Notícies més llegides



Pla de l'Estany


Banyoles

Tres compositores catalanes presenten els seus nous discos al 29è FEMJazz! Banyoles

Pla de l'Estany  -  04/05/2023  -  20:33

El Taller de Música programa onze activitats entre el divendres 26 i el dissabte 27 de maig. S’hi podrà veure El Millor Sextet, grup inèdit impulsat per Els Millors Festivals


Ajuntament de Banyoles

Ajuntament de Banyoles



El Taller de Música de Banyoles organitza la 29a edició de FEMJazz! – Festival d’Emergències Musicals de Banyoles, que tindrà lloc el divendres 26 i el dissabte 27 de maig. L’esdeveniment, impulsat en conveni amb l’Ajuntament de Banyoles i amb la col·laboració de la Diputació de Girona, aposta enguany per condensar les activitats en dues jornades. Així, el divendres es duran a terme els dos primers concerts, a l’Espai Eat Art i a l’Auditori de l’Ateneu, mentre que el dissabte totes les actuacions seran a La Muralla. Les entrades per al concert d’Alba Careta a l’Auditori de l’Ateneu ja estan a la venda al web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat). 

En la presentació de la programació, aquest matí a La Muralla, el president del Taller de Música de Banyoles, Isidre Palmada, explica que des de l’entitat han procurat “estar atents a les últimes novetats dels joves músics de l’escena del jazz català perquè el públic de Banyoles conegui de primera mà què s’està coent. En aquest sentit, estem contents que enguany s’hi presentin més novetats que mai i que, alhora, mantinguem una programació molt diversa pel que fa a estils i formats, que és un dels puntals del festival”. 

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes, Miquel Cuenca, ha destacat que “a les portes del seu 30è aniversari, el FEM Jazz! és un autèntic exemple de persistència en el temps i alhora capacitat de renovació i adaptació. Aquest tipus de festivals de petit format juguen un paper estratègic en l’equilibri de l’oferta cultural de la ciutat i són una aposta per la qualitat i el risc artístic que s’ha acabat convertint en un tret identificatiu de Banyoles”. 

En el mateix sentit, el diputat Jordi Xargay ha destacat que “des dels seus inicis, al llarg d’aquests anys, el FEMJazz! ha anat evolucionant i s’ha consolidat fins a convertir-se en un referent d’aquest tipus de manifestacions musicals a les comarques gironines, programant grans noms de l’escena nacional i internacional». I ha afegit que “amb el temps el festival ha aconseguit fer de radar per captar i programar les darreres novetats de l’escena jazzística catalana, apropant-les al públic perquè gaudeixi de les creacions més recents dels músics de jazz de casa nostra”. 

Tres estrenes de formacions liderades per dones 

Des de fa uns anys, el Taller de Música procura que a la programació hi hagi paritat de gènere i que el festival contribueixi a visibilitzar les dones de l’escena jazzística catalana, una fita que no sempre s’ha assolit. Tanmateix, enguany la presència femenina és més accentuada que mai. En el marc del festival es presentaran tres discos publicats aquest 2023, tots tres composats per dones.

El divendres 26 (22 h, Auditori de l’Ateneu), la trompetista i cantant bagenca Alba Careta presentarà, en un concert coorganitzat amb Joventuts Musicals de Banyoles, el seu disc més recent, Teia (Microscopi, 2023), amb sis cançons originals i dues versions de la Nova Cançó. En aquest àlbum, el tercer de la seva discografia com a líder, Careta condensa diverses reflexions personals sobre els conflictes interns, la intuïció i trobar el camí propi de cadascú. 

Les entrades per al concert d’Alba Careta a l’Auditori de l’Ateneu ja estan a la venda al web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat) o bé presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament, en horari d’atenció al públic. 

