Notícies més llegides




Catalunya Nord


Perpinyà

Jep Bonet: ‘Celebrarem una assemblea general quan la situació ho permeti i el Consell d’Administració serà renovat’

Catalunya Nord  -  18/06/2020  -  18:00

L’actual president de la delegació del Consell per la República a la Catalunya del Nord subratlla que la junta s’acaba d’ampliar a onze persones amb l’arribada de quatre dones


Jep Bonet / GN

Jep Bonet / GN



Després d’esdevenir l’epicentre de l’independentisme català a finals de febrer, amb un acte multitudinari i històric a Perpinyà, la delegació nord-catalana del Consell per la República va haver de confinar-se, com tothom, a causa de la pandèmia global causada per la Covid-19. Durant aquest temps, les tasques s’han efectuat de manera telemàtica a l’espera que la situació sanitària permeti reprendre les activitats fonamentals. “En aquests moments tot just estem preparant la primera assemblea general ordinària, que la farem de seguida que la situació sanitària ens ho permeti”, explica Jep Bonet, president de la delegació.

La pandèmia de la Covid ha paralitzat la feina del Consell per la República de la Catalunya del Nord? 

Jep Bonet. No et puc dir que la pandèmia de la Covid-19 ens ha paralitzat la feina, però és evident que ens hem hagut d’adaptar. De fet, la crisi sanitària ens ha abocat, com a molts altres sectors, al teletreball. Això ha fet que durant aquests tres mesos de confinament la Junta Directiva s’ha reunit un cop la setmana a través de videoconferència, per tal d’estructurar i reforçar la nostra identitat, que cal recordar que existeix tot just des del novembre de 2019. En aquests moments tot just estem preparant la primera assemblea general ordinària, que la farem de seguida que la situació sanitària ens ho permeti.

Quines són les pròximes accions que teniu pensades des del Consell?

J.B. La nostra funció és fer pedagogia, explicar quina és la situació política a la Catalunya del Sud o en quin moment ens trobem dins del procés d’independència. La pandèmia ens ha parat aquestes accions quotidianes, tenint en compte que el que fem habitualment és anar als mercats a muntar paradetes o fer reunions públiques, és a dir, tot allò que permet explicar què és el que està passant a la Catalunya del Sud. Paral·lelament, també muntem una xarxa de solidaritat amb l’objectiu que la societat nord-catalana participi d’una manera activa en aquest procés cap a la independència. La nostra tasca principal, en definitiva és aquesta, ja que l’acte que el Consell va organitzar a Perpinyà va ser un fet excepcional que no entra dins dels esdeveniments habituals.

De fet, hi ha gent que pensa que el Consell nord-català es va gestar exclusivament de cara a aquest acte a Perpinyà.

J.B. Sí, és cert. Sovint hi ha hagut aquesta confusió, però no és així. De fet, primer es va muntar la delegació, que cal recordar que està al servei de la República de Waterloo, i poc després es va organitzar l’acte a Perpinyà.

Teniu previst celebrar eleccions?

J.B. La nostra entitat és una associació en el marc jurídic francès, i això vol dir que funciona amb assembles generals, ordinàries i extraordinàries. Com deia abans, de seguida que la situació sanitària ho permeti farem la primera assemblea general, on farem el balanç, fixarem els objectius i realitzarem tota la feina que es fa en actes d’aquesta mena. Entre aquestes tasques, efectivament en aquesta primera assemblea el Consell d’Administració serà renovat i això serà sotmès a votació.

La junta encara està formada exclusivament per homes?

J.B. Fins fa poc, la junta directiva estava formada per set homes, la qual cosa ens va provocar que ens arribessin bastants crítiques perquè no hi havia cap dona. Però des de fa pocs dies acabem d’ampliar la junta a onze persones, amb quatre noves incorporacions, i totes són dones. Actualment, malgrat no estar en una paritat, sí que podem dir que ja no només tenim una junta exclusivament d’homes.

La pandèmia ha afectat l'evolució del procés independentista?

J.B. Jo personalment diria que sí. L’acte de Perpinyà del 29 de febrer va ser el punt de partida del ‘Preparem-nos’, una estratègia que pretén ajuntar totes les formacions independentistes, i aquest context evidentment ha estat ajornat per la crisi de la Covid-19. Malgrat tot, també podem observar que aquesta estratègia es torna a activar de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Parlant de la crisi sanitària, com s’ha viscut la seva evolució a Perpinyà i a la Catalunya del Nord?

J.B. L’estat francès ha actuat, i actua, com l’estat espanyol. És a dir, actua de manera bastant lamentable, centralitzant totes les decisions. Aquí, com ja és habitual, tot es decideix des de París i, de fet, els territoris sota administració francesa, han estat impactats de manera molt desigual. A la Catalunya del Nord hem estat poc afectats en aquest sentit, hi ha hagut una trentena de víctimes mortals, una xifra bastant poc elevada si ho comparem amb altres territoris de l’estat francès. I aquestes dades arriben malgrat que alguns mitjans espanyolistes i gent malintencionada ja havien avançat que l’acte del Consell a Perpinyà havia portat la pandèmia a Perpinyà. Les xifres oficials demostren que en cap cas això no ha estat veritat, en absolut. 


Autor: Redacció


#perpinya #consellxrepublica #catalunyanord


#perpinya #consellxrepublica #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...