Notícies més llegides




Andorra


Andorra

El 9,44% de la població d'Andorra ha generat anticossos de la COVID-19, segons els resultats parcials de la primera volta de l’estudi massiu

Andorra  -  16/05/2020  -  08:15

Per a la població general, els tests corresponents a la segona volta començaran a partir del dilluns dia 18 de maig




El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, juntament amb el biòleg i bioinformàtic del comitè coordinador de l’estudi d’anticossos de la COVID-19, Joel López, ha explicat les dades parcials de la primera volta dels tests, en la qual s’han realitzat 69.661 tests que han revelat que el 9,44% dels cribrats ha generat anticossos. En tot cas, cal recordar que aquesta campanya s’organitza en dues onades, separades per quinze dies, sent el resultat final de la prova la suma dels dos tests.

Es destaca que els tests permeten detectar els anticossos IgM, que són la resposta immunològica a una infecció recent, i els anticossos IgG, que apareixen a mesura que evoluciona la infecció i es detecten en la fase final de la malaltia i un cop passada la infecció.

Desglossant els resultats, López ha apuntat que del total de tests, 68.327 es corresponen a la població general, la qual un 9,4% ha generat anticossos; mentre que les 1.334 proves restants són de professionals sanitaris, un 11,99% dels quals ha generat anticossos. “L’afectació és més elevada en els sanitaris, ja que aquests han estat més exposats al coronavirus”, ha apuntat el ministre de Salut.

Sobre els 68.327 tests de la població general, el 89% han donat un doble negatiu en IgM i en IgG; l’1,1% han donat negatiu en IgM i positiu en IgG; el 6,08% han donat positiu en IgM i negatiu en IgG; i finalment el 2,23% han resultat positiu tant en IgM com en IgG. El percentatge restant correspon a tests no concloents i que s’estan repetint. Així doncs, tal com ha destacat Martínez Benazet, els resultats globals conclouen que el 9,4% dels cribrats de la població en general han passat la malaltia.

Dels 1.334 tests a professionals sanitaris, el 87,86% han donat un doble negatiu en IgM i en IgG; 3,9% han donat negatiu en IgM i positiu en IgG; el 3,07% han donat positiu en IgM i negatiu en IgG i finalment el 5,02% han resultat positiu tant en IgM com en IgG. Els resultats globals indiquen que l’11,99% dels cribrats han passat la COVID-19.

Precisament, seguint amb el protocol establert, s’han dut a terme 872 PCR a totes aquelles persones que, després del resultat preliminar del test, han estat derivades al seu metge referent amb l’objectiu de complementar el diagnòstic. D’aquestes PCR, 38 han donat positiu; 722 negatiu i 133 estan en curs.

Pel que fa al dispositiu de la primera volta –distribuït en els 59 stoplabs d’arreu de tot el país–, Joel López ha posat en relleu que s’han implicat unes 1.550 persones, de les quals unes 237 són metges, infermers i altres professionals vinculats a l’àmbit sanitari i farmacèutic. A més, també s’ha de recordar la tasca del col·lectiu de metges referents, que ha fet el seguiment dels resultats dels seus pacients.

La segona volta s’inicia aquesta setmana amb sanitaris, cossos especials i voluntaris

En paral·lel, el ministre Martínez Benazet ha recordat que la segona volta dels tests ha començat aquesta mateixa setmana amb les proves als professionals sanitaris, sociosanitaris, cossos especials, que des de dimecres passen per l’stoplab de la caserna de bombers de Santa Coloma. A més, els voluntaris i els seus convivents es faran les anàlisis aquest diumenge als punts d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Per a la població general, els tests corresponents a la segona volta començaran a partir del dilluns dia 18 de maig. Durant els pròxims dies, els ciutadans rebran les instruccions amb l’hora i el dia per fer-se aquesta anàlisi.

En aquesta línia, el titular de Salut ha destacat que és molt important fer-se el segon test d’anticossos perquè aquest permet detectar l’evolució de la malaltia i detectar el període on la persona és asimptomàtica. A més, la segona prova permet, encara més, augmentar l’alta sensibilitat dels testos i definir millor l’afectació real del coronavirus SARS-CoV-2 a tota la població. Així, els resultats globals de les dues proves “permetran tenir dades més completes de la situació epidemiològica de la població”, ha ressaltat Martínez Benazet.

Així mateix, Joel López també ha emfatitzat que la segona volta de tests massius a tota la població permetrà conèixer la taxa de transmissió del virus i com han afectat les mesures actuals de relaxació del confinament. “Una informació que servirà per poder definir millor les futures etapes de reobertura econòmica i la tornada al treball”, ha ressaltat.

D’altra banda, el ministre ha informat que el Govern ha contactat a 1.109 persones amb permís de treball fronterer perquè es realitzin prova. Aquells amb qui no s’ha pogut contactar poden trucar al telèfon +376 875610 per demanar cita. A més, Joan Martínez Benazet ha remarcat que les persones que no s’hagin fet el test a la primera volta i vulguin entrar a l’estudi cal que contactin amb el seu comú. Així, es faran el primer test en la segona volta; i el segon test en un punt que s’habilitarà quan hagi finalitzat tota l’operativa.

Actualització sanitària

Finalment, el ministre ha informat que actualment hi ha 108 casos actius per coronavirus SARS-CoV-2 al país. D’aquest total, 12 estan ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (10 a planta i 2 a la Unitat de Cures Intensives) i la resta romanen aïllades. A més, hi ha 604 recuperats i les defuncions es mantenen en 49. Des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 761 casos confirmat de coronavirus al Principat.


Autor: Redacció


#andorra #coronavirus


#andorra #coronavirus





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...