Notícies més llegides




+ Notícies


Barcelona

El mercat laboral necessitarà cobrir 10 milions de llocs de treball fins al 2030 i l'FP serà clau, segons l'Observatori de CaixaBank Dualiza

+ Notícies  -  26/11/2021  -  14:12

Els tècnics d'FP compten amb més possibilitats de trobar un lloc de treball, 14 punts percentuals més que els que disposen d'un nivell més baix de formació


José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank

José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank



El mercat laboral espanyol necessitarà cobrir gairebé 10 milions de llocs de treball que sorgiran d'aquí al 2030 i la Formació Professional es perfila com a clau per capacitar i formar a la major part de les persones que ocuparan aquestes feines, segons l'anàlisi realitzada per CaixaBank Dualiza i Orkestra-Institut Basc de Competitivitat en l'Informe anual de l'Observatori de l'FP.

La major part d'aquestes oportunitats d'ocupació, el 90%, seran per substitució mentre que poc més del 10% correspondran a nous llocs de treball. A més, de totes aquestes noves possibilitats de trobar feina, el 80% sorgiran en el sector serveis.

Aquestes conclusions formen part de l'estudi anual realitzat per ambdues institucions a través de les dades recollides en l'Observatori de la Formació Professional mitjançant el qual es fa una fotografia concreta i detallada de l'evolució de l'FP al país durant l'últim any i s'analitzen les tendències que seguirà la pròpia FP i el mercat de treball.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha intervingut en la presentació de l'acte per referir-se a aquestes dades i advertir de la necessitat d'actuar "amb rapidesa i decisió" per evitar el "desacoblament entre oferta i demanda en el mercat de treball" que es registra actualment. Si no es fa, ha afegit, "el problema es pot fer ingestionable".

De fet, ha recordat que "hem d'afrontar uns nivells de jubilació per als quals no comptem amb prou substitució i necessitem encara més formació per a persones que es troben ja treballant, però que hauran d'assumir noves funcions. I sabem que l'FP serà clau per a la capacitació de la major part d'elles".

En aquest aspecte, ha afegit que l'informe "evidencia una dimensió de la nostra formació que no hem d'oblidar, i és que, quan pensem en la formació, no només hem de pensar en els nostres joves, sinó en la incorporació d'habilitats durant tota la vida professional dels nostres ciutadans".

Aquesta és una de les alertes a mitjà termini provinent de l'informe, l'envelliment de la població (els més grans de 64 anys representaran el 26,5% del total el 2035) i la falta de nous estudiants potencials, ja que la població de 15-19 anys començarà a disminuir a partir de 2025.

Noves habilitats per als treballadors en actiu

Per compensar el nombre de persones que surten del mercat laboral, es necessitarien més estudiants, però també capacitar amb noves habilitats molts dels treballadors en actiu i que haurien d'assumir noves tasques. Tanmateix, l'informe subratlla que la participació dels assalariats a la Formació Professional per a l'ocupació (FPE) es va reduir gairebé un 17% l'any passat i la despesa en formació va caure de manera dràstica, gairebé un 30%. A més, la taxa de cobertura de l'FPE sobre les persones desocupades es va mantenir al voltant del 5%, lluny del 20% marcat com a objectiu per la Comissió Europea per al 2025.

L'FP, per tant, es perfila com una peça fonamental per poder continuar amb la formació de nous treballadors i l'adaptació de capacitats de molts altres en un nou context on la importància del treballador qualificat continuarà en augment.

De moment, continua creixent el seu pes en el nostre mercat laboral. El percentatge de població ocupada amb estudis d'FP assoleix ja el 23,5%.

Bona part d'això té a veure amb l'avantatge per aconseguir una feina que suposa comptar amb un títol d'FP. En el cas dels tècnics d'FP, compten amb unes possibilitats de trobar un lloc de treball més de 14 punts percentuals per damunt d'una altra persona amb un nivell més baix de formació.

De fet, les ofertes de feina per a l'FP van passar a representar un 41,3% del total el 2020 malgrat la pandèmia, i mentre que la taxa d'atur va augmentar en 1,5 punts percentuals en la població en general, només el va fer 1,3 en el conjunt de la FP.

La investigació realitzada per CaixaBank Dualiza i Orkestra també ha analitzat els grans reptes socials. Segueix sent urgent la reducció de l'abandonament escolar prematur juvenil situat entre els més alts de la Unió Europea. Així mateix, l'atur juvenil s'ha disparat i ha augmentat el nombre de joves que ni estudien ni treballen.

A més, l'informe assegura que el sistema actual segueix sense oferir respostes a unes altres necessitats, com l'augment de dones en estudis industrials i STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), on amb prou feines representen el 12% de les matrícules malgrat l'elevat grau d'ocupabilitat d'aquests cicles.

Totes les dades per fer la investigació han estat obtinguts de l'Observatori de l'FP (www.observatoriofp.com), la primera plataforma on es poden recollir totes les xifres sobre FP, FPE i FP Dual, analitzar la seva evolució temporal, a més de regional, i establir comparatives.

Les dades s'han extret de fonts oficials un cop han quedat consolidades i s'actualitzen permanentment per oferir una font de coneixement de la màxima fiabilitat.

CaixaBank Dualiza

CaixaBank Dualiza reforça l'aposta de l'entitat per la Formació Professional i la seva modalitat dual com a part del compromís que CaixaBank manté des de la seva fundació amb els objectius socials i, en concret, amb la millora dels nivells educatius de la població. La nova marca CaixaBank Dualiza, que continua la tasca iniciada el 2016 per la Fundació Bankia per a la Formació Dual, promou aquesta modalitat educativa amb l'objectiu de prestigiar i difondre la Formació Professional.

Des de la seva constitució fa ja cinc anys, Dualiza s'ha convertit en un referent de la promoció de la Formació Professional gràcies a les activitats realitzades per al desenvolupament de projectes educatius en centres d'FP, la formació de docents i alumnes en matèries específiques o com a complement a ensenyaments ja adquirits, la seva tasca de pont entre centres educatius i empreses, la seva ambició per facilitar una transferència d'informació entre tota la comunitat educativa i, sobretot, pel seu desenvolupament de la investigació sobre l'àmbit de la Formació Professional.

Centrant-se en aquestes línies estratègiques, Dualiza ha beneficiat a més de 21.000 estudiants, més de 2.000 empreses i més de 1.200 centres educatius, la major part a través de la Convocatòria d'Ajudes Dualiza que aquest any celebrarà la seva cinquena edició.


Autor: Redacció


#caixabank


#caixabank





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...