veïnes del barri. La jornada ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i del president de l’Associació de Veïns de Germans Sàbat, Jorge Rosales. Entre els assistents també hi havia el regidor d’Urbanisme i Activitats de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí, i la regidora del barri de Germans Sàbat, Anabel Moya, a més d’altres representants de les associacions de veïns i veïnes de la ciutat i de tots els grups municipals del consistori.

Aquesta reforma ha sigut una obra feta des de l'Ajuntament però amb la col·laboració de l'Associació de veïns i veïnes, que s'hi va implicar i que ha estat clau per aconseguir un nou espai preparat per a les necessitats actuals del barri i a punt per esdevenir el centre social de Germans Sàbat”, ha destacat Marta Madrenas durant l’acte. L’alcaldessa també ha posat en relleu el paper de l’exregidor Joan Alcalà, a qui ha agraït la dedicació i l'impuls per tirar endavant el projecte.

La inauguració ha comptat amb una actuació musical de la cantant i veïna del barri, Mati Velasco, del conjunt Nova Gamma. Pel que fa al vermut, aquest ha anat a càrrec del bar que hi ha a la mateixa plaça. L’acte ha comptat amb totes les mesures de seguretat de la COVID-19: controls d’aforament, gel hidroalcohòlic i distància de seguretat entre les taules i amb limitació de persones en cada una d’elles. 

La reforma de la plaça ha permès convertir-la en una zona més espaiada pensada per a vianants. L’espai també és idoni per celebrar activitats lúdiques, com ara la festa major del barri. Abans de les obres, l’indret funcionava com una rotonda i estava reservat a la circulació de vehicles. Aquesta actuació respon a la demanda que els veïns i veïnes van realitzar a través dels pressupostos participats de diversos anys.

Ara la nova plaça compta amb un llarg banc curvilini de formigó que separa l'àrea d'estada i la zona de circulació i d’aparcament; i amb un seguit d’arbres que afavoreixen l’ombra. També hi ha una parada d'autobús i places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, per accedir als comerços de la plaça i per càrrega i descàrrega de mercaderies. A més, s’ha millorat l’accessibilitat als diferents habitatges i locals per així afavorir el comerç. Tota la plaça està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

Breu història del barri

La plaça dels Germans Sàbat és el punt neuràlgic del barri. Segons fonts públiques, el barri va ser inaugurat el 12 d'agost de 1958 a partir de la construcció per part del Patronato Provincial de la Vivienda de Gerona d'un conjunt de 227 habitatges protegits al poble de Taialà. Estaven destinats a allotjar la immigració arribada a la ciutat des de diverses regions d'Espanya, que en aquell moment vivia en barraques per diferents zones de la ciutat.

Les cases tenien dos pisos: en el primer hi havia una cuina-menjador, un lavabo i una habitació; i en el segon, dues habitacions més. El seu preu era de 42.605 pessetes i tenien una superfície de 48 metres quadrats. Inicialment aquests habitatges no disposaven dels serveis d'aigua corrent i electricitat. Tot i la manca en els seus orígens dels serveis bàsics més elementals, posteriorment, i de manera molt gradual, la zona va anar convertint-se en un barri més de la ciutat, conservant un sentiment col·lectiu de poble i un fort moviment associacionista.

El nom del barri fa referència als tres germans gironins Josep Maria, Lluís i Carles Sàbat Arnau (fills de la vila de Celrà) enrolats a les files del Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat de l'exèrcit nacional, morts l'any 1937 a la batalla de Codo durant la Guerra Civil espanyola.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...