Notícies més llegides




La Selva


Sant Hilari Sacalm

La 3a edició de la Fira Guilleries de Sant Hilari es consolida malgrat el mal temps

La Selva  -  15/10/2018  -  11:26

I, com cada any, des de en fa 35, no ha faltat la tradició de sortir a buscar bolets i portar-los al Museu Guilleries de Sant Hilari


Fira Guilleries

Fira Guilleries



El mal temps no ha impedit que es portessin a terme les activitats més emblemàtiques de la 3a edició de la Fira Guilleries de Sant Hilari Sacalm que ha tingut lloc els dies 13 i 14 d'octubre. A la fira, que inclou tot allò que s'origina, defineix i s'ofereix a les Guilleries, hi participen Osor, Vilanova de Sau, Espinelves, Susqueda, Viladrau, Sant Sadurní d'Ososmort, Sant Julià de Vilatorta, la Cellera de Ter i, el municipi impulsor, Sant Hilari Sacalm. A l'edició d'enguany hi destaquen les nombroses novetats.

L'aigua ha sigut el tema central de la Fira Guilleries 2018. El subsòl de les Guilleries es caracteritza per la seva abundància d'aigües. Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries, es va convertir en un gran centre balneari, a la segona meitat del segle XIX després que les aigües de la font Picant fossin declarades d'utilitat pública l'any 1880. D'aquesta zona s'extrauen uns 4 milions de litres d'aigua al dia i proporciona una aigua de taula de gran qualitat al 80% de Catalunya i al 27% de tot l'estat espanyol. Fa més de 100 anys, en 1918, ja es comercialitzaven les garrafes d'aigua de la Font Vella, considerada ja aleshores d'excel·lent qualitat, des de Sant Hilari Sacalm fins a la ciutat de Barcelona. Les aigües mineromedicinals d'algunes de les seves fonts van donar fama a la seva capital, Sant Hilari Sacalm, a principis del segle XX. Entre aquestes aigües destaquen les aigües bicarbonatades de l'anomenada Font Picant, per l'efecte de les seves bombolles naturals, i on es va construir un balneari a finals del segle IXX, el Balneari Font Picant. L'aigua de la font es portava en un carro en càntirs al poble, a l'anomenat "Despatx de l'Aigua", perquè la gent del poble i d'altres estiuejants en podes accedir-hi també. Aquest fet ha donat lloc a l'anomenat "Tast d'aigües", representació a càrrec d'en Jaume Fàbregas i Carme Martorell que transporta als espectadors a aquella època i que té gran èxit. La representació va tenir lloc el diumenge 14 a Can Rovira per imperatiu del temps.

A més, el paisatge de les Guilleries està esquitxat per innombrables fonts a les quals se sol arribar per frondosos camins que fan descobrir el territori als visitants. Sant Hilari Sacalm destaca per tenir una gran concentració d'aquestes fonts la qual cosa li va valdre l'apel·latiu de "vila de les 100 fonts" el segle passat. Durant la dècada dels 60 en Ramon Bohils ja es va dedicar per encàrrec de l'Ajuntament a fer un catàleg de les fonts del municipi arribant a identificar fins a 123. Els anys i els nous costums, com l'abandonament de masies o la construcció de carreteres, van anar reduint aquest nombre de fonts identificades. Per aquesta raó, l'actual consistori ha encarregat un nou catàleg que ha identificat fins a 200 fonts, moltes de les quals reconstruïdes o fetes noves per en Josep Masó, en Zamora, apassionat de les fonts i treballador incansable que fa aquesta feina per afició. La presentació del nou catàleg de fonts, la Taula rodona sobre "La Riera d'Osor" i la Projecció documental "Susqueda, són algunes de les activitats que es van fer entorn de l'aigua.

La gastronomia ha estat molt present a la fira oferint menús amb plats típics i tradicionals del territori que es van poder degustar el dissabte 13 d'octubre a la plaça de l'Església, gràcies a la col·laboració de dos restaurants de Sant Hilari Sacalm, El restaurant El Montseny i l'Hostal Torras. Per arrodonir aquest vessant gastronòmica de la fira, el cuiner Salvador Brugués, fill de Sant Hilari Sacalm i professor de l'Escola d'Hosteleria de Girona des de fa 25 anys, va oferir una xerrada sobre "La cuina de la terra."

I, com cada any, des de en fa 35, no ha faltat la tradició de sortir a buscar bolets i portar-los al Museu Guilleries de Sant Hilari Sacalm on s'ha organitzat l'exposició dels bolets recollits amb la col·laboració dels micòlegs de la Societat Catalana de Micologia que participa tant amb la classificació i catalogació com amb la ruta guiada per l'exposició. A les Guilleries s'han catalogat més de 700 espècies de bolets. Una altra de les activitats que està tenint molt d'èxit darrerament a Sant Hilari Sacalm és la dels tallers de remeieres. Les herbes remeieres i les seves aplicacions no podien faltar en aquesta fira. Les àvies remeieres de Pedra Tosca, un grup de remeieres que pertanyen a l'Associació Pedra Tosca, de la població de Les Preses, van oferir un taller sobre herbes besàvies, nodridores i guaridores de les famílies des de temps molt antics, que va tenir molt d'èxit i va destacar per l'humor i simpatia de les remeieres.

Malgrat el mal temps que va obligar a suspendre les activitats previstes a l'aire lliure diumenge al mig dia del dinar i concert i a aixoplugar-ne d'altres, com el tastet d'aigües o el ball de bandolers, els organitzadors consideren que s'han sortit prou bé i la fira ha demostrat que té un bon futur i que paga la pena continuar treballant-hi.


Autor: Redacció


#santhilari #firaguilleries


#santhilari #firaguilleries





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...