Notícies més llegides





Política


Girona

'Guanyem Girona' homenatja les dones republicanes represaliades pel franquisme

Política  -  18/07/2019  -  17:45

Les regidores i simpatitzants de la formació han fet una ofrena floral davant la placa commemorativa de la fossa comuna del cementiri de Girona




Guanyem Girona ha aprofitat per recordar aquest 18 de juliol, aniversari del cop d'estat feixista, per reivindicar les dones republicanes que van combatre el franquisme durant la guerra i la dictadura. Les regidores de la formació Dolors Serra i Laia Pèlach, així com una desena de simpatitzants, han fet una ofrena floral al monument commemoratiu que recorda el més de mig miler de persones afusellades al cementiri de Girona entre 1939 i 1945.

Laia Pèlach ha reivindicat figures com la de la bugadera Salvadora Catà, afusellada en aquest punt el 1939, o la de Maria Domènech, militant del PSUC que va coordinar la resistència antifeixista a les comarques gironines i que va ser torturada i empresonada de 1939 a 1951. La regidora també ha recordat que l'any 1940 gairebé 1.500 dones estaven confinades a la presó de dones de Girona, la majoria militants antifeixistes d'arreu de l'estat, però també dones jueves que havien fugit de la França ocupada pel nazisme.

"Vivim un moment de retrocessos democràtics i on els drets aconseguits gràcies als sacrificis que van fer aquestes dones es poden arribar a perdre", ha subratllat la regidora de Guanyem, que ha afegit que "dia a dia veiem com es trepitgen els nostres drets nacionals i com la dreta espanyola posa en perill els avenços feministes aconseguits després d'anys de lluita". En aquest sentit Pèlach ha reivindicat la importància d'una memòria històrica que recordi també els milers de dones que van patir la repressió, la necessitat d'enfortir el missatge i les polítiques igualitàries des de les administracions públiques.


Autor: Redacció


#girona #guanyemgirona


#girona #guanyemgirona






Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...


alt - Pedro Sánchez / PSOE

Carles Enric

¿Los socialistas, los nuevos franquistas de España?

El socialismo de Sánchez es la versión del S.XXI de las políticas de Franco...