Notícies més llegides




La Selva


Arbúcies

El Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies acollirà l'acte de cloenda de l'exposició 'La Selva, arqueologia medieval. Recuperació d'un llegat patrimonial'

La Selva  -  09/07/2021  -  14:46

La mostra destaca intervencions arqueològiques a diferents municipis de la comarca




El Museu Etnològic del Montseny, La Gabella (Arbúcies) acollirà l'acte de presentació de l'exposició La Selva, Arqueologia Medieval. Recuperació d'un llegat patrimonial aquest dissabte, 10 de juliol a les dotze del migdia.

L'acte presidit per l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, el president del Consell Comarcal de La Selva, Salvador Balliu, i el conseller de Cultura del Consell Comarcal, Pere Fernàndez, es clourà amb una visita comentada a l'exposició a càrrec dels comissaris de la mateixa, Joan Llinàs i Joaquim Mateu. Està previst que durant els propers mesos, aquesta exposició es mostri pels diferents municipis de la comarca de la Selva.

Aquesta exposició produïda pel Museu Etnològic del Montseny, dins la línia d'actuació de Museu de Suport Territorial, pretén oferir una visió general de l'arqueologia medieval a la comarca de la Selva, destacant dos eixos principals: la importància de les restes patrimonials que existeixen en aquest territori vinculades a l'Edat Mitja i el paper de l'arqueologia medieval, una disciplina que s'ha desenvolupat extraordinàriament a partir dels anys 1990, però que en general és força desconeguda, ja que habitualment s'associa el concepte d'arqueologia a l'excavació de jaciments d'època prehistòrica o ibèrics i romans.

Tradicionalment, l'època medieval s'estudiava a partir de la documentació escrita de l'època i la recerca arqueològica no hi tenia gaire incidència. Però els documents escrits no ho expliquen tot, i des de fa uns 40 anys les restes d'època medieval són també objecte d'atenció per part dels arqueòlegs, fins al punt que ara constitueixen la major part de les excavacions que es realitzen, per sobre de les d'altres períodes. Avui gairebé no hi ha cap població on no s'hagi fet recerca arqueològica medieval, i la Selva no n'és una excepció.

La mostra, comissariada per Joan Llinàs, planteja un recorregut temàtic per l'arqueologia medieval selvatana, segons la tipologia dels diferents jaciments, presentant les seves característiques particulars. Així, es destaquen les intervencions arqueològiques a castells com el de Malavella (Caldes de Malavella), Sant Iscle (Vidreres); entorns urbans com les viles murades d'Hostalric, Tossa de Mar o Blanes; en l'àmbit religiós com el monestir de Breda o esglésies com la de Santa Cristina (Lloret de Mar); excavacions en diferents camps de sitges a l'entorn rural... Dins l'exposició es destaca l'exemple de les intervencions arqueològiques continuades des de l'any 1993 al castell de Montsoriu (Arbúcies-Sant Feliu de Buixalleu) que han permès recuperar i posar en valor el gran castell gòtic de Catalunya.


Autor: Redacció


#laselva


#laselva





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...