Notícies més llegides



+ Notícies


Sant Gregori

Quim Roca: “Sant Gregori avança cap a un model més sostenible, apostant per la mobilitat, per les energies renovables, l'eficiència energètica i el reciclatge”

+ Notícies  -  30/01/2022  -  23:19

L'alcalde de Sant Gregori fa balanç d'aquesta legislatura marcada fins al moment per la pandèmia de la Covid-19, i també ressalta alguns dels objectius prioritaris del futur


Quim Roca

Quim Roca



La pandèmia de la Covid-19 ha afectat la societat de dalt a baix. Ho saben prou bé les administracions municipals, que han hagut de reorganitzar les seves gestions i prioritats per afrontar un context excepcional. Aquest és el cas de l'Ajuntament de Sant Gregori: "Honestament, no és la legislatura que havíem pensat, teníem moltes ganes de desplegar el programa de govern d’una manera molt diferent. Tanmateix, també hem anat avançant en projectes i accions del programa: de moment, hem desplegat al voltant d’un 70% de les accions previstes en aquesta legislatura a través dels diferents pressuposts municipals", diu l'alcalde, Quim Roca.

Sant Gregori ha viscut un 2021 tal com es preveia ara fa un any, en ple esclat de la pandèmia?

Clarament, ha estat un 2021 on la pandèmia ha continuat marcant les nostres vides. Fa un any ens trobàvem a la tercera onada, iniciant la vacunació i amb mesures més restrictives perquè, amb menys incidència de contagis, hi havia més pressió hospitalària. I ara ens trobem a la sisena onada, encara amb mesures, amb una alta incidència de contagis, com mai havíem vist, per sort la majoria lleus, i amb la gran part de la població vacunada, ben segur aquesta haurà estat la clau. Durant tot el 2021 hem passat diferents escenaris dins aquest context de pandèmia i amb el qual hem començat també aquest 2022. L’afectació hi ha estat en tots els àmbits.

A Sant Gregori, pel que fa a les activitats, al llarg de 2021, hem pogut celebrar Festes Majors, s’ha pogut organitzar tota la programació cultural (teatre, nits fresques, tallers, festival de tardor, concurs de pintura, premis literaris o la Mostra de Teatre Familiar), també la Diada de Sant Jordi, activitats per Carnestoltes, l’Aplec de Sant Grau o la Fira del Pa i de la Xocolata, reprendre diferents esdeveniments esportius que acull Sant Gregori i algunes de les activitats de les festes de Nadal. Per tant, encara que no s’ha pogut fer tot com abans de la pandèmia, però hem repensat i pogut organitzar i celebrar moltes més coses que durant l’any 2020. Això ens indica que progressivament ens hi anem adaptant, i cal remarcar que l’esforç de totes les persones, entitats i administracions ha estat extraordinari per fer-ho possible.


Pel que fa als projectes, per part de l’Ajuntament, durant l'any passat es van adquirir dos vehicles elèctrics per la brigada municipal: es va posar en marxa la zona d’autocaravanes; es van instal·lar plaques fotovoltaiques a l’Espai la Pineda; es va iniciar la construcció del bloc de pisos de protecció oficial a Can Serra; es va ampliar el parc infantil al costat de les Escoles de Cartellà, de la zona de la Pineda i a la plaça Lluís Companys; es va completar el canvi  d’enllumenat a LED als fanals de la via pública; es va arreglar el pas de les Pageses i asfaltar la carretera al nucli de Sant Medir; es van fer millores als patis de l’Escola i de l’Institut i, també, es van fer diverses millores a tots els equipaments educatius o es va iniciar la implementació del model de recollida de deixalles porta a porta. Aquestes són algunes de les inversions o accions més rellevants, en podria detallar moltes més, però perquè un municipi funcioni es tracta de tenir en compte les grans i petites inversions que aportin una millora del dia a dia. Aquest context, sense la pandèmia, hauria estat diferent, és evident, però ens ha pertocat viure aquest moment i gestionar-ho.

És molt agosarat dir que aquest 2022, almenys en clau local, ha de ser el de la recuperació post-pandèmia?

Doncs la veritat és que encara no podem saber com evolucionarà, perquè al llarg de la pandèmia hem anat veient que la situació ha estat canviant. Hem de tenir en compte que hem anat superant les diferents onades, provocades per diversos factors, i ens hi hem adaptat en cada moment. Això és el que compta i ens ha d’ajudar a pensar que podrem fer front a tot allò que vingui. Des de l’Ajuntament de Sant Gregori hem fet tot el possible en cada moment per ajudar a tots els àmbits que ho han necessitat.

En aquesta darrera onada, per exemple, quan pensàvem que podríem passar unes Festes de Nadal, Cap d’Any i Reis d’una manera, la variant òmicron ho va capgirar tot, i ara estem passant uns dies complicats davant totes les afectacions que ens genera, sobretot en l'àmbit de quarantenes. Ara bé, no hem de tenir cap dubte que igual que hem passat les altres onades de la pandèmia aquesta també la superarem!

El que sí que intentarem aquest 2022 és desplegar els projectes i les accions que tenim previstos al pressupost municipal, a més dels projectes del Pla Únic d’Obres i Serveis amb la reforma del passeig del Torrent Vidal, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a diferents equipaments o l’ampliació de vestidors al pavelló. També tenim moltes ganes de poder iniciar els tràmits pel projecte del Centre de Dia, realitzar millores en els equipaments esportius i equipaments municipals, asfaltar alguns carrers i carreteres o crear i posar en marxa el cos de Guàrdia Municipal a Sant Gregori.

I pel que fa a les activitats?

Si la situació ho permet, la intenció és programar les mateixes o més de les que s’han pogut organitzar durant aquest passat 2021. Les activitats són necessàries per dinamitzar el municipi i aportar aquesta cohesió social que s’ha pogut perdre en determinats moments degut a la pandèmia. Poder celebrar i participar ens omple com a persones, sigui individualment o col·lectivament, i  per això és indispensable, sempre que sigui possible i no posant en risc a ningú, poder organitzar activitats, actes i esdeveniments populars, esportius, culturals... Un municipi actiu també és símptoma de bona salut. Per això, des de l’Ajuntament de Sant Gregori, hem tingut molt present que, si es podia, deixar de fer activitats sistemàticament no era una opció.

Fins a quin punt és complex gestionar la política municipal amb un escenari incert com el que ofereix la pandèmia?

Aquesta legislatura estarà clarament marcada per la Covid-19, aquest mes de març farà dos anys que va començar la pandèmia. Llavors no portàvem ni un any de la present legislatura (maig de 2019 a maig de 2023) i a partir d’aquell moment, a causa de la pandèmia, vam haver de redefinir els recursos i ajustar les prioritats. També el temps ha estat determinant, perquè el fet d’haver d’atendre les afectacions de la pandèmia en els diferents moments comporta que altres aspectes no es puguin treballar amb tot el temps que voldríem.
En la gestió de la pandèmia, partint que des de la nostra posició no preníem cap decisió sobre les mesures o restriccions, crec que des de l’Ajuntament hem informat regularment, hem previngut amb tot tipus de material, hem ajudat amb bonificacions i ajudes a diversos col·lectius i persones, i hem estat proactius en molts aspectes. Una gestió gens fàcil, perquè en determinats moments l’emergència sanitària ha provocat situacions molt delicades o incerteses que hem hagut d’afrontar.

Honestament, no és la legislatura que havíem pensat, teníem moltes ganes de desplegar el programa de govern d’una manera molt diferent.
Tanmateix, també hem anat avançant en projectes i accions del programa: de moment, hem desplegat al voltant d’un 70% de les accions previstes en aquesta legislatura a través dels diferents pressuposts municipals.

A finals del novembre passat vau aprovar un pressupost de 4,5 milions d'euros, per segon any consecutiu. Entenc que assolir aquesta estabilitat pressupostària en temps com els actuals és una bona notícia.

El pressupost de l'Ajuntament és de 4.521.919 euros i el pressupost total consolidat amb Serveis Municipals Sant Gregori S.A., que és la societat municipal que està construint els habitatges de protecció oficial, és de 5.938.459 euros. En l'apartat d'ingressos, sense incrementar impostos als veïns i les veïnes, tot i perdre l'import de l'IBI d'autopistes, de 179.000 euros, s’ha previst poder ajustar les balances fiscals amb l'increment de l'IAE i els increments per part de la participació d'ingressos de l'estat. També s’ha previst una major recaptació d'ICIO seguint la dinàmica creixent dels darrers anys. Amb relació a la despesa es consolida tota l’estructura de personal municipal i s’ampliarà una plaça a la brigada. També s’han previst els manteniments dels equipaments i dels espais municipals, tots els serveis i subministraments, així com els funcionaments de cada regidoria. I, d'altra banda, tenim previstes unes inversions inicials per valor de 273.189 euros.

Per tant, sí, és bona notícia que puguem assolir aquestes xifres en el pressupost municipal sense incrementar impostos o taxes, contenint així la càrrega fiscal, quan ja veiem que tot s’incrementa: l’IPC, el cànon de deixalles als Ajuntaments, molts productes i serveis, l’energia elèctrica, el gas, els combustibles, o com sorgeixen nous impostos com el nou impost d’emissions de CO2 que recapta la Generalitat. Cal valorar aquest esforç de contenció que estem fent en aquests moments.

D'aquesta partida pressupostària, quin pes han de tenir les inversions?

Quant a a les inversions del pressupost de 2022, del total dels 273.189 euros  es preveuen 85.000 euros d'inversió en via pública; 23.839 euros en adquisició de diferent maquinària per la brigada municipal; 30.000 euros per la segona fase de la instal·lació de la fibra òptica al poble de Constantins; 42.350 euros per adquirir un vehicle pel cos de vigilants municipals; 12.000 euros per a un sistema de vídeo per retransmetre els plens; 10.000 euros per a petites inversions en equipaments; 30.000 euros per a redacció de projectes, estudis i memòries i 40.000 euros pel pressupost participatiu 2022-2023. A part d’aquestes inversions previstes inicialment, preveiem que podrem realitzar noves inversions que tenim al programa de govern, a través de subvencions que es puguin aconseguir i també a través de romanent de tresoreria. Hi estem treballant.

Quines actuacions frenades fins ara per la pandèmia es volen tirar endavant, a partir d'ara?

Podríem destacar tres actuacions que s’han alentit clarament o s’han hagut de modificar les previsions que teníem. Una és el Centre de Dia: iniciar aquest projecte és important, ja que és un servei que volem oferir des de l’Ajuntament de Sant Gregori al poble. Tenim previst el seu finançament a través de la venda d’uns terrenys municipals i estem en contacte amb el Departament de Drets Socials per fer-ho realitat, els tràmits s’han demorat a causa de la pandèmia. Un altre és la passera del Ter, una actuació que va quedar parada per l’increment dels preus dels materials de construcció; tenim moltes ganes que es pugui construir, per això vam buscar alternatives i esperem que ben aviat puguem anunciar bones notícies. I una altra actuació destacada és ampliar el polígon industrial, creiem que és clau per garantir ingressos en àmbit municipal  per continuar ampliant serveis i portar a terme noves inversions. Al mateix temps, també és clau per garantir més llocs de treball. Si aquestes accions les podem deixar encarrilades aquesta legislatura serà molt positiu pel conjunt del municipi.

Com s'imagina el municipi de Sant Gregori d'aquí a un futur pròxim?

Des de fa uns anys, Sant Gregori és un municipi que està en creixement i, per tant, no podem deixar de preparar-nos per això, els serveis i els equipaments han d’estar ben dimensionats per poder cobrir les necessitats de tota la població. Si el creixement és progressiu i mesurat no ha de ser un inconvenient. A Sant Gregori ja som més de 4.000 habitants, però no deixem de banda que l’àmbit de població resident a tota la Vall de Llémena és d’uns 6.000 habitants. Això també ajuda a dinamitzar les activitats, els serveis o el comerç.
Com a municipi avancem cap a un model més sostenible, per exemple apostant per la mobilitat, per les energies renovables, l’estalvi i l’eficiència energètica, per la cura de l’entorn natural i de la natura i per la millor gestió dels residus, amb el recentment implantat sistema porta a porta. És un pas que no es fa amb quatre dies, ha de ser progressiu, però constant. L’emergència climàtica és una realitat i des dels pobles petits fins a les grans ciutats hi hem d’aportar elements per frenar un canvi climàtic que a poc a poc canvia el planeta. I pel que fa a la projecció, com a municipi ja fa uns anys que estem potenciant la natura, la gastronomia, el comerç, el patrimoni, l’esport, la cultura i el turisme rural. Són set elements que ens donen valor i atrauen visitants cada setmana al municipi.

Evidentment que hi ha molts altres àmbits importants: l’educació, la joventut, l’habitatge, la seguretat i la protecció civil, la igualtat, el medi ambient, el servei a les persones, la pagesia, la comunicació i el conjunt del territori. En tot això tampoc deixem de treballar i són aspectes protagonistes que han de contribuir a fer avançar el municipi. Crec que és una sort poder viure on vivim, ho hem de valorar. Sant Gregori és així, com el coneixem, perquè des de fa anys s’ha fet feina per arribar fins aquí. Aspectes a millorar sempre n'hi ha, i ganes i capacitat per fer-ho, també. En això estem.


Autor: Redacció


#santgregori #quimroca


#santgregori #quimroca





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...