Notícies més llegides





La Selva


Riudellots de la Selva

Xevi López: ‘Avui, el principal repte municipal a Riudellots és garantir la seguretat de les persones’

La Selva  -  18/09/2020  -  16:46

El regidor de Dinamització Econòmica del consistori selvatà subratlla que la situació pandèmica ha creat “nous espais de trobada veïnal i solidaritat que abans no existien”




La pandèmia mundial de la Covid-19 ha canviat els eixos vertebradors de la societat, i ho ha fet de dalt a baix. Això s’ha fet palpable arreu, des de les grans ciutats fins a petits nuclis poblacionals més recòndits a la geografia. Riudellots de la Selva no esdevé cap excepció i també ha hagut de patir el sacseig originat per la crisi sanitària, un context que ha condicionat la gestió de l’administració local, però també el comportament dels veïns i veïnes del poble. “Existeix un sentiment generalitzat que és el que va lligat a la responsabilitat i disciplina socials, un capteniment de tota la població que ens demostra que tothom està conscienciat i convençut que amb el seguiment de les mesures de prevenció aconseguirem l’objectiu de superar aquesta pandèmia”, explica el segon tinent d’alcaldessa i regidor de Dinamització Econòmica, Xevi López.

Com s’està vivint aquesta anomenada ‘nova normalitat’ a Riudellots de la Selva?

Imagino que el concepte de ‘nova normalitat’ és una manera d’expressar aquest període posterior a l’estat d’alarma decretat per l’estat, i ho dic perquè des de l’Ajuntament, com a administració més propera al ciutadà que és, estem esmerçant grans esforços per gestionar tres aspectes fonamentals d’aquesta nova etapa: l’àmbit sanitari, el social i l’econòmic.

Pel que fa a l’àmbit econòmic, des de la regidoria de Dinamització Econòmica que dirigeixo en col·laboració de tot l’equip de govern hem dirigit els nostres esforços, des del primer moment, per a donar eines, recursos i ajuts al nostre teixit comercial i industrial, un entramat econòmic punter a la nostra demarcació, un segell d’identitat del nostre municipi que està passant una època especialment dura i virulenta. És una responsabilitat important que hem afrontat amb diferents paquets de mesures i que haurem d’anar modulant també a partir d’ara, perquè els índexs de recessió econòmica i les dades encara ens han de demostrar una foto definitiva del que ha suposat la pandèmia de la Covid-19.

Pel que fa a l’àmbit social, des de l’alcaldia fa molts anys que es du a terme conjuntament amb els Serveis Socials un servei no només d’ajudes econòmiques i suport a totes les persones que presenten qualsevol tipus de situació de vulnerabilitat social i econòmica, sinó també una tasca de suport i seguiment per garantir, com a premissa principal, no deixar ningú enrere, aplicant així en totes les polítiques socials la màxima sensibilitat.

D’altra banda, darrerament des de la regidoria d’Ensenyament també s’ha treballat conjuntament amb el Departament d’Educació i l’escola el retorn dels nostres nens i nenes als equipaments amb motiu de la inauguració del nou curs. S’han treballat plans d’organització molt específics amb l’únic objectiu de garantir una estada segura per a tots els nens i nenes i les seves famílies, i amb molt d’esforç i veient el desenvolupament dels primers dies del curs, tot apunta que hem aconseguit el nostre objectiu. Ara ens pertoca seguir fent un seguiment acurat i allargar la mà a tots els actors polítics i socials que ens garanteixin superar definitivament la pandèmia.

Finalment, i pel que fa a l’àmbit sanitari, en tot moment hem estat a disposició de les autoritats sanitàries tant d’àmbit estatal com d’àmbit català per a ser una corretja de transmissió efectiva de les múltiples recomanacions i instruccions que ens permetien una gestió de la crisi ràpida i eficient. En aquest sentit, mai desaprofitem l’oportunitat d’agrair enormement la tasca professional del sector sanitari en tot el seu conjunt, els serveis essencials, els serveis de neteja i tot un entramat d’actors que garantien una gestió eficaç de la pandèmia. Els ho agraïm dia a dia des del confinament domiciliari a les terrasses i els balcons, però el que és cert és que mai els podrem tornar tanta gratitud.

Quines sensacions li transmeten avui dia els veïns i veïnes del municipi amb relació a la crisi sanitària?

En l’àmbit de les sensacions amb tota seguretat n’hi ha de tota mena i totes elles mereixen la nostra atenció. Tanmateix, existeix un sentiment generalitzat que és el que va lligat a la responsabilitat i disciplina socials, un capteniment de tota la població que ens demostra que tothom està conscienciat i convençut que amb el seguiment de les mesures de prevenció aconseguirem l’objectiu de superar aquesta pandèmia mundial.

No és menys cert, d’altra banda, que la gestió d’aquesta crisi sanitària comporta renúncies i la presa de decisions que no són agradables per a ningú, com ara la suspensió d’una prolífica agenda d’activitats que des de Riudellots sempre havíem impulsat gràcies al gran teixit associatiu del municipi, un conjunt d’associacions molt actiu i que ha vist truncades moltes iniciatives, o la suspensió de la Festa Major que celebrem per l’entorn de la festivitat del nostre copatró Sant Miquel, així com les activitats d’estiu i moltes altres activitats que hem hagut de posposar fins que l’entorn ens permeti celebrar-les d’una manera inclusiva, segura i per a tothom.

Ara mateix, la situació de Riudellots amb la pandèmia és estable?

Des del principi de la pandèmia i situant-ho al 14 de març en ocasió de la declaració de l’estat d’alarma, hem desplegat tots els mitjans que teníem a l’abast per a contenir la propagació del virus. Per a fer-ho, va resultar de vital importància activar un sistema de comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania per a poder fer arribar totes les restriccions, recomanacions i pautes que ens permetien, conjuntament amb el confinament domiciliari, controlar la propagació. Totes aquestes mesures, de la mà de les impulsades pel govern de la Generalitat i les autoritats sanitàries, ens han permès en tot moment registrar nombres baixos de contagis respecte a altres municipis i territoris del nostre entorn.

Aquesta situació de nivell baix de contagi l’hem mantingut en tot moment, també en l’actualitat. En una situació pandèmica l’estabilitat és una paraula difícil d’emprar perquè no et permet abaixar la guàrdia en cap moment. Ara bé, que els números siguin esperançadors en comparació amb altres municipis no vol dir que la pandèmia s’hagi estabilitzat ni que Riudellots estigui fora de perill, pensar això ens abocaria a un relaxament que per prevenció i responsabilitat no ens podem permetre. Per això, hem de repetir en tot moment que només la mascareta, la higiene i el distanciament social ens permetran aconseguir aquesta estabilitat tan desitjada.

Creu que la crisi de la Covid-19 ha unit encara més al poble?

Estic convençut que ha creat nous espais de trobada veïnal i solidaritat que abans no existien. Això és ben lògic, atès que no recordem una epidèmia d’aquestes característiques i de magnitud mundial en la nostra història moderna. Les situacions excepcionals i, en major mesura, aquelles que amenacen la nostra salut, generen unes sinergies especials i diferents que a Riudellots també hem viscut amb gran orgull.

Entre moltes altres, recordo amb especial melangia el fenomen veïnal de la música als balcons durant el període de confinament: una iniciativa de veïns i veïnes de diferents indrets del municipi que cercaven música entre tots, votaven les més populars i preferides entre els membres del grup i, al vespre, sonaven les més puntuades a molts balcons del poble. Era una manera original i solidària de passar uns dies d’extrema dificultat i de confinament que mai els ho podrem agrair prou.

Són aquests moviments de solidaritat i de fer pinya els actius positius més importants que podem extreure d’aquesta pandèmia, uns moviments lligats als valors més nobles que pot haver-hi en una comunitat de persones com la solidaritat, el sentiment de comunitat i pertinença i, en definitiva, de molta generositat. I més enllà de tots aquests mesos i d’aquesta situació difícil que ens toca viure, haurem de ser capaços de mantenir aquests valors i aquesta unió per sortir més reforçats com a comunitat i com a poble.

