Notícies més llegides




+ Notícies


Girona

Xavi Manresa: ‘Al sector de la restauració ens sentim decebuts, enfadats i enganyats”

+ Notícies  -  16/10/2020  -  20:33

El gerent d’El Tall i de locals com el Porcus o el SinoFos, a Girona, critica la decisió del Govern de tancar, novament, els bars i restaurants


Xavi Manresa

Xavi Manresa



Des d’avui, i almenys durant 15 dies, els bars i restaurants de Catalunya hauran d’estar tancats com a mesura restrictiva del Govern per frenar l’augment de contagis de Covid-19 dels darrers dies. Un nou cop que ha originat indignació entre els professionals del ram, que demanen un rescat imminent i proporcional. “Demanem, per descomptat, ajudes directes. Què vol dir directes? Que si ens fan tancar el local, ens donin els diners necessaris per poder pagar al personal, el lloguer, els proveïdors… Per pagar el que faci falta. Que donin diners amb funció del que s’hagi declarat en els últims tres anys, així sí, ho trobo perfecte. Si no és així, no ens poden venir a dir que tanquem el local, perquè després no ens vindran a salvar quan jo no pugui pagar els deutes amb els meus treballadors, proveïdors i llogater. I aquí l’única cosa que pot acabar passant és que jo hagi de tancar, que el deute em quedi, i que l’estat es renti les mans”, explica Xavi Manresa, gerent d’El Tall i propietari de locals com el Porcus o el SinoFos, a Girona, així com membre de la Junta de l’Associació d’Hostaleria de Girona.

Com s’ha rebut en el sector aquesta nova ordre de tancament?

L’hem rebut amb molta tristor. Ens sentim decebuts, enfadats i enganyats. Hem de tenir en compte que des del primer moment hem estat un dels sectors més damnificats per la Covid. En tot moment hem tingut els aforaments limitats, ens han obligat a suprimir les barres dels locals, a mirar molt detingudament la neteja, a utilitzar mampares entre taules o a tenir distàncies entre taula i taula. Ens han complicat molt les coses, però sempre hem fet bondat i hem dut a terme tot el que ens han dit.

El sector de la restauració és el principal damnificat de les mesures restrictives derivades d’aquesta pandèmia. Ens estan assenyalant a nosaltres, com si fóssim els culpables d’aquesta crisi sanitària. I això no és cert. I el que no es pot fer és obligar a tancar una de les parts més importants de l’economia del nostre país i que no donin cap ajuda. Simplement ens fan tancar perquè consideren que som un dels focus on es pot propagar el virus. Si és així, potser els autocars no podran circular, els trens tampoc… No té sentit, i precisament per això estem tristos i decebuts.

Fins a quin punt ha lluitat el sector per tenir els locals amb totes les mesures de protecció?

Hem lluitat molt per poder tenir els nostres locals en perfectes condicions. Des de l’Associació d’Hostaleria de Girona diem als nostres socis i associats que sobretot facin el que ens demanen des de l’àmbit laboral amb relació al coronavirus. I ho hem fet, hem pres totes les mesures que ens demanen: des de l’aforament a la neteja, tot. I també diem que qui no ho hagi fet que se’l multi durament perquè no ho torni a repetir. Molta gent ho hem fet molt bé, i el que no poden fer és tancar i fer pagar justos per pagadors. En el meu cas, per exemple, a la terrassa de Plaça Catalunya de Girona, on tinc dos metres per un costat i dos metres per l’altre, et ben asseguro que hi estàs molt més bé, tranquil i amb menys perill que a qualsevol cua d’un centre comercial o d’un gran hipermercat, per exemple.

Des del gremi, el que demanem és que se’ns demostri, amb fets i dades, que som un dels sectors que realment pot incentivar el contagi. En els nostres locals tenim diversa gent treballant i no hem tingut cap cas, ni directe ni indirecte, de positius. Ni de treballadors ni de clients. Ens ho haurien de demostrar, però no ho fan.

És un sector segur, per tant?

I tant que ho és. Hem de tenir en compte que des que es va iniciar la pandèmia som els primers conscienciats que hi ha un problema molt greu de salut i que, per descomptat, i tenint en compte que treballem de cara al client, hem de prendre totes les mesures de prevenció: som els primers que anem amb mascaretes o que utilitzem gels o guants; netegem molts més cops que mai totes les superfícies del local; hem col·locat mampares de separació; hem tret aforament i les barres dels locals, tal com ens han demanat… Què més podem fer? És un sector segur, t’ho ben asseguro.

Quines accions demanaria al Govern per tal de pal·liar els efectes d'aquests tancaments?

Els demanaria que actuïn tal com ho fan als països civilitzats: ajudant-nos. Com es fa a Alemanya o Suïssa, per exemple. Si a mi em fan tancar un local com ha passat aquest cap de setmana, el que no poden fer és avisar-nos un dimecres per tancar un dijous, quan tothom ja ha fet les compres. Què fem ara amb la carn, les verdures o el peix? Això s’ha de dir amb temps, i ells ja ho sabien, però ens hem d’espavilar nosaltres, com sempre. Dijous a la nit encara no estava clar si tancàvem o no tancàvem perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya encara no s’havia pronunciat. Per favor, que som humans… Els nostres treballadors, els equips de gent i companys, són tots humans. Tots volem treballar i estar ben segurs. 

Quina seria la millor ajuda per pal·liar els efectes d'aquests tancaments?

Demanem, per descomptat, ajudes directes. I això què vol dir? Que si ens fan tancar el local, ens donin els diners necessaris per poder pagar al personal, el lloguer, els proveïdors… Per pagar el que faci falta. Que donin diners amb funció del que s’hagi declarat en els últims tres anys, així sí, ho trobo perfecte. Si no és així, no ens poden venir a dir que tanquem el local, perquè després no ens vindran a salvar quan no puguem pagar els deutes amb els treballadors, proveïdors i el llogater. I aquí l’única cosa que pot acabar passant és que jo hagi de tancar, que el deute em quedi, i que l’estat es renti les mans. 

Des del nostre gremi demanem, si us plau, que el Govern ens ajudi. Però el que passa és que de moment el Govern no està fent de Govern. I repeteixo: estem molt decebuts, enfadats, tristos i angoixats. Nosaltres, les nostres famílies i tots els nostres equips de gent. Estem parlant de moltes famílies a tot Catalunya i en àmbit estatal, moltes.


Autor: Redacció


#girona #eltall #porcus #sinofos #blanes #calella


#girona #eltall #porcus #sinofos #blanes #calella





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...