Notícies més llegides



Pla de l'Estany


Banyoles

Banyoles publica ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ que recull la història de la ciutat vinculada a l’aigua

Pla de l'Estany  -  21/04/2023  -  17:19

Escrit per Ramon Folch és el llibre-catàleg de l’exposició que, amb el mateix nom, es pot veure a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. El volum és el número 25 de la col·lecció Quaderns de Banyoles


Ajuntament de Banyoles

Ajuntament de Banyoles



L’Ajuntament de Banyoles presenta demà el llibre Recs: Banyoles i l’aigua que repassa la història de la ciutat vinculada a l’aigua. El llibre, el número 25 de la col·lecció Quaderns de Banyoles, està escrit pel socioecòleg Ramon Folch i és el llibre-catàleg de l’exposició que, amb el mateix títol, es pot veure a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. La presentació es farà demà dissabte 22 d’abril a les 12 del migdia al Museu Darder. 

Recs: Banyoles i l’aigua parla de dotze segles de cultura hidràulica de Banyoles i ofereix un recorregut pel camí multisecular d’ordenació territorial i urbana que ha propiciat el sistema de recs de Banyoles construït a partir del segle IX. A la ciutat, hi ha 33 quilòmetres de recs, alguns soterrats, altres a l’aire lliure. Al llarg de la història de la ciutat, els recs han estat els motors de l’activitat banyolina, movent fargues i molins, fent possible l’activitat dels blanquers i pelleters, paraires i teixidors, paperers i polvorers, pagesos i hortolans. A més, els recs han permès també la socialització i el lleure al voltant de safareigs i racons gratificants. 

Recs: Banyoles i l’aigua és el llibre-catàleg de l’exposició que, amb el mateix títol, es pot veure a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. Com a l’exposició, el llibre s’estructura a través de set grans blocs: Un gran mullader; Carolingis, monjos i jurats; L’aigua encaminada; L’aigua fèrtil; L’aigua feinera; L’aigua riallera; i Tornen els recs!. 

A través d’aquests set grans blocs, s’explica l’estany i la seva geologia; el monestir i la propietat de les aigües de l’estany; la construcció dels recs, els múltiples usos agrícoles, industrials o de lleure que s’han fet dels recs al llarg de la història; o la recuperació que s’ha fet en els darrers anys dels recs per retornar-los al paisatge urbà. 

El socioecòleg Ramon Folch, comissari de l’exposició, és també l’autor del llibre, mentre que l’Estudi Oliver Gràfic, responsable de la museografia de l’exposició, és també autor del disseny gràfic del llibre. 

En la roda de premsa de presentació del llibre, Ramon Folch, ha destacat que “el llibre recull íntegrament el relat de l’exposició, però, a més, l’amplia i esdevé un llibre en sí mateix perquè qualsevol persona, hagi vist o no l’exposició, pugui entendre’l”. Per la seva banda, la dissenyadora gràfica Isabel Oliver, ha remarcat que “el llibre ens permet acabar d’explicar el concepte gràfic de l’exposició”. 

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha assegurat que “és una publicació amb una riquesa de continguts, d’informació i de material gràfic que no té res a veure amb les publicacions precedents” i ha afegit que “vam considerar que una exposició de l’ambició i la profunditat de l’exposició dels recs mereixia tenir un catàleg i recollir-lo dins la col·lecció Quaderns de Banyoles”. 

Quaderns de Banyoles

Recs: Banyoles i l’aigua és el 25è volum de la col·lecció Quaderns de Banyoles que es va iniciar el 1999 i que editen l’Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona. El 2020 la col·lecció va iniciar una nova etapa amb la creació d’un consell editorial, l’actualització del disseny a càrrec de Jaume Geli i la planificació de les publicacions a diversos anys vista.


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...