El dissabte 27 (15.30 h, La Muralla) es podran escoltar les altres dues novetats discogràfiques. La cantant barcelonina Helena Camps estrenarà les peces del seu primer disc en solitari, Viu (Microscopi, 2023), que giren al voltant de la natura i el respecte al planeta, i que combinen el jazz amb sonoritats del cançoner nord-americà, la cançó d’autor, el folk català, la bossa nova o el bolero. Acte seguit (17 h, La Muralla), la trombonista egarenca Alba Pujals farà sonar les cançons d’Apologia (The Changes, 2023), el seu debut com a líder, acompanyada pel seu quartet. El disc ha estat gravat amb dues formacions, una de Barcelona i una de Nova York, i es mou entre el jazz actual i la tradició. 

El Millor Sextet, un grup inèdit

Una altra novetat El 2022 es va fundar Els Millors Festivals, agrupació de festivals de jazz de petit i mitjà format dels Països Catalans, de la qual el Taller de Música de Banyoles és un dels impulsors. Després de la producció conjunta de l’any passat, la gira de la saxofonista i compositora Cristina Miguel, enguany voltarà pels escenaris d’Els Millors Festivals El Millor Sextet, conjunt creat ad hoc i format per un representant de cadascun dels sis festivals. Per part de Banyoles hi participa el jove saxofonista Martí Cabarrocas. A més, des d’Els Millors Festivals s’ha elaboraT una cervesa artesana pròpia, La Millor Cervesa, que es podrà trobar en diversos establiments de Banyoles durant les setmanes prèvies al festival. 

Programació 29è FEMJazz!

La resta de la programació del 29è FEMJazz! combina propostes de tota mena, seguint la filosofia del festival de representar les diverses tendències del jazz català actual, des de les més experimentals a la tradició, passant per sons més ballables. 

Divendres 26 de maig

Juanma Trujillo. Espai Eat Art. 20h.
Alba Careta Group. Auditori de l’Ateneu. 22h.
Organitzat amb Joventuts Musicals de Banyoles. Preu: 10 euros. Entrades:
https://cultura.banyoles.cat/ i Auditori.

Dissabte 27 de maig 

Totes les activitats seran a La Muralla
La Bruixa del Jazz + Rejuga (espectacle musical familiar). 10.30h.
Combos EMMB + Escola de Música de Palafrugell + Escola Municipal de Música i
Dansa de Torroella de Montgrí. 11.30 h.
El Millor Sextet. 13.30 h
Helena Camps Trio. 15.30 h.
Alba Pujals Quartet. 17 h.
Mariona Callís Grup + Jam session. 18.30 h.
Black Flower. 20.30 h.
Lessus. 22 h.
Saiqel Deejay. 0.30 h.

Camí dels 30 anys

El Taller de Música de Banyoles, escola de música moderna i jazz des de l'any 1988, és també l’entitat organitzadora del Festival de Jazz de Banyoles, que va començar l’abril del 1994, fruit de la il·lusió i l’esforç d’un grup de professors que volien dur l’experiència musical més enllà de les classes. Amb el temps, el festival va créixer fins a convertir-se en una referència pels amants del jazz del Pla de l’Estany i les comarques gironines, que duia a Banyoles grans noms de l’escena nacional i internacional.

Més endavant, el festival va canviar de fórmula i va passar a concentrar-se en quatre dies, a finals de maig, amb l’objectiu d’obrir-lo encara més a la ciutadania. És en aquest context que arribem una nova fornada d’exalumnes, professores i professors del Taller, relleu generacional que dona forma renovada al festival. El rebategen amb el nom de FEMJazz! (Festival d’Emergències Musicals) i li donen una personalitat pròpia, que es basa en el doble sentit del concepte emergència: l’oferta es construeix amb propostes de gran qualitat de joves músics de l’escena catalana i inclou, en cada edició, una producció inèdita i exclusiva. L’actual equip del festival treballa amb la premissa “fem jazz, fem poble” per popularitzar el gènere entre els veïns de la comarca i els visitants. 

El FEMJazz! és el festival de jazz que fa més anys que s’organitza ininterrompudament a la demarcació de Girona. Només ha fallat en una ocasió, el 2020, en què no hi va haver edició, tot i que es va compensar amb el Pícnic Jazz el mes de setembre.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...