Notícies més llegides




Política


Girona

Marc Lamuà: ‘Cal destacar el treball titànic dels alcaldes i regidors gironins en la gestió del coronavirus’

Política  -  17/03/2020  -  21:18

El diputat al Congrés es mostra optimista amb el projecte de l’Arxiu Provincial a Girona, una infraestructura que espera que es desencalli aviat


Marc Lamuà / GN

Marc Lamuà / GN



Com la gran majoria de persones, Marc Lamuà ha hagut de canviar els seus hàbits quotidians de dalt a baix arran de l’esclat de la crisi sanitària provocada pel nou coronavirus Covid-19. Sobre aquest context excepcional, el primer secretari del PSC a Girona i diputat al Congrés dels Diputats considera que servirà per determinar la talla política de les formacions: “Aquest és el moment en el qual tots els polítics de tots els nivells han de demostrar altura de mires”, apunta.

Ens trobem davant d’una crisi sanitària sense precedents que, de retruc, també està comportant mesures històriques. Com valora aquest context?

Marc Lamuà. Tal com ha dit el president Pedro Sánchez s’ha fet el major esforç que s’ha fet mai en democràcia per un govern, un esforç en benefici de tots: dels ciutadans, evidentment, que són la primera preocupació, però també dels teixits productius. Crec que això, l’esforç d’una mobilització tan important econòmicament, s’ha de valorar positivament, però sobretot també s’ha d’entendre el que ha dit el president sobre la responsabilitat que hem de tenir tots, també en els nostres àmbits privats. Són moments en els quals hem de tenir respecte i empatia cap als altres, cap a qui pateix aquesta crisi que com ha remarcat el president és temporal i la superarem, però mentre això no arribi tindrem setmanes complicades.

Durant aquests dies hi ha hagut diferències evidents entre la Generalitat i el Govern sobre com cal afrontar aquesta situació. Les posicions de partit s’estan imposant al front comú?

M.L. Vull pensar que aquesta és la percepció o el relat públic que alguns polítics necessiten fer, però en realitat el que ens trobem, o el que ens trobarem, són governs i institucions responsables que al davant d’aquestes circumstàncies excepcionals aixequen el cap més enllà de les lluites partidistes o dels moments polítics que es puguin viure. Hem d’estar tots junts per intentar superar com més aviat millor la crisi, i és per això que no vull pensar, i evidentment no ho penso, que ningú pretengui treure un rèdit polític o electoral d’aquesta situació. Més enllà de retòriques i relats, el que vull és que hi hagi el màxim esforç i responsabilitat, que és el que espero dels meus governants a Catalunya i a l’Estat.

El que m’agradaria veure és això, que es pensi en el bé comú de tots els ciutadans. Precisament, aquest és el moment en el qual tots els polítics de tots els nivells han de demostrar altura de mires. I si és cert que la Generalitat hi està treballant, evidentment també ho és en el cas del govern de l’Estat. Crec que és remarcable com estan comunicant els nostres governs aquesta crisi, hi ha un constant flux d’informació cap a la ciutadania. I precisament, relacionat amb això, m’agradaria fer un apunt.

Digui.

M.L. Un apunt dirigit a tots els companys, siguin de la meva formació o d’altres, que tinc al capdavant dels nostres municipis. Aquests dies els alcaldes i les alcaldesses estan essent molt actius i em consta de primera mà els esforços que estan fent i les hores incomptables que estan dedicant per tenir cura de la gent dels nostres municipis. Els ajuntaments són les primeres trinxeres de proximitat, i si ja sempre diem que són els que més atenen als ciutadans, doncs aquests dies encara ho estan essent més. Per tant, de la mateixa manera que tots esperem les informacions de les grans institucions, també cal destacar el treball titànic dels nostres alcaldes i regidors en la gestió del coronavirus.

L’activitat al Congrés s’ha suspès, com a mínim, durant dues setmanes. Com és el dia a dia d’un diputat, ara?

M.L. Ens estem adaptant a les noves circumstàncies. Més que suspendre, el que s’ha fet és reduir a la mínima expressió la part més pública, que és el plenari. No obstant això, la setmana vinent hi haurà un plenari en el qual hi haurà representació de tots els partits i, la setmana següent, presumiblement n’hi haurà un altre on es convocaran segurament els portaveus dels temes que s’hagin de tractar, però sempre s’evitarà que hi hagi gent que s’hagi de desplaçar, optant pels que ja són a Madrid. Tot això forma part de l’adaptació d’aquests dies, però no s’ha tancat el Congrés, sinó que la feina presencial s’ha reduït al que és imprescindible i, la resta, la podