Notícies més llegides



Alt Empordà


Castelló d'Empúries

Castelló d'Empúries dedica el XXIX Festival Terra de Trobadors al comerç i als mercats a l'època medieval, del 6 al 8 de setembre de 2019

Alt Empordà  -  20/03/2019  -  16:04

El festival comptarà amb actuacions musicals i teatrals, representacions, conferències, exposicions, concerts i presentacions de llibres




La Coordinadora Municipal del Festival Terra de Trobadors va decidir en la darrera reunió del passat 20 de febrer dedicar el XXIX Festival Terra de Trobadors d'enguany al comerç i els mercats medievals com la temàtica de l'edició d'enguany, tenint en compte que en tots els anys del festival no s'ha dedicat cap any a aquesta temàtica i que el Mercat Medieval és actualment un dels actes més importants i representatius del festival.

La Coordinadora del Festival va seleccionar també per a aquesta edició el temps del comte d'Empúries Hug V (1269-1277), casat amb Sibil·la de Palau, vescomtessa de Bas, i que tot i ajudar al rei Jaume I el Conqueridor a sotmetre els sarraïns de Múrcia (1265-66), protagonitzà episodis d'enemistat i d'enfrontament directe amb el rei Jaume, com el saqueig de la vila de Figueres de l'any 1274.

D'entre les diferents propostes temàtiques presentades, s'ha tingut en compte la importància i la rellevància d'aquesta temàtica en el context històric medieval de la vila, del comtat d'Empúries, de l'antiga Corona d'Aragó i en general de l'Europa medieval, essent el comerç, els mercats i les fires medievals un important eix de desenvolupament social, econòmic i cultural de les poblacions i les ciutats, i també que encara actualment molts pobles i ciutats mantenen la forma i fins i tot el nom dels carrers i places en els quals es celebraven els diferents mercats.

Juntament amb el desenvolupament de la indústria artesana i dels oficis, agrupats en els diversos i nombrosos gremis que funcionaven com autèntiques agrupacions sindicals dels treballadors, el comerç experimentà un augment i un desenvolupament extraordinaris durant l'alta Edat Mitjana que permeté el creixement de les viles i de les ciutats europees, fet que marcaria el punt d'inflexió i que donaria lloc a l'anomenat "primer Renaixement europeu" dels segles XII i XIII. Aquest progrés econòmic i social comportà alhora l'aparició d'una nova classe social, la del comerciant, i també l'aparició dels primers bancs europeus. Finalment, aquest fenomen social es traduí ben aviat en un floriment social i cultural que permetria la producció cultural en totes les arts i gèneres i que donaria lloc al pas a una nova època medieval, la baixa edat mitjana.

I a la plaça porticada dels Homes de Castelló d'Empúries, on a més hi havia la Llotja de contractació que servia també de lloc de reunió del consell municipal, tenien lloc els mercats setmanals (cada dimarts i dijous) i les fires més importants de l'any com la que començava quinze dies abans de Rams i que durava fins a aquesta festivitat.

Als mercats i fires acudia gent d'arreu del comtat d'Empúries i del territori, afavorits per una xarxa viària que conduïa als vuit portals d'accés a la vila i pels dos ponts que permetien creuar la Muga. També s'arribava i es partia per mar, a través del grau de la Muga, més obert i abundós d'aigües que l'actual, o per la platja dels Graells a l'actual Empuriabrava, on existien magatzems de mercaderies anomenades botigia. Els comerciants de Castelló es trobaven lliures de lleudes i altres imposicions de trànsit en els territoris de la corona d'Aragó o podien comptar, també, per la defensa dels seus interessos amb el tribunal mercantil del Consolat de Mar, establert l'any 1386 i que funcionà fins el segle XVIII. El radi d'acció dels mercaders castellonins era molt ampli i la seva presència es troba documentada gairebé en tota la Mediterrània occidental, des de Tortosa, València o Mallorca, fins a Narbona, Gènova, Sardenya, Sicília i fins i tot a Alexandria. Destaca principalment l'exportació dels productes tèxtils de Castelló, reconeguda per la frase del rei Martí segons la qual els tèxtils castellonins tenien «spatxament en diverses parts del mon».

Com a imatge promocional del XXIX Festival Terra de Trobadors, la Coordinadora del Festival va seleccionar d'entre les proposades una il·lustració manuscrita medieval que representa una escena d'una botiga i alhora taller de confecció i venda de teles, teixits i roba, procedent del Taccuinum Sanitatis, un còdex medieval que conté un manual sobre la salut i altres aspectes de la vida quotidiana redactat i il·lustrat a la regió italiana de Lombardia a finals del segle XIV i que es conserva a la Biblioteca Casanatense de Roma, així com en altres còpies manuscrites posteriors (BNF). Aquest manual està basat alhora en el Taqwim as-sihhah, un tractat mèdic àrab del segle XI escrit per Ibn Butlan de Bagdad.

El XXIX Festival Terra de Trobadors tindrà lloc els dies 6 a 8 de setembre de 2019 i, com cada any, el festival comptarà amb actuacions musicals i teatrals, representacions, conferències, exposicions, concerts, presentacions de llibres, així com la participació d'un gran nombre d'entitats del municipi que col·laboren en el festival. Més informació al web del festival www.terradetrobadors.com.


Autor: Redacció


#terradetrobadors #castello


#terradetrobadors #castello





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...