Notícies més llegides



Actualitat Girona


Girona

Els 80 anys de la fi de la Guerra Civil i l’exili republicà protagonitzen tres sortides organitzades pel Museu d’Història de Girona i el MUME

Actualitat Girona  -  09/01/2019  -  15:08

Les activitats, que proposen diversos recorreguts pels escenaris transfronterers, tindran lloc els dissabtes 16 de febrer, 2 de març i 13 d’abril de 2019




L’any 2019 tindrà lloc el 80è aniversari de l’ocupació total de Catalunya per part de l’Exèrcit autoanomenat “nacionalista”, un fet que va provocar l’exili massiu de prop de mig milió de persones entre finals de gener i mitjans de febrer del 1939 i que va accelerar la fi del conflicte, amb la victòria franquista, l’abril de fa 80 anys. Amb la voluntat de recordar aquells fets i de retre homenatge tothom qui ho va viure, el Museu d’Història de Girona (MHG) i el Museu Memorial de l’Exili (MUME), amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del MUME, organitzen conjuntament tres sortides culturals i commemoratives relacionades amb l’efemèride.

 El 4 de febrer de 1939, la IV Divisió de Navarra i tropes legionàries de l’exèrcit franquista van ocupar Girona. Les fotografies de l’època reflecteixen una ciutat amb un aspecte desolador. Les flames provocades pels bombardejos recents encara eren presents, els carrers estaven colgats de ruïnes i les seqüeles de la retirada republicana cap al nord eren ben visibles. Mentre Girona començava a viure sota el jou imposat per la dictadura, a les comarques frontereres amb França el que quedava de l’Exèrcit Popular de la República encara oferia resistència a l’avanç franquista. La prioritat era protegir l’evacuació de centenars de milers de persones fins a la ratlla de la frontera. Finalment, la caiguda de Figueres el 8 de febrer indicava que l’ocupació total del Principat era inevitable. Efectivament, dos dies després, les tropes franquistes arribaven als principals passos fronterers: la Jonquera/el Pertús, la Guingueta d’Ix, el Coll d’Ares i Portbou.

 Aproximadament mig milió de persones van creuar els passos fronterers que hi ha entre la Cerdanya i l’Alt Empordà. La magnitud del contingent evacuat cap a terres nord-catalanes era molt gran i l’administració francesa no va tenir capacitat per gestionar la situació. Per als refugiats republicans, al patiment de la retirada s’hi va afegir una acollida desastrosa en centres improvisats i camps de concentració sense el més mínim equipament. La gana, el fred i les malalties van assolar durant setmanes els refugiats republicans.

 Ara, la proposta del Museu d’Història de Girona, el Museu Memorial de l’Exili i l’Associació d’Amics del MUME ofereix una lliçó divulgativa d’història i, alhora, constitueix un acte cívic en record de les persones que van haver de suportar i patir les violències de la Guerra Civil i del franquisme i que, en molts casos, van experimentar la terrible fractura causada per l’exili.

 Les activitats proposen diversos recorreguts pels escenaris transfronterers i tindran lloc els dissabtes 16 de febrer, 2 de març i 13 d’abril de 2019. Totes tres reprenen, en bona mesura, trajectes que emulen els recorreguts que milers de ciutadans van haver d’emprendre obligats pels tràgics esdeveniments ocorreguts a inicis de 1939 i, alhora, preveuen la visita a alguns dels equipaments museístics i centres d’interpretació de l’àrea transfronterera que testimonien i divulguen aquells esdeveniments històrics.

 A més, les sortides compten amb l’assessorament històric i guiatge del director del MUME, Jordi Font; del conservador del MUME Miquel Serrano, i del professor emèrit d’Història de l’Educació de la Universitat de Girona Salomó Marquès; així com amb les aportacions específiques dels historiadors Joaquim Nadal i Gemma Domènech; de l’historiador de l’art de Perpinyà i comissari d’exposicions Eric Forcada, i del periodista i historiador Bernat Rieu, entre altres experts.

 Es tracta d’una iniciativa que s’organitza des de fa cinc anys amb una molt bona acollida. Des de llavors s’han fet sis sortides que han comptat amb una assistència de diversos centenars de persones. El preu de l’activitat és de 40 euros.

 Podeu trobar més informació sobre el procés d’inscripció prèvia i pagament de la sortida, descomptes i programa detallat al web www.girona.cat/museuhistoria/cat/agenda.

 A banda, per tal de commemorar el 80è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil i l’exili republicà, enguany el Museu d’Història de Girona ha programat un seguit d’activitats formatives que inclouen visites guiades, recorreguts didàctics, taules rodones, projeccions i jornades especials, de les quals es difondrà informació properament.


Autor: Redacció


#girona


#girona





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...