Notícies més llegides




Entrevistes


Girona

Jaume Busquets: 'No és bo que augmentin les sol·licituds de beques menjador'

Entrevistes  -  09/11/2016  -  17:02

El president del Consell Comarcal del Gironès assegura que des de l'ens s'està fent tot el possible per reduir l'atur al conjunt de la comarca


Jaume Busquets, President del Consell Comarcal

Jaume Busquets, President del Consell Comarcal



Jaume Busquets



Jaume Busquets



Jaume Busquets





Des del 2004, Jaume Busquets Arnau és l'alcalde de Sant Martí de Llémena. L'any 2007 es va convertir en conseller del Consell Comarcal del Gironès i quatre anys més tard, va ser nomenat president de l'ens comarcal. Actualment, Busquets encara n'és el president i ho serà fins al 2019. "El meu objectiu polític és treballar pels municipis i el conjunt de la comarca, a partir d'aleshores ja ho veurem", ha explicat Jaume Busquets durant l'entrevista. Tècnic agrònom de professió, l'actual president del Consell Comarcal del Gironès respon a preguntes relacionades amb la creació d'ocupació, les beques menjador, el medi ambient, els serveis socials i també analitza la situació econòmica que viuen els ajuntaments que conformen la comarca. Durant la conversa amb Busquets, també s'ha parlat dels projectes culturals que s'impulsen des de l'ens comarcal, i finalment també ha assenyalat que s'ha de treballar en com hauria de ser una Catalunya independent. "Penso que una de les primeres accions ha de ser l'anàlisi del model d'Administració, és a dir, saber quines són les competències i els recursos que s'hi destinen", ha indicat Jaume Busquets.

Des del Consell Comarcal del Gironès esteu potenciant la creació de llocs de treball entre els més joves. Quins són els projectes que teniu en marxa?

Sí, estem molt implicats en diversos programes adreçats als més joves per tal que puguin formar-se i trobar una feina. Un d'ells és el 'Joves per l'Ocupació', en el qual s'ha fet un curs de monitoratge on hi han participat 17 persones. També cal destacar els programes integrals que compartim amb altres municipis, entre ells la ciutat de Girona, i que està enfocat a persones amb estudis postobligatoris. En aquest cas, hi treballen 12 persones. Finalment, també tenim una iniciativa que s'inclou dins del programa Garantia Juvenil, i que consisteix en unes pràctiques enfocades als més joves per tal que adquireixin experiència, si pot ser, dins del seu àmbit professional. En aquest cas, encara estem treballant en la sol·licitud i en la demanda de les persones que hi puguin estar interessades. Des de l'Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Gironès fem de braç executor de tot el que planteja el Departament d'Empreses i Ocupació i intentem fer-ne difusió al conjunt de la comarca. També estem molt implicats en tots els programes del SOC i ajudem en tot allò que faci falta per reduir les taxes d'atur a la comarca del Gironès perquè malauradament continuen sent altes.

També relacionat amb l'educació, quina és la situació de les beques menjador?

Malauradament tenim massa sol·licituds. Aquest any s'ha incrementat la demanda i això demostra que la situació encara és complicada. El curs passat va haver-hi un total de 3.600 sol·licituds i enguany n'hem tingut unes 4.200. La comarca del Gironès ha augmentat el volum de diners destinats a beques menjador (1.600.000 euros aproximadament) i a vegades sembla que sigui elogiable, però hauria de ser tot el contrari perquè això significa que cada vegada hi ha més gent que ho passa malament.

I respecte al transport escolar?

Es va fer la licitació de les 53 rutes de transport que tenim al conjunt de la comarca del Gironès. Tot i que no és fàcil coordinar les rutes, podem dir que hem començat el curs amb molt bon peu ja sigui en el transport adaptat com l'escolar. Actualment hi tenim treballant 13 operadors diferents.

Per quin moment passa l'economia del Consell i dels ajuntaments?

La situació actual és complicada perquè la Generalitat de Catalunya té els terminis de pagament que té. A vegades sembla que la situació hagi millorat però no és així, simplement ens hem adaptat a la complexitat del moment. Per part de la Generalitat tenim pendents moltes aportacions, entre elles, la del Fons de Cooperació del 2016. És veritat que ara estem una mica més al dia però en el tema dels serveis socials, les transferències no han arribat al seu moment. És complicat poder mantenir l'estructura i la feina feta. En aquest sentit, hem d'agrair a moltes empreses que s'han acostumat a cobrar tard.

Aquesta situació us permet invertir en Serveis socials?

Al Consell Comarcal del Gironès tenim la competència específica dels serveis socials per tots els municipis de menys de 20.000 habitants. Aquí s'inclou l'Atenció Primària i els programes vinculats a la immigració, l'atenció a la dona, a la gent gran, entre d'altres. Sempre ens agradaria destinar-hi més recursos però la situació és la que és.

Des de l'ens comarcal també feu aposta clara per la cultura. En quins projectes esteu implicats?

Com a projectes destacables tenim el festival 'Emergent' que es celebra durant l'estiu i que enguany ha tingut un èxit brutal a tots els municipis de la comarca. Tampoc ens podem oblidar del festival 'Escenaris'. Gràcies a la mancomunació de serveis i a l'economia d'escala, hi ha municipis petits que poden acollir espectacles de gran qualitat. Parlem de municipis que han fet apostes per equipaments com l'Espai la Pineda de Sant Gregori, la Sitja de Fornells de la Selva, el Teatre de Bescanó o la plaça de Madremanya. A través d'aquesta col·laboració, facilitem que la cultura arribi arreu de la nostra comarca. Com a iniciativa cultural també cal parlar de 'Al Gironès, llegim' un projecte que vam iniciar l'any passat amb l'objectiu de fomentar la lectura, i de fer entendre a la gent que es pot llegir en qualsevol espai. Enguany ho tornarem a fer del gener fins a Sant Jordi, i aquest any comptarem amb més municipis que s'hi han volgut adherir.

També hem començat el nou curs de l'Escola de Música del Gironès. Tenim una escola de model descentralitzat i de fet és una de les més grans de Catalunya, ja que superem els 600 alumnes repartits en les 19 aules que tenim repartides arreu de la comarca. Tot i les dificultats econòmiques, provocades per les retallades en les ajudes d'escola de música, s'ha fet un gran esforç i hem pogut mantenir la qualitat de l'Escola de Música del Gironès. Com a Consell Comarcal estem molt orgullosos de poder fer arribar l'ensenyament de la música aquells pobles que sols no ho podrien fer. Sempre dic que som l'ens mancomunador de referència i crec que l'economia d'escala és essencial per poder lligar-ho tot.

I en matèria de Medi Ambient?

Des d'aquí fem la recollida selectiva dels 27 municipis de la comarca. Actualment estem en uns índexs que hem arribat a un topall de reciclatge molt alt, i cal que la societat es sensibilitzi de les conseqüències negatives que té fer-ho malament. El volum de residus que generem és brutal, i des d'aquí ens hem de mentalitzar de com gestionar-ho i quin és el model que s'ha de portar a terme. Pel que fa al rebuig de les escombraries que no és la selectiva, actualment ho portem a la planta de triatge de Lloret de Mar i penso que hi ha uns costos molt elevats. De fet, està previst que el cànon de residus augmenti de cara el 2017. En aquest sentit, ens hem de sensibilitzar a l'hora de reciclar perquè si no ho fem bé, el dia de demà ho notarem molt.

Com veus la situació política a Catalunya?

Hem d'esperar que hi hagi un referèndum, i des del Consell Comarcal i des de l'Ajuntament treballaré perquè sigui possible. Penso que la independència és una eina que ens ha d'ajudar a tenir millor qualitat de vida. Hi ha molta gent que no era independentista i gràcies al govern Rajoy, que malauradament torna a governar, els va convertir en independentistes convençuts. L'ofec econòmic i la manca d'inversió a Catalunya ha fet que cada cop en siguem més. S'ha d'apostar pel referèndum, i a partir d'aquí hem de construir un nou país amb perspectives i ben estructurat. Des de Governació i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'està treballant perquè sigui així, i penso que una de les primeres accions ha de ser l'anàlisi del model d'Administració, és a dir, saber quines són les competències i els recursos que s'hi destinen.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...