Notícies més llegides



+ Notícies


Girona

L'Obra Social 'la Caixa' i el Banc dels Aliments de Girona impulsen la gran recollida de llet per combatre la pobresa alimentària

+ Notícies  -  24/05/2019  -  15:33

Més de 31.500 gironins recorren habitualment al Banc dels Aliments de Girona per cobrir les seves necessitats nutricionals amb aliments bàsic, com la llet




La cinquena edició de la gran recollida de llet «Cap nen sense bigoti» es posa en marxa amb el repte d’abastir famílies en risc d’exclusió social. Si no fos pels bancs dels aliments, el dèficit d’aquestes famílies en un aliment tan bàsic seria encara més gran.

Un de cada tres menors (28,3 %) es troba en risc de pobresa a Espanya, segons la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social, que estableix el percentatge de població en risc de pobresa o exclusió social mitjançant l’indicador AROPE (At Risk Of Poverty and/or Exclusion). En total, parlem de 2,2 milions de nens i nenes, dels quals més de 225.000 es beneficien de la tasca dels bancs dels aliments per cobrir les seves necessitats nutricionals.

Més de 31.500 gironins recorren habitualment al Banc dels Aliments de Girona per cobrir les seves necessitats nutricionals amb aliments bàsic, com la llet. Actualment, els bancs d’aliments atenen 195.706 persones a Catalunya35.200 de les quals són nens i nenes d’entre 1 i 16 anys— que tenen dificultats per accedir regularment al consum d’aliments bàsics, com la llet, per a una dieta equilibrada.

Persones ateses pels bancs d’aliments el 2018:

 

 

Catalunya

(Banc dels Aliments)

Total Espanya

(FESBAL)

Total persones ateses

195.706

1,2 milions

Menors

35.200 (d’1 a 16 anys)

225.000 (d’1 a 14 anys)

 

 

A Girona, es van aconseguir més de 31.500 litres de llet en l’edició passada de la recollida, una de les aportacions anuals més importants de làctics al Banc dels Aliments. En total, es va assolir un rècord històric d’1,5 milions de litres a tot l’Estat. A Catalunya, la xifra va ascendir a 473.000 litres cosa que també va suposar una fita, que van abastir 35.382 nens i nenes durant tres mesos.

Els bancs d’aliments han de duplicar les provisions de llet per abastir totes les persones que hi acudeixen cada dia. El 2018, a Catalunya només es va aconseguir el 50 % de la llet necessària, davant del 52 % del 2017. Aquest descens del 2 % respon a una disminució de les donacions registrades pel Banc dels Aliments, malgrat la persistència de la pobresa alimentària.

L’any passat, els bancs dels aliments de Catalunya van distribuir 4,6 milions de litres de productes làctics (incloent-hi llet, iogurts i natilles, excepte formatges), però es considera una xifra insuficient. Caldria aconseguir-ne el doble per assolir l’objectiu mínim recomanat pels experts d’un litre per persona i per setmana. Els bancs d’aliments es marquen com a objectiu mínim garantir 3 litres de llet al mes per persona.

La llet és una font destacable de proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals, que contribueix decisivament al creixement i desenvolupament dels infants. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) apunta que, de mitjana, un got diari de 200 mil·lilitres de llet de vaca proporciona a un menor de 5 anys el 21 % de les seves necessitats de proteïnes i el 8 % de calories i nutrients.

El president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha assenyalat: «Assegurar una nutrició completa per a tots els nens i nenes és la base per trencar el cercle de la pobresa des de la primera infància. Només amb una dieta equilibrada, els menors podran prestar tota la seva atenció a l’escola i desenvolupar-se plenament, tant en l’àmbit físic, com en el social i l’emocional, la qual cosa és fonamental per aconseguir la igualtat d’oportunitats».

D’altra banda, Roser Brutau, Presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, ha destacat: «Al llarg d’aquestes cinc edicions de la campanya, el compromís, tant de la ciutadania com de la Fundació Bancària ”la Caixa” i CaixaBank, només ha fet que créixer, i aquesta implicació és fonamental per seguir atenent 195.000 persones a Catalunya i per donar cobertura a les necessitats de llet de més de 35.000 infants».

Com que la llet és un producte perible, la campanya d’aquest any se centrarà en les donacions econòmiques, que es transformaran íntegrament en la compra progressiva de productes làctics.

Les donacions es poden fer a través de les oficines de CaixaBank des del 27 de maig fins al 14 de juny. A partir d’aquesta data, es podran continuar fent donacions a través de canals electrònics com CaixaBankNow, CaixaMòbil o l’enviament de SMS amb la paraula «LLET» al 38014. També es podran fer aportacions a www.granrecogidadeleche.es. «Cap nen sense bigoti» se suma a la campanya «La fam no fa vacances», promoguda pel Banc dels Aliments.

Tota la xarxa de prop de 5.000 oficines de CaixaBank se suma de manera activa a la captació de fons per a l’acció solidària. A més, es portarà a terme una recollida activa de llet a gairebé 300 oficines de CaixaBank i a 61 centres de persones grans de l’Obra Social ”la Caixa”, cadascun «aparellat» amb una entitat social molt propera geogràficament, de manera que la llet es podrà donar immediatament per assegurar que es manté en bon estat.

A Catalunya, la recollida física es porta a terme a prop de 30 oficines de CaixaBank i 54 EspaisCaixa per a persones grans, també cadascun aparellat amb una entitat social al benefici de la qual es destina tota la llet aconseguida.

Els voluntaris de ”la Caixa” també oferiran la seva ajuda per aconseguir que més persones se sumin a la causa solidària de «Cap nen sense bigoti». A través de punts de recollida en supermercats i activitats esportives i a l’aire lliure, els voluntaris contribueixen a la recollida física de llet en coordinació amb els bancs d’aliments provincials corresponents.

 

Contes infantils per conscienciar

 

Totes les persones que facin donacions a la campanya en línia es podran descarregar el conte que l’escriptora Elvira Sastre i l’il·lustrador Òscar Llorens han creat per explicar com afecta la manca de llet els nens i nenes, i com, amb la solidaritat de tots, podem superar aquesta carència.

Milki i Berta i el Núvol Blanc relata la història d’una nena la família de la qual passa per dificultats econòmiques. Això fa que no pugui prendre llet a casa, i un núvol negre la sobrevola. Malgrat això, amb l’ajuda dels seus amics i del seu gos Milki, la Berta podrà prendre llet novament i el núvol es tornarà blanc.

Així mateix, a les persones que facin donacions a les oficines de CaixaBank se’ls donarà en mà el conte Tots contra el buit, amb el qual la il·lustradora Lyona va ser pionera l’any passat a l’hora de tractar el tema de la deficiència de llet per primera vegada per conscienciar un públic infantil.


Autor: Redacció


#girona #bancaliments


#girona #bancaliments





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...