Les polítiques socials aquests dies són més importants que mai. Des de l’Ajuntament quines iniciatives s’han impulsat, en aquest sentit?

Estem treballant en un paquet de mesures que ens permetin oferir els recursos municipals a la nostra gent en un moment on tots els esforços d’estalvi i de gestió responsable de l’erari públic han de servir per posar-los al servei de les persones. Les polítiques socials sempre han ordenat l’activitat política central de l’equip de govern, som al consistori per a ser útils a tots els nostres veïns i veïnes i aquest objectiu passa, inexcusablement, per estar al seu costat en moments de dificultat.

Tanmateix, aquestes polítiques socials no les despleguem només en ocasió de la pandèmia, sinó que ja amb anterioritat vam iniciar el mandat desplegant polítiques d’aquesta mena lligades a la reducció de la pressió fiscal rebaixant un 20% el rebut de l’IBI per l’any 2020, amb la gratuïtat dels llibres de text per a totes les famílies de l’Escola de Riudellots i incrementant la despesa en els serveis socials.

No hi ha dubte dels efectes econòmics de la pandèmia materialitzats en forma d’expedients de regulació temporal d’ocupació, els famosos ERTOS, acomiadaments i altres conseqüències laborals, un context que es tradueix ràpidament en necessitats socials i familiars que hem atès des del primer moment, incrementant i dimensionant la despesa amb coordinació amb els serveis socials.

La Covid-19 ha fet replantejar els reptes municipals? 

La situació pandèmica no és que ens hagi fet replantejar els reptes, sinó que, d’alguna manera, els ha alentit o ens ha obligat a reconfigurar el calendari i l’execució de moltes inversions que teníem programades executar durant aquest any. L’objectiu, avui, és accelerar tots els processos perquè la inversió a Riudellots no s’aturi; al cap i a la fi, les inversions previstes en el pressupost municipal serveixen per a millorar la vida dels nostres conciutadans, ampliar i millorar els serveis públics i oferir-ne de nous per atendre les necessitats dels nostres veïns i veïnes.

Avui, el principal repte municipal és garantir la seguretat de les persones i si aquest propòsit ens ha d’obligar a fer renúncies o a replantejar el programa de govern i el ritme d’inversions, assumirem aquest cost gustosament, sempre que puguem garantir que la salut i confort de la nostra gent està assegurada.

La pandèmia va obligar a posposar la Festa Major per l’any vinent, però es va deixar la porta oberta a fer algun tipus de celebració adaptada enguany. Què se’n sap, d’això?

La Festa Major a Riudellots és més que una festa, és un espai de trobada de tots els veïns i veïnes de Riudellots i és una inversió en cultura, un sector especialment colpejat pels efectes de la pandèmia. Per això, no parlem mai de cancel·lar la Festa Major, sinó de posposar-la. Això fa que, efectivament, no renunciarem mai a deixar una porta oberta a recuperar les activitats que teníem programades i preparades que, al cap i a la fi, són espais de promoció cultural, d’esbarjo i de diversió per tota la gent de Riudellots.

El compromís amb la cultura i la responsabilitat de garantir la màxima seguretat dels nostres conciutadans a voltes té un encaix difícil, per això són decisions sempre difícils de prendre. En la mesura del possible estic convençut que la regidoria de Festes i Tradicions del municipi  recuperarà totes les activitats que no hem pogut dur a terme per a celebrar-les en un context sanitari que no suposi cap risc a l’hora de garantir les tres condicions que sempre hem repetit que han de concórrer: una festa inclusiva, segura i per a tothom.


Autor: Redacció


#riudellots


#riudellots






Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...


alt - Pedro Sánchez / PSOE

Carles Enric

¿Los socialistas, los nuevos franquistas de España?

El socialismo de Sánchez es la versión del S.XXI de las políticas de Franco...