Notícies més llegides



Política


Besalú

Bartomeu Compte: “El més important és endreçar Besalú i pensar en la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes”

Política  -  25/05/2023  -  17:17

“Amb l’actual equip de govern és difícil que es pugui canviar la inèrcia actual, cal una nova visió i un nou lideratge que sigui col·lectiu”, diu el candidat de Fem Besalú a les eleccions municipals d’aquest diumenge


Bartomeu Compte

Bartomeu Compte



Fem Besalú, candidatura local que compta amb el suport d’Esquerra Republicana, arriba a les eleccions municipals d’aquest diumenge després d’assolir tres regidors ara fa quatre anys. Ho fa amb el diputat al Parlament Bartomeu Compte al capdavant -agafa el relleu d’Alfred Cairó-, la figura que encapçala una llista molt arrelada al municipi des d’una perspectiva transversal: “És una llista molt diversa, però amb l’objectiu de posar-nos la samarreta de Besalú per damunt de qualsevol altra i amb ganes de fer coses positives pel municipi”, diu l’alcaldable. 

Com afronta les seves primeres eleccions com a alcaldable? 

Amb tota la il·lusió de poder oferir un canvi, una nova manera de governar i de treballar en equip, de buscar el consens de la ciutadania per afrontar els grans reptes que tenim davant.

Ser l’alternativa a un govern que fa 28 anys que està a l’Ajuntament és un escull o una motivació?

És, certament, una motivació. Hem entrat en una inèrcia indolent. Es pot justificar en part per la covid, segur, però l’espai públic s’està degradant, la brutícia, la manca de manteniment dels edificis públics, l’aïllament de la gent gran, la manca d’habitatge de lloguer per als joves són temes que venen de lluny, quan encara no havíem sentit a parlar de la pandèmia. I ens motiva poder oferir un millor servei. Creiem que amb l’actual equip de govern, després de 28 anys, és difícil que es pugui canviar la inèrcia actual, i que cal una nova visió i un nou lideratge que sigui col·lectiu.

Durant aquests dies de campanya quins missatges principals li ha fet arribar la ciutadania?

Que cal que hi hagi una altra manera de fer perquè el poble es veu molt aturat i amb una inèrcia molt negativa de paràlisis; que tenen ganes de veure un poble més dinàmic, més ordenat, i que tenen ganes d’engrescar-se en un projecte nou i millor. 

Això vol dir que hem de treballar a diferents nivells. Un d’aquests, amb la gent jove. Ens és imprescindible treure la claveguera per poder oferir al Departament els terrenys i construir l’escola. L’educació dels nostres nens i nenes és per Fem Besalú una prioritat absoluta. Tenim els nostres fills en una escola en barracons: no puc acceptar, de cap manera, tenir en el segle XXI els alumnes en barracons. Hi ha alguna prioritat més important per a un poble que tenir una escola digna per als seus nens i nenes? Una escola en barracons no convida a l’aprenentatge; transmet precarietat, deixadesa, abandonament. Al debat se’ns va retreure que, havent-hi un govern d’esquerres al Departament, no haguéssim desencallat la construcció en aquests darrers anys. Bé, hem aconseguit que el Departament posés com a prioritària l’escola de Besalú, i darrerament hem aconseguit que el Departament continuï amb el projecte, malgrat que l’Ajuntament encara ha de treure la claveguera. Això ens permetrà guanyar uns anys. Recordem que, del 2010 al 2017, hi va haver un govern de Convergència/Junts al capdavant del Departament i tot el que Besalú va aconseguir varen ser més barracons. Hem fet una part important de la  feina estant a l’oposició a l’Ajuntament, ara toca acabar-la.

En segon terme volem posar en marxa el programa Fracàs Escolar Zero. Considerem l’educació un dret, volem que els estudiants tinguin totes les oportunitats per accedir a cicles superiors si així ho desitgen, que ningú es quedi sense l’oportunitat perquè no ha tingut el reforç necessari. Necessitem maximitzar les oportunitats de l’educació de tots els joves de Besalú, perquè si amb educació és difícil sortir de la precarietat, sense educació és impossible. No ens resignarem mai a acceptar que un nen o nena no pot aconseguir el nivell si no hem intentat donar-li un reforç per aconseguir-lo. I aquest esforç el farem també des de l’Ajuntament en col·laboració amb l’escola, començant tan aviat com els professors considerin. Per tant, amb connivència amb el professorat de l’escola, proposem posar a disposició espai municipal durant el curs escolar a on aquests estudiants puguin fer els deures, i posar a disposició tutors perquè els ajudin. Ens hi posem de ple, perquè volem que aquests nens i nenes tinguin tots els recursos per sortir-se’n. El nostre objectiu és que el fracàs escolar sigui zero, que se superi l’ESO. El més important per als nostres joves és que tinguin totes les portes del futur obertes, i els estudis les obren de bat a bat. 

