Notícies més llegides



Política


Madrid

El Tribunal Constitucional rep els recursos del govern espanyol contra la Llei de transitorietat i el Codi Tributari

Política  -  11/09/2017  -  18:18

Els magistrats es podrien reunir dimarts en un ple extraordinari i decidir si suspenen cautelarment les normes


Tribunal Constitucional / ACN

Tribunal Constitucional / ACN



El Tribunal Constitucional ha rebut aquest dilluns al migdia els recursos d'inconstitucionalitat interposats pel govern espanyol contra la Llei de transitorietat i el Codi Tributari de Catalunya. El govern de Mariano Rajoy va aprovar els dos recursos en el Consell de Ministres de divendres, després de rebre l'aval del Consell d'Estat. Els recursos arriben a l'alt tribunal coincidint amb la Diada. La previsió és que els magistrats del TC es reuneixin dimarts en sessió extraordinària per debatre i estudiar els recursos i decidir si suspenen les dues normes de manera cautelar. La Constitució estableix que, en cas que el tribunal admeti a tràmit el recurs, s'aplica una suspensió cautelar de cinc mesos a l'espera del dictamen definitiu del TC. La setmana passada, l'alt tribunal ja va tombar tant la Llei del referèndum com el decret de convocatòria de l'1-O.

La Llei de transitorietat, aprovada dijous passat al Parlament, està concebuda per entrar en vigor en cas que el 'sí' guanyi en el referèndum de l'1-O. La norma estableix les bases de la transició des de l'etapa autonòmica espanyola fins a la república catalana independent, i fixa un termini de sis mesos entre el referèndum de l'1-O o les eleccions constituents, en cas de victòria del 'sí'.

En el cas de la Llei del Codi Tributari de Catalunya –que es va aprovar al juliol- també es tracta d'una de les denominades "lleis de desconnexió" i fixa l'estructura de la Hisenda Catalana.

En tots dos casos, l'executiu espanyol ha decidit impugnar-les després de rebre l'aval del Consell d'Estat, que divendres mateix va emetre els dictàmens preceptius però no vinculants on es mostra favorable a les dues impugnacions.

Després d'aquest pas, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va anunciar que recorrerien totes dues normes per considerar que són unes lleis de "ruptura total i absoluta amb l'ordre constitucional".

Més lleis tombades

El govern espanyol ja va recórrer al TC la setmana passada després que la mesa del Parlament admetés a tràmit tant la Llei del referèndum com també la de transitorietat. També ho va fer quan les lleis es van aprovar. De fet, l'alt tribunal ha tombat fins ara tots els passos fets des de dimecres al Parlament per posar les urnes l'1-O: la Llei del referèndum, els decret de convocatòria de l'1-O i de normes complementàries per a la realització del referèndum i també la resolució del Parlament que designa els cinc membres de la Sindicatura Electoral.

En aquestes resolucions, els magistrats advertien el president Puigdemont, els membres del seu Govern i els membres sobiranistes de la mesa –a més d'altres càrrecs del Parlament i el Govern- que han "d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió". Si ho fan, s'enfronten a "eventuals conseqüències penals".

En canvi, no traslladaven a la Fiscalia les actuacions, tal i com li havia demanat el govern espanyol. Tanmateix, la Fiscalia ja ha actuat de mutu propi i ha presentat dues querelles contra els membres del Govern i contra la Mesa. De moment, ni el govern ni el TC han demanant la suspensió de cap càrrec.

La previsió és que dimarts els dotze magistrats es tornin a reunir per admetre a tràmit els dos nous recursos. Això suposaria, doncs, la suspensió cautelar de les dues lleis durant cinc mesos. Encara no s'ha confirmat la convocatòria del ple ni tampoc si els magistrats inclouran a l'ordre del dia els dos recursos.


Autor: ACN


#tc


#tc #madrid





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...