Notícies més llegides




+ Notícies


Calonge

Sostre Cívic i l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni impulsen un projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús per a joves

+ Notícies  -  13/03/2018  -  14:02

L'objectiu és facilitar l'accés a l'habitatge als joves de Calonge i Sant Antoni a través d'un model que es situa a mig camí entre la propietat i el lloguer


Aj.Calonge

Aj.Calonge



David Guàrdia



Arturo Prades




La cooperativa Sostre Cívic, amb la participació de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, impulsa la promoció de 14 vivendes per a joves en règim de cooperativa en cessió d'ús. Sostre Cívic i l'Ajuntament han arribat a un acord amb una entitat bancària per l'adquisició d'un edifici que actualment està buit per impulsar la creació de 14 pisos per a joves utilitzant el sistema de cessió d'ús, un model molt estès a països com Dinamarca, Noruega o Suècia. Aquest és el primer cas de projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús de les comarques de Girona, i el primer de tot Catalunya que s'adreça específicament a joves.

L'edifici que adquirirà la cooperativa està situat al centre de Calonge, a la cantonada dels carrers Camp d'en Coll amb carrer de la Sala, i l'Ajuntament participarà en el projecte amb l'aportació de 300.000€ en dues anualitats, un import que permetrà a la corporació el dret d'us de dos dels habitatges. L'edifici actualment és propietat d'una entitat bancària, fou edificat i no es va arribar a vendre cap vivenda. Durant els darrers anys aquest immoble ha patit actes de vandalisme, de manera que la cooperativa l'adquirirà i farà les obres necessàries per posar-los en condicions.

Per impulsar aquest projecte Sostre Cívic i l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni organitzaran tres jornades informatives per explicar els detalls i per buscar els socis necessaris. Les reunions seran els dies 19 de març a les 19 h a la Sala Fontova, el 23 de març a les 19 h al Palau Firal i el dia 4 d'abril a les 19h a la Sala Fontova. Abans de Setmana Santa també s'obrirà el període d'inscripció per a les persones que estiguin interessades a formar part d'aquest projecte cooperatiu. El projecte s'adreça prioritàriament a joves de fins a 35 anys empadronats al municipi.

El model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús permet garantir un preu assequible i evitar l'ús especulatiu de les vivendes. Els joves que participin en aquest projecte formaran part de la cooperativa, i tindran dret d'ús de l'habitatge.

Sostre Cívic és una cooperativa amb més de 500 socis i sòcies que treballa per un model alternatiu d'accés i tinença de l'habitatge. És una entitat pionera a Catalunya en la divulgació, l'assessorament, la cerca de finançament, la promoció i la gestió de projectes d'habitatge cooperatiu en règim de cessió d'ús i sense afany de lucre.

Què és el model de cessió d'ús (MCU)?

En el model de cessió d'ús, o model Andel, els habitatges pertanyen a la cooperativa i no es poden convertir en propietat privada. Es tracta d'un model a cavall entre la propietat i el lloguer, en què la tinença de l'immoble pertany a la cooperativa i les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d'un dret d'ús indefinit, transmissible i a un preu assequible. Aquest model es basa en una cooperativa d'usuaris i habitatges on la propietat dels immobles resideix en mans de la cooperativa a la vegada que els seus membres es beneficien del seu ús a canvi d'una entrada inicial retornable i una quota mensual assequible. Països com Dinamarca, Noruega, Suècia, Canadà o els Estats Units apliquen un model cooperatiu d'habitatge. 1 de cada 3 persones a Copenhaguen viuen en un habitatge en règim de cessió d'ús. El model Andel es basa en el paper individual dels socis pel funcionament de la cooperativa, creant així un sistema democràtic respecte a presa de decisions i un teixit social i cooperatiu molt ric.

Avantatges Socis i Sòcies

Els socis i usuaris dels habitatges de la cooperativa gaudeixen d'avantatges econòmics clars ja que no han sotmetre's al pagament d'una hipoteca a llarg termini ni han de pagar unes quotes mensuals desorbitades i subjectes a l'especulació immobiliària. Per altra banda, els avantatges socials i individuals també són evidents. Al formar part de la cooperativa, els usuaris coneixeran els seus veïns amb els qui, en la majoria dels casos, compartiran afinitats i fins i tot espais comuns. A nivell individual, al ser un model que no lliga a l'usuari a llarg termini, si aquest ha de deixar l'immoble per motius laborals o personals, l'entrada inicial li serà retornada, fet que li permet tenir més llibertat i tranquil·litat.


Autor: Redacció


#calonge


#calonge





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...