Notícies més llegides



Catalunya


Barcelona

SCC assegura que el referèndum no només és il·legal i il·legítim sinó que també és socialment divisori i indesitjable

Catalunya  -  28/04/2017  -  15:10

L'entitat sosté que, segons les dades del CEO, el procés no ha incidit pràcticament res en el grup castellanoparlant que viu a Catalunya


SCC

SCC




El vocal de la Junta Directiva de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll; el coordinador de l'Observatori Electoral de Catalunya, Felipe Moreno; i el Catedràtic d'Estadística de la Universitat de Barcelona, ??Josep M. Oller; han explicat aquest divendres per què el referèndum secessionista que vol celebrar el govern de la Generalitat és tòxic i divideix els catalans, amb dades del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que l'Executiu català no vol destacar perquè van en contra dels seus interessos.

Joaquim Coll ha assegurat durant la seva intervenció que l'estudi que ha elaborat l'entitat, titulat 'La Catalunya immune al "procés"', permet emfatitzar que "no només és il·legal i il·legítim", sinó que també és "socialment divisori i indesitjable perquè trenca la cohesió social".

A l'estudi es pot observar com la majoria dels catalanoparlants (el 47,7%) se sent únicament català, però la major part dels que utilitzen el castellà com a primera llengua (el 60%) se senten tant catalans com espanyols. Unes dades que apareixen en l'última enquesta del CEO de l'any passat i que comparades amb l'estudi realitzat per aquest mateix òrgan de la Generalitat canvien pel que fa al sentiment dels catalanoparlants, tenint en compte que l'any 2006 el percentatge d'aquells que només se sentien catalans era inferior (el 29,7%).

Per aquest motiu, el vocal de Societat Civil Catalana ha assegurat que "el procés ha radicalitzat una franja de la societat catalana", perquè, entre altres qüestions "hi ha una fractura des del punt de vista lingüístic".

L'estudi del CEO del 2016 també assenyala que la majoria dels catalanoparlants (el 77,6%) està a favor de la independència de Catalunya, mentre que la majoria dels castellanoparlants estan en contra (el 73,1%). En aquest sentit, Coll ha deixat clar que "aquestes dades demostren que el procés independentista se centra d'una manera molt intensa en una part de la societat catalana" i, per tant, "no és transversal".

A més, ha assegurat que queda clar que a Catalunya hi ha "una fractura des del punt de vista identitari i lingüístic", i ha afegit que per aquest motiu el referèndum que proposa la Generalitat "no és desitjable perquè és profundament divisori, tenint en compte que conté elements tòxics". De fet, ha destacat que "no té sentit parlar sobre cohesió social i proposar aquest referèndum" i que cal tenir molt present que "estem davant d'un debat identitari, aquesta és la realitat" i tota la resta "són arguments falsos".

D'altra banda, a l'estudi també es pot observar la influència que tenen els mitjans de comunicació sobre el posicionament polític de la ciutadania. La majoria de ciutadans que s'informen a través de TV3 (el 75.5%) són secessionistes i la major part dels que veuen els continguts de la resta de canals o mitjans (el 61,3%) estan a favor de la permanència de Catalunya a Espanya.

Davant d'aquesta realitat, Felipe Moreno ha assegurat que "les diferències són molt grans pel que fa al posicionament polític en funció dels mitjans que es consumeixen" i que "és evident que el procés no ha incidit pràcticament res en el grup castellanoparlant", segons les dades del CEO.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...