Notícies més llegides




+ Notícies


Llívia

Elies Nova: “Llívia ha preparat aquest estiu una agenda completíssima d’iniciatives culturals i lúdiques”

+ Notícies  -  02/08/2022  -  17:30

L’alcalde de Llívia destaca en aquesta entrevista els principals atractius del municipi, més enllà del seu singular enclavament geogràfic


Elies Nova, alcalde de Llívia

Elies Nova, alcalde de Llívia



L’arribada de l’etapa estiuenca ha reactivat la promoció i els valors turístics dels municipis gironins. Un exemple ben evident el trobem al Pirineu, a Llívia, un municipi singular no només per la seva situació geogràfica i administrativa. “Llívia és, d'entrada, una vila d'una gran riquesa patrimonial, autèntica dins la serralada dels Pirineus: disposa de l'únic fòrum romà i és custodi del fons material i documental de la farmàcia Esteva, considerada una de les més antigues d'Europa —i que està exposada, en part, al Museu de Llívia—. A banda, conserva en bon estat el seu nucli històric, les runes del castell medieval —Llívia fou en el seu dia, anterior a Puigcerdà, la capital de la comarca—, l'església i la torre Bernat de So, d’entre altres espais patrimonials”, assenyala l’alcalde, Elies Nova.

Com augura que serà aquest mes d’agost a Llívia?

Volem creure que serà un bon estiu. Hem de conscients que continua present la Covid-19, més controlada, però encara hi és i cal actuar amb prudència. Ha estat un bon juliol, però, de totes maneres, crec que la tendència en general, en el turisme, ha estat i serà aprofitar aquests dies d’estiu per a viatjar a l'estranger, després que l'any passat no fos possible. Pel que fa a l'agost, es preveu amb ganes. Quant a activitats, ho serà, segur. Llívia ha preparat una agenda completíssima d'iniciatives culturals i lúdiques. No hi ha un sol cap de setmana lliure, sempre hi ha propostes per a famílies i per a totes les edats i públics. En aquest cas recomano, sempre, que les persones que estiguin interessades a venir a Llívia consultin els webs de l'ajuntament (www.llivia.org) o el del museu (www.museullivia.com), on trobaran totes les activitats programades. També poden consultar-ho al telèfon del museu, el 972 89 63 13.

Parli’m d’aquestes propostes.

Per citar-ne unes, les que ara em venen al cap, durant el mes de juliol haurem tingut el festival de màgia, tots els caps de setmana. A l'agost, acollim i organitzem dos festivals de música: el Cerdanya Music Festival (que gestiona Concert Studios (https://www.cerdanyamusicfestival.com/): un total de deu concerts diferents que portaran a Llívia primeres espases com Sara Baras, Kool and the Gang, Raphael o Stay Thomas, entre altres) i el Festival de Música de Cerdanya (que s'organitza de forma conjunta amb l'Ajuntament de Puigcerdà i que seran nou concerts entre les dues localitats). No s'acaba aquí, però: el FeMAP haurà portat a Llívia dos concerts el mes de juliol. I el 15 d'agost recuperem la fira artesana. I continuem amb els dijous a la fresca durant aquest agost (música i altres espectacles), entre altres iniciatives. A tot plegat, no he parlat de les activitats programades i organitzades pel nostre Museu que són moltes i interessants, durant tot l'estiu, ni tampoc de les sortides guiades a la natura que organitzem conjuntament amb l’entitat Guies del Pirineu.

Quins atractius turístics de Llívia destacaria?

Hi ha cinc aspectes primordials que cal i voldria destacar. Llívia és, d'entrada, una vila d'una gran riquesa patrimonial, autèntica dins la serralada dels Pirineus: disposa de l'únic fòrum romà i és custodi del fons material i documental de la farmàcia Esteva, considerada una de les més antigues d'Europa —i que està exposada, en part, al Museu de Llívia—. A banda, conserva en bon estat el seu nucli històric, les runes del castell medieval —Llívia fou en el seu dia, anterior a Puigcerdà, la capital de la comarca—, l'església i la torre Bernat de So, d’entre altres espais patrimonials.

Un segon aspecte que voldria fer esment és la qualitat de la seva cuina i gastronomia. És difícil trobar un indret als Pirineus amb la concentració de restaurants que tenim, tots de gran nivell, que fan de Llívia l'enveja del territori. No me’n faci dir un perquè arreu on pari a menjar en sortirà satisfet.

El tercer punt que considero destacable és la quantitat i la qualitat de la seva producció artesanal. Tenim una sèrie de petits productors, emprenedors locals que han fet de Llívia un centre productiu important: cervesa, licor, iogurts, embotits, formatge, artesans de la fusta i el ferro, pastisseria, forn de pa, vi, mel, precuinats, horta… Ja sé que soc l'alcalde, però, sincerament, penso que Llívia és envejable des d'aquest punt de vista.

El quart element és la seva singularitat geogràfica i històrica; l'enclavament català dins de territori francès. Aquest detall fa que siguin molts els visitants i turistes que venen a Llívia per visualitzar o experimentar aquesta situació peculiar.

I finalment, el cinquè dels atractius, i que compartim amb molts altres indrets de la Cerdanya, és el seu entorn natural. Bellesa paisatgística, calma, un territori que permet les excursions a peu i en bicicleta… En aquest sentit, el poble gaudeix d'una posició privilegiada amb un espai natural, dins de territori francès: La Bollosa —un extens territori de 1.300 hectàrees de boscos, llacs i pastures, a més de 2.000 metres—.

Caram! Ho parla i ho transmet amb un orgull…

I esperem complementar aquests atractius amb altres ofertes, com ara els banys termals de Sant Guillem, servei que volem posar en funcionament ben aviat. No vull caure en el tòpic de les converses més informals quan els lliviencs ens referim a la vila com la capital del món. Però, en veritat, Llívia és un municipi molt especial.

Ara que el turisme de muntanya viu un apogeu particular, tem la massificació al poble?

Com dèiem abans, aquest apogeu ha fet que hi hagi molt turisme de natura i muntanya —només cal veure les xifres que han fet públiques les estacions d'esquí aquesta última temporada—, però no crec que es produeixi tal massificació. La situació econòmica no és la millor, penso.

En una entrevista de fa uns mesos en aquest mitjà apuntava que des de l'Ajuntament es treballarà per fer valdre el patrimoni arquitectònic i cultural de Llívia. Com s'està desenvolupant aquest treball?

Des de diferents vessants i diferents projectes. És una feina diària que abasta molts camps: des de la comunicació fins al desenvolupament del pla estratègic del Museu de Llívia, per exemple. El patrimoni cultural llivienc, com he dit abans, és ampli i únic. Des de l'Ajuntament donem el màxim de suport possible a les excavacions del fòrum romà i del castell medieval. També estem orgullosos de la labor que s'està realitzant des del Museu, que ha permès incorporar-lo a una xarxa europea de farmàcies antigues, entre altres iniciatives. Volem fer créixer el Museu, volem continuar apostant per les excavacions i el projecte integral de restauració de l'església, per exemple, entre altres... I volem explicar-ho al món, com ja he comentat.

 

I més enllà del vessant patrimonial, quins altres reptes té l'Ajuntament amb relació a les inversions futures?

Aquest és un moment cabdal per Llívia. Estem desenvolupant el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), on s'ha estudiat i previst que hi pugui haver un creixement ordenat que inclogui comerç i petita indústria. El POUM s'ha redactat pensant en la gent i, en aquest sentit, s'ha projectat amb la idea de generar propostes que beneficiïn l'arrelament de la població. D'aquí a poc temps, també, acabarem ja les obres de la nova escola de Llívia, iniciarem les obres del nou consultori i ja estem treballant en el projecte dels pisos de lloguer social. I, com ja he dit, posarem en marxa els banys termals, aviat. Finalment, vull destacar els projectes energètics en els quals estem treballant;: la idea és convertir Llívia en illa autosuficient, apostant per l'energia sostenible. Els projectes han estat elaborats i s'han presentat als fons Next Generation.


Autor: Redacció


#llivia


#llivia





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...