Notícies més llegides



La Selva


Santa Coloma de Farners

La inestabilitat emocional durant el confinament ha afectat prop del 50% dels i les joves i s'aguditza la desigualtat social a la comarca de la Selva

La Selva  -  26/06/2020  -  17:19

L'Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha elaborat un informe sobre els efectes del confinament de la pandèmia per la COVID-19 en els i les joves d'entre 12 i 35 anys del territori




La inestabilitat emocional durant el confinament ha afectat prop del 50 per cent dels i les joves i s'aguditza la desigualtat social a la comarca de la Selva. Així ho indica un informe sobre els efectes del confinament de la pandèmia per la COVID-19 en els joves i les joves d'entre 16 i 35 anys de la comarca de la Selva.

L'informe analitza els resultats del qüestionari en línia on han participat 656 joves dels gairebé 26 municipis de la comarca amb l'objectiu d'obtenir, de primera mà, una radiografia de com estaven vivint aquest col·lectiu la situació de confinament, quines eren les principals necessitats, els temes que els/les preocupa o les dificultats les que feien front.

Com a punt de partida de l'anàlisi, és important tenir present que la joventut, en termes generals, és un col·lectiu que es troba en situació de vulnerabilitat en diferents àmbits de la vida. Per aquest motiu, l'arribada d'una nova crisi com l'actual, suposa un risc important per al seu benestar, tant a curt com a llarg termini. En aquest sentit, el conseller de Joventut, Joan Antoni Hervias, ha explicat: "Des de l'Oficina Jove s'ha volgut aprofundir en la situació viscuda per tal d'adaptar els serveis, els projectes i les accions per part de les persones professionals de joventut a la nova realitat, així com posar en marxa noves polítiques de joventut en cas de necessitat."

Segons s'indica en l'informe de les dades analitzades, es destaca que un 46% de joves enquestats de la comarca expressa haver sentit inestabilitat emocional i manca de recursos per afrontar el confinament. Un 26% s'identifica amb la sensació d'haver viscut "una muntanya russa emocional", especialment entre la franja de 15 a 20 anys, que correspon amb el moment de decidir el seu itinerari formatiu o començar a tenir les primeres experiències laborals.

Així doncs, tal com ha explicat el màxim responsable de Joventut a l'ens selvatà, "Cal doncs posar èmfasi i establir mecanismes per acompanyar les persones joves en la gestió emocional, principalment en la identificació i acceptació de les emocions, tals com l'angoixa, la tristesa o l'enuig". Segons l'enquesta sobre l'impacte de la COVID-19 del Centre d'Estudis d'Opinió, les persones joves són les que menys capaces es veuen de "manegar aquest confinament".

Un 83% dels enquestats són estudiants i una de les situacions més comunes que han expressat és preocupació per la dificultat de concentrar-se, la disminució del seu rendiment acadèmic, la poca claredat en la informació sobre com acabarà el curs o en l'assoliment dels aprenentatges requerits. També reconeixen sentir sobrecàrrega acadèmica i una sobreexposició a les pantalles, especialment pel que fa als mòbils.

Els resultats de l'informe han pogut constatar que la pandèmia s'ha viscut de maneres molt diferents en la població jove i ha fet visible les desigualtats socials i territorials de la comarca. Per una banda, el tipus d'habitatge, l'accés tecnològic, les situacions laborals/educatives viscudes, la posició social, la xarxa de suport familiar o els recursos propis de gestió emocional, són elements que han fet ressaltar encara més les desigualtats socials. Per altra banda, una part significativa de la població de la comarca de la Selva viu en urbanitzacions on l'accés a alguns serveis essencials (CAP, farmàcia, establiments/supermercat) es fa molt complicat i en alguns casos és indispensable tenir un mitjà de transport privat, amb les consegüents desigualtats que provoca.

Finalment, el conseller de Joventut de l'ens selvatà, Joan Antoni Hervias, ha assenyalat que a partir d'aquí "cal remarcar com les situacions de crisi poden esdevenir també transformadores, i un dels exemples més significatius és l'augment de les accions de voluntariat a la comunitat per part dels i les joves, especialment en municipis petits, amb iniciatives solidàries de suport a la població de més risc (gent gran, vulnerabilitat social i econòmica) i fent tasques com anar a la farmàcia o als supermercats i portar la compra a casa de cadascú":

Aquelles persones que vulguin conèixer amb més profunditat i detall els resultats de l'informe, consultar les conclusions o les gràfiques per àmbits analitzats, podeu accedir a l'informe complet aquí.


Autor: Redacció


#laselva #covid19


#laselva #covid19


Arxiu adjunt

Informe





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...