A nivell de jovent volem potenciar l’associacionisme, la pràctica d’esport, la participació en extraescolars de cultura i música, el voluntariat. Crearem el Consell de Joves per revitalitzar Besalú, per maximitzar l’ús d’instal·lacions municipals, per aprofitar la seva energia cap a accions comunitàries que puguin beneficiar tot el poble i el seu creixement personal: des de participació en empreses a tutories per joves amb problemes acadèmics. Tanmateix, hem de trobar la manera que es puguin quedar, que trobin habitatge de lloguer. És complicat, perquè estem en la moda del lloguer turístic. Però s’ha de controlar la gentrificació, que expulsa la gent de casa del poble, fa tancar el comerç local i està convertint la nostra vila en un poble de cap de setmana.

I, per a la gent gran: hem de recuperar-la, la tenim aïllada a casa. Volem obrir un Centre d’Acció Comunitària a Can Cambó i a Cal Tronc perquè hi puguin fer activitats formatives i culturals. Primer, haurem de desencallar el tema de Cal Tronc, un teatre preciós que està tancat per no complir amb la normativa antiincendis. De fet, fins i tot l’electricitat ha estat donada de baixa. S’hi han posat molts diners públics. No és acceptable no poder-lo tenir en condicions d’ús. També volem posar a disposició un transport col·lectiu perquè la gent gran pugui assistir a les instal·lacions municipals, al CAP, al Centre d’Acció Comunitària i als diferents actes que es facin al centre de la vila o als barris. Hem de recuperar la vida social per a tots ells i elles.

Com definiria la llista que l’acompanya?

Molt diversa, però amb l’objectiu de posar-nos la samarreta de Besalú per damunt de qualsevol altra i amb ganes de fer coses positives pel municipi. És obvi que tenim uns valors de justícia social i de progrés similars, tots plegats: defensar el sistema públic, protegir la gent vulnerable, reforçar l’activisme local cap al comerç, prioritzar l’educació de qualitat, potenciar l’associacionisme i l’activitat física com a eines de salut i de cohesió social, treballar per unes feines i sous dignes, promocionar la cultura, el patrimoni i la llengua o l’envelliment actiu, entre altres. I sota aquests principis ens hem posat a treballar. Som una llista de treballadors públics i privats: comerciants, hostalers, jubilats. I procurem tocar de peus a terra. 

Si arriba a l'alcaldia, quins són els primers reptes i prioritats que voldria entomar?

Primer, fer una reunió amb tots i cadascun dels treballadors públics de l’Ajuntament. Hem de tornar-los a engrescar en el projecte municipal. Tenim molt clares les nostres prioritats cap a ells: protegir el seu lloc de treball, proveir-los un sou digne, proporcionar-los les eines adequades perquè puguin treballar de la millor manera possible i promocionar-los a nivells superiors a través de la formació. Els qui hem tingut responsabilitats en Recursos Humans sabem molt bé que el primer que vol el treballador és que se’l cuidi i se’l respecti. Només de començar, passejarem amb els responsables d’infraestructures i de manteniment de la vila per prioritzar els projectes que facin la vila més segura, més agradable, més ordenada.

En segon lloc, voldríem reunir-nos i buscar els recursos per desencallar el tema de la claveguera per poder entregar els terrenys al Departament d’Educació, per tal que pugui començar la construcció de l’escola.

I, finalment, desencallar el tema de Cal Tronc, com he comentat abans, per posar en marxa el Centre d’Acció Comunitària, així com parlar amb les diferents entitats per engegar el projecte formatiu i de lleure per a la gent jove i la gent gran. Paral·lelament, també ens posaríem en mans de l’escola per posar fil a l’agulla en el programa Fracàs Escolar Zero.

El projecte de l’Escola, Cal Tronc… Amb vostè d’alcalde les inversions seran presents, doncs.

El que cal és ser imaginatius i aprofitar al màxim els recursos que l’Ajuntament té al seu abast per proveir serveis i dinamitzar la vila. La infraestructura del sanejament que comporta haver de canalitzar la claveguera del pati de l’escola haurà de comportar una inversió. Urbanitzar i reformar els espais municipals que romanen tancats com Cal Tronc i l’espai que el connecta amb Can Cambó i l’antiga escola bressol també requerirà d’una inversió. I també caldrà posar la primera pedra per fer possible habitatge social per a joves. 

Cal replantejar el model turístic de Besalú?

El turisme s’ha de fer compatible amb la vida veïnal amb normalitat. I això passa per gestionar-lo i que deixi de ser un campi qui pugui com és ara mateix. I, després, cal un turisme cultural, mediambiental i familiar que pugui allargar l’estada mitjana a Besalú. Ser un poble que es visita en deu minuts no ens aporta res. El canvi de model passa per generar activitats lúdiques, esportives i culturals interessants: promoure espais tancats com el Micvé, promocionar espais ja oberts com l'església de Capellades, publicitar rutes ciclistes o el circuit d’orientació i un llarg etcètera.

El turisme ens interessa? Sí, és clar. El turisme aporta riquesa i ocupació. Però també hem de ser conscients que aporta despesa. L’Ajuntament ha d’assumir una despesa important per mantenir el turisme, sigui en temes de neteja o d’organització d’esdeveniments i fires. Hi ha d’haver un retorn en forma d’ingressos pel municipi. No és just per als vilatans que no viuen del turisme que s'utilitzin els diners recaptats en impostos per a aquests actes, almenys ha d’haver-hi recursos per a altres activitats. Ja fa anys que reclamem un aparcament de pagament per als turistes. Necessitem posar sobre la taula un aparcament per als turistes que no interfereixi amb el comerç local i els vilatans. Aquest aparcament pot alleugerir una mica la càrrega econòmica que el turisme representa per als vilatans: és una font d’ingressos a la qual una vila turística no pot renunciar si vol tenir recursos per atendre els visitants. 

En definitiva, el turisme a Besalú s'ha de gestionar. Comporta oportunitats, però també problemes: la gentrificació, l’expulsió de la persona local del poble perquè no troba lloguer assequible, perquè no troba botigues locals, perquè no troba un espai on fer vida amb els seus convilatans. Hem de trobar l’equilibri. I, actualment, l’estem perdent.

En un comunicat apuntàveu que teniu “ganes d’aprofitar les coses bones que ja s’han fet i treballar per les coses noves que cal fer”. Em pot posar un exemple de cada?

Creiem que la part més important dels darrers trenta anys és que Besalú ha estat un punt turístic important i ha embellit una part important del patrimoni històric. Això suposa rebre molts visitants, però d’això no se n’ha tret cap mena de profit per als veïns en general. El més important que cal fer és endreçar el poble i pensar en la millora de la qualitat de vida dels veïns, que els joves tinguin habitatge i ocupació per romandre al poble. I dinamitzar la vida local: tant la cultural com la festiva i l’associativa. 

Quin paper ha de tenir la participació ciutadana en un govern municipal com el de Besalú?

És imprescindible. Un govern no pot governar a cop de decret i d’esquena a la població. Tots volem el millor per al poble. Les decisions han de ser parlades amb els veïns afectats, consensuades i revisades al cap d’un temps. Sovint no s’arriba a un cent per cent d’acord, passa en totes les decisions. Hem de buscar l’equilibri perquè les decisions siguin beneficioses per a la major part de la gent, i especialment per al poble en general.

Finalment, quin Besalú s'imagina i voldria veure a mitjà termini?

Un Besalú més ordenat, més pacificat en el centre històric. Això suposa treure el trànsit per tal que sigui un espai lúdic i de passeig amb seguretat per a les famílies. Una mobilitat més ordenada i que protegeixi el comerç local, els veïns i persones amb discapacitat. Un Besalú més actiu en l’aspecte cultural, més respectuós amb tot el veïnatge. Amb més oportunitats perquè els joves puguin romandre a Besalú i guanyar-se la vida d’una manera més justa i sostenible. Fer un Besalú més embellit als edificis, més segur i més pròsper.


Autor: Redacció


#besalu


#besalu





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...