Notícies més llegides



Política


Girona

Guanyem s'abstindrà al cartipàs municipal a canvi d'un plec de mesures que donen poder a la ciutadania i als barris

Política  -  03/07/2019  -  21:13

Entre els acords hi destaca que un cop l'any se celebri una sessió plenària fora del Saló de Plens, que el consistori incorpori un codi ètic i que es renovi el reglament de participança


Guanyem Girona

Guanyem Girona



Guanyem Girona ha anunciat en roda de premsa que s'abstindrà en la votació del cartipàs municipal. Lluc Salellas, portaveu de la formació municipalista, ha destacat que tot i que el cartipàs que presentarà l'equip de govern de Marta Madrenas és "millorable en molts aspectes" s'ha aconseguit introduir "avenços substancials que retornen poder a la ciutadania, que descentralitzen el consistori i que permeten que l'Ajuntament faci un pas endavant cap a la transparència". "De les eleccions en va sortir un ple municipal que dependrà de l'aritmètica variable i, per tant, per assegurar la governabilitat i el bon funcionament de la ciutat serà imprescindible voluntat d'entesa per part de tots per poder arribar a acords transversals potents", ha afegit Salellas.

Amb aquesta abstenció la número dos de la formació municipalista, Cristina Andreu, considera que s'enceta un mandat que Guanyem, que amb 6 regidors és el primer partit de l'oposició, "afrontarà amb una mirada crítica i vigilant però sempre amb voluntat constructiva". Per aquest motiu Guanyem qualifica "d'èxit" que el cartipàs municipal incorpori mesures democratitzadores i descentralitzadores arran de la negociació amb l'equip de govern.

D'entre les propostes, la formació municipalista ha destacat que s'ha extret el compromís de celebrar anualment un ple lluny de la plaça del Vi. En un una reunió el primer trimestre de cada mes els grups municipals acordaran el barri escollit i la data del ple. La voluntat de Guanyem és dotar aquest plenari de contingut rellevant pel barri en qüestió.

En la línia d'avançar cap un model de govern més transparent, Guanyem ha aconseguit el compromís que s'elabori un codi ètic per als càrrecs electes i els treballadors i treballadores municipals en el termini de 6 mesos i la renovació del reglament de participança durant el proper any.

En aquest sentit el nou acord de cartipàs també inclou la incorporació d'audiències públiques. La proposta avalada indica que l'audiència es farà sobre l'execució dels pressupostos, en una mesura que, per primera vegada, permetrà la rendició de comptes cap a la ciutadania.

Guanyem també ha celebrat que amb aquest acord s'aconsegueix un increment de la transparència pública, ja que en el proper mandat els grups municipals de l'oposició guanyen accés a entitats i institucions que fins ara estaven reservats als regidors de govern. Així doncs, properament les forces polítiques a l'oposició podran incorporar-se a AGISSA, TRAGRISA, Vivendes de Girona, TMB, la Mancomunitat Intermunicipal del Gironès, SERMUNEGI, la Fundació Fira de Girona i la Mancomunitat urbanística Girona-Vilablareix-Sal.

Entre les demandes democratitzadores de Guanyem també hi figurava l'entrada als consells escolars de les regidores i regidors de l'oposició. Finalment s'ha arribat a l'acord de desenvolupar una prova pilot: els grups de l'oposició podran escollir un centre cadascú i si a final de curs el govern i l'oposició valoren que el resultat ha estat positiu, es podria ampliar a més escoles.

Guanyem també ha destacat que amb aquest acord s'aconsegueix escapçar la voluntat de JxCat d'incrementar la despesa en assessors del govern i dels grups municipals. Finalment, l'executiu disposarà d'un assessor menys que en l'anterior legislatura. Tot i això el grup municipalista segueix observant mancances en la dinàmica d'elecció de càrrecs de confiança a dit com és el cas del de l'exregidor Berloso. Anteriorment Guanyem ja va denunciar que la voluntat de l'alcaldessa de nomenar a dit un exregidor suposa "una manca de rigor i de transparència".

Una governabilitat complicada

Si bé Guanyem ha destacat que hi ha hagut avenços en democratització, descentralització i transparència en el nou cartipàs, també hi observa deficiències en el futur de la governabilitat de la ciutat. En aquest sentit, Salellas ha indicat que els ha sobtat que, tot i només tenir 9 regidors i governar en minoria, l'equip de Madrenas només hi destini dues dedicacions exclusives. "No entenem que a una ciutat que supera els 100.000 habitants només hi hagi dues regidores de govern que dediquin el 100% del seu horari laboral a servir la ciutadania", ha apuntat Salellas. El cap de l'oposició ha afegit que la situació resulta encara més preocupant tenint en compte que l'alcaldessa continuarà exercint de diputada al Parlament i que Maria Àngels Planas, una de les regidores amb dedicació exclusiva, dedicarà part del seu temps a la Diputació de Girona.

"Aquest mandat s'inicia amb un govern feble, que ha de ser molt conscient de les seves mancances i de la necessitat d'arribar a consensos. Les actituds rígides o la voluntat d'imposar-se poden impedir que l'Ajuntament ofereixi el que és millor per a la ciutat", ha reblat el cap de l'oposició.


Autor: Redacció


#girona #guanyemgirona


#girona #guanyemgirona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...