Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

Un documental recull vivències personals dels banyolins durant el franquisme i la guerra civil

Pla de l'Estany  -  02/03/2017  -  21:31

Més de 60 alumnes de secundària de 4 instituts del Pla de l'Estany han entrevistat 38 testimonis de la Guerra Civil i l'etapa franquista


Documental

Documental




El curs 2015-2016 va començar el projecte Memòria històrica i diàleg intergeneracional que l'àrea de serveis a les persones de l'Ajuntament de Banyoles va impulsar en col·laboració amb els quatre centres de secundària del Pla de l'Estany: els IES Pere Alsius, Pla de l'Estany, Josep Brugulat i el Casa Nostra.

L'objectiu dels projectes era que els alumnes entrevistessin i gravessin els seus avis o gent gran del seu entorn amb la idea de recollir vivències i experiències de l'època franquista, des de la repressió, fins com era l'escola franquista, passant per qüestions com la censura o les penúries econòmiques d'aquells temps. En total, hi ha participat 67 alumnes dels centres de secundària i s'han entrevistat a 38 testimonis d'aquella època.

Dels testimonis més interessants n'han fet, finalment, un documental que intenta recollir l'esperit del projecte, on hi han participat tant els grans com els més joves. Aquest documental ha de servir com a eina educativa per acostar als alumnes de secundària del Pla de l'Estany el testimoni d'una gent que va viure la Dictadura en primera persona.

La regidora de Benestar social i Educació de Banyoles, Ester Busquets, ha explicat que "aprendre la història a partir de testimonis és més enriquidor i això es busca en aquest projecte, i volem continuar entrant a les aules amb testimonis perquè els joves es posin a la seva pell ".

Testimonis amb vivències personals en el documental
El documental té una hora de durada i detalla experiències personals de banyolins i banyolines encara vius i que serveixen per documentar aquest període històric. Un dels testimonis del documental, Lluís Llovera explica que "es van trobar dos germans a Banyoles i un lluitava en un bàndol de la Guerra civil i l'altre a l'altre bàndol, quan es van trobar es van abraçar".

Un altre dels testimonis que explica la seva experiència en el documental, Albert Palmada manifesta en el documental com "quan es va acabar la Guerra hi havia alegria i ens pensàvem que hi hauria de tot, però l'alegria només ens va durar un dia".

Exposició "Desenterrant el Silenci"
Aquest documental s'estrena en paral·lel amb l'exposició "Desenterrant el Silenci" que està instal·lada al Museu Arqueològic fins el 26 de març del 2017. La mostra se centra en dues qüestions que tenen a veure amb la repressió franquista: la persecució que van patir els mestres de la República i les fosses comunes. En aquesta exposició també hi passaran els centres educatius i està previst que els alumnes facin un col·loqui sobre l'exposició el 10 de març a les 19 hores. El mateix dia hi haurà el passi del documental "El Retratista" que Alberto Bougleaux i Sergi Bernal han realitzat sobre Antoni Benaiges, el mestre del qual parla l'exposició i que va ser assassinat pels franquistes en un petit poble de Burgos l'any 1936 i llançat en una fossa comuna. El diumenge dia 12 a les 12h hi haurà una visita guiada a l'exposició.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...