Notícies més llegides




Actualitat Girona


Girona

La Policia Municipal de Girona posa 3.320 denúncies per incompliments de les mesures de la COVID-19 el 2020

Actualitat Girona  -  26/02/2021  -  18:22

El cos rep el doble d’avisos per conductes incíviques a la ciutat i un 40% més de queixes per sorolls


Roda de premsa Policia Municipal de Girona

Roda de premsa Policia Municipal de Girona



La Policia Municipal de Girona va posar 3.320 denúncies per incompliment de les mesures de la COVID-19 a la ciutat durant el 2020. La pandèmia ha obligat el cos policial a adaptar les necessitats de la ciutat i de la ciutadania, i bona part de la tasca dels agents es va centrar, l’any passat, en garantir el compliment de les restriccions dictades per frenar la propagació del virus. Aquest matí, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, i l’intendent de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou, han fet balanç en roda de premsa de les actuacions.

“Des de la Policia Municipal hem multiplicat els esforços destinats a controlar el bon ús de la mascareta, a controlar l’accés a la ciutat quan hi havia el confinament municipal i a millorar la seguretat al carrer en moments en els quals hi ha hagut molt pocs vianants. Des del govern hem posat com a prioritat número 1, en aquest 2020, tot allò que fa referència a la COVID-19, i ho hem fet també amb la Policia Municipal”, ha afirmat el regidor Eduard Berloso.

En concret, el 2020 es van aixecar 75 actes a establiments per incomplir l’horari, les mesures de distància o per sobrepassar l’excés d’aforament marcat per aturar el coronavirus; 130 actes per sorolls en festes a domicilis; 165 actes per consum d’alcohol a la via pública; 4 per festes localitzades a interiors de pisos amb un nombre de persones superior al permès; i 8 actes a botigues de més de 400 metres quadrats. També es van realitzar 1.722 controls de trànsit, en els quals es van aturar 15.298 vehicles.

Trucades al 092

La centraleta de la policia, el 092, va rebre 49.995 trucades el 2020, una dada similar a la del 2019 quan es van quantificar 49.157 trucades. La diferència està en el tipus de requeriment. L’any passat van augmentar un 35,05 % les demandes que fan referència a policia administrativa (10.330 trucades en total). En concret, es van rebre un 40% més de queixes per sorolls per part de la ciutadania (passant dels 1.948 requeriments el 2019, als 2.819 el 2020); i s’han rebut el doble d’avisos per conductes incíviques (passant dels 820 requeriments el 2019, als 1.917 el 2020). Per altra banda, han caigut un 25,95% els avisos de guals (passant de 1.680 requeriments el 2019, als 1.244 el 2020). 

Cal destacar que el 51% de les trucades al 092 van ser per temes informatius, que en gran part feien referència a aclariments sobre les restriccions de la COVID-19. La resta, el 49%, eren per requeriments de la ciutadania. 

“Ens trobem en una situació diferent. Ara a la ciutadania li molesta més el soroll dels veïns i veu més comportaments incívics i persones que causen inseguretat. Això ha provocat un augment d’aquest tipus de requeriments i una sensació de vulnerabilitat entre la ciutadania. L’única manera de lluitar contra això és que els veïns i veïnes sàpiguen que la policia està allà, al seu costat. La gent ens ha de veure als carrers, als barris i en aquells llocs quirúrgics que veu com insegurs”, ha afirmat l’intendent.

En la mateixa línia, l’alcaldessa ha destacat que “la pandèmia ens ha generat una sensació de vulnerabilitat”. “Aquest és un dels temes que més preocupa a la ciutadania. Tot i que els fets delictius han baixat, la sensació de vulnerabilitat és present. Des de la Policia Municipal de Girona estem treballant per revertir aquesta sensació que té la gent. És lògic que quan surts a les vuit del vespre al carrer, amb els comerços i establiments tancats, tinguis aquesta sensació. Treballarem intensament per revertir-ho”, ha afirmat Madrenas. L’alcaldessa també ha destacat que “les trucades indiquen que la gent confia en la policia i s’implica en la seguretat de la ciutat. No pot haver-hi un agent de policia a cada cantonada, per això cal comptar amb la complicitat dels veïns”.

Les denúncies a l’ordenança de civilitat (787 actes) han disminuït un 32% i per sorolls (580 actes) han augmentat un 13,9% respecte al 2019. En aquesta mateixa línia, s’han posat 195 denúncies per l’ordenança de neteja, 176 per l’ordenança d’animals i 75 per l’ordenança d’odi.

Respecte a la llei de seguretat ciutadana, la Policia Municipal de Girona va aixecar 833 actes per tinença o consum de substàncies estupefaents (un 52,7 % menys que el 2019), 221 per desobediència a agents de l’autoritat (un 105% més), 92 per falta de respecte (un 6% menys) i 74 per armes prohibides (un 26% menys). 

Accidents de trànsit i fets delictius

Durant el 2020 també destaca la disminució del nombre d’accidents de trànsit i dels fets delictius a la ciutat de Girona, que en gran part s’explica per la COVID-19. Per una banda, els accidents de trànsit van disminuir un 24%, passant dels 1.482 accidents el 2019 als 1.128 el 2020. Aquest fet coincideix amb la davallada de la mobilitat per la ciutat per les restriccions del coronavirus.

Segons tipologia, dels 1.128 accidents registrats l’any passat, 678 van ser sense ferits, 434 amb ferits lleus, 15 amb ferits greus i 1 amb víctima mortal. Pel que fa a les causes, 1 de cada 4 accidents es va produir per no estar atent a la circulació; el cos policia ho relaciona directament amb la conducció utilitzant el telèfon mòbil.

El tipus de vehicle més implicat va ser el turisme (un 50,4%) i els homes d’entre 21 i 30 anys. La franja horària amb més accidentalitat va ser de les 19 a les 20 h; el dia, el divendres; i el mes, el febrer. Els llocs on es van registrar més accidents van ser la rotonda del passeig d’Olot, la rotonda de Domeny, la cruïlla del carrer de Barcelona amb el carrer d’Emili Grahit i passeig d’Olot i la rotonda de Santa Coloma de Farners. 

Per altra banda, els fets delictius a la ciutat de Girona han caigut un 19% el 2020 respecte al 2019. Tot i que el gener i febrer es van registrar més delictes que els mateixos mesos del 2019, a partir del març, coincidint amb l’inici de l’estat d’alarma, i fins al desembre es van registrar menys fets delictius.

Nova ordenança de circulació

A finals de l’any 2020 va entrar en vigor la nova ordenança de mobilitat que regula la circulació dels patinets elèctrics i la resta de vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat de Girona. Durant les primeres setmanes i fins al 4 de gener, la Policia Municipal va dur a terme 460 controls per informar sobre la nova normativa, en els quals els agents van avisar 3.507 vehicles de mobilitat personal. A partir del 5 de gener es va donar per finalitzada la campanya informativa i des de llavors s’han posat 57 denúncies i 5 diligències durant el mes de gener.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...