Notícies més llegides



+ Notícies


Girona

Desmantellada a Girona una organització criminal que gestionava la producció i distribució de marihuana a nivell internacional

+ Notícies  -  21/07/2022  -  08:32

El valor estimatiu de la droga intervinguda ascendiria a uns 312.000 euros al mercat il·lícit


Mossos d'Esquadra

Mossos d'Esquadra



Els Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), han desmantellat una organització criminal que traficava a escala internacional amb marihuana i han detingut un total de 28 persones de diferents nacionalitats com a presumptes autores dels delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, defraudació de fluid elèctric i falsificació de document públic. Del total d'arrestats, 20 han ingressat a presó. A més, s'ha denunciat tres persones i es manté la investigació oberta, fet que podria motivar la detenció d'altres individus vinculats als fets relatats.

La investigació, tutelada pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols, es va iniciar el mes de maig de 2021, quan agents de la DIC van detectar un entramat criminal establert, principalment, a Catalunya, i dedicat a la producció i distribució internacional de substàncies estupefaents, majoritàriament marihuana. L'operatiu s'ha desenvolupat en dues fases, la primera es va dur a terme el passat 11 de maig i la segona, el passat 28 de juny.

Un Grow shop a Girona, el centre d'operacions de l'organització

L'organització, ara desmantellada, s'organitzava en forma de xarxa criminal, conformant múltiples cèl·lules delictives especialitzades en la producció, transport i posterior distribució d'importants partides de droga. Aquestes cèl·lules es coordinaven mitjançant l'acció dels líders de l'organització, els quals regentaven un establiment del tipus grow shop a Girona.

Aquesta activitat mercantil, aparentment legal, els facilitava alhora les eines necessàries per al blanqueig dels ingents beneficis que obtenien del tràfic de substancies estupefaents.

A més, la seu comercial de l'establiment oferia als investigats un entorn segur i controlat on portar a terme totes les reunions i negociacions necessàries per a materialitzar la seva activitat delinqüencial sense aixecar sospites, arribant a ser, també, utilitzada com punt de compravenda de les partides de marihuana produïdes al nostre territori.

Els avenços en la investigació van permetre la localització de diferents immobles utilitzats pels membres de les referides cèl·lules criminals, els quals eren utilitzats per al cultiu o emmagatzemament de substàncies estupefaents destinades al mercat il·lícit.

És important destacar la gran capacitat econòmica amb què comptava l'estructura delictiva investigada, la qual no servia únicament per la manutenció dels membres que la conformaven, sinó també, per la compra o arrendament d'immobles, vehicles o tot tipus de materials necessaris per al desenvolupament de la seva activitat delictiva.

En aquest sentit, els líders de les diferents cèl·lules gaudien d'un elevat nivell de vida derivat dels beneficis il·lícits procedents del tràfic de drogues, havent-se intervingut grans quantitats de diners en efectiu, diversos vehicles d'alta gamma, embarcacions i altres objectes de valor.

Finalment, ressenyar que la investigació ha permès la complementació d'una Ordre Europea de Detenció i Extradició emesa per les autoritats de Polònia contra un dels membres de l'organització desmantellada, al qui se li atribueix la comissió de delictes de caràcter violent al seu país d'origen.

Explotació del dispositiu

Un cop acreditada l'activitat i els rols dels investigats, es va planificar el dispositiu d'explotació, dividit en dues fases. La primera va tenir lloc el dia 11 de maig amb la realització d'un total de dotze entrades i escorcolls a la demarcació de Girona, concretament a les poblacions de Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Salt, Girona i Santa Cristina d'Aro. En aquesta fase es van detenir dinou persones, setze de les quals van ingressar a presó.

Posteriorment, el 28 de juny, es va portar a terme la segona fase de l'explotació, amb la pràctica de vuit entrades i perquisicions a les localitats de Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Sils, Vidreres, Fogars de la Selva, Caldes de Malavella i Lloret de Mar, i la detenció de nou persones més. El Jutjat instructor va acordar la presó preventiva per a quatre dels detinguts.

En total, els dos dispositius van permetre la intervenció d'uns 330.000 euros, així com múltiples indicis relacionats amb el blanqueig de capitals i les activitats de cultiu i tràfic de substàncies estupefaents.

També, es van desmantellar set plantacions de marihuana, intervenint-se 3.667 plantes, uns 50 kilograms de cabdells ja preparats i embassats al buit per a la seva distribució a l'engròs i 570 grams d'haixix.

El valor estimatiu de la droga intervinguda ascendiria a 312.000 euros al mercat il·lícit.

A nivell patrimonial, l'autoritat judicial va ordenar el bloqueig de diversos comptes bancaris i altres actius a territori nacional i europeu, així com béns mobles i immobles. També se'ls van intervenir vehicles d'alta gama, embarcacions i motos d'aigua, acordant-se, també, el bloqueig registral.

De la mateixa manera, es van obtenir indicis suficients com per acreditar que el grow shop era utilitzat per part dels líders de la Organització per a la comissió de delictes contra la salut pública, fet que va comportar el tancament d'aquest negoci de manera cautelar i el cessament de l'activitat de diverses societats constituïdes amb la finalitat de blanquejar els capitals procedents del tràfic de drogues.


Autor: Redacció


#girona #mossos


#girona #mossos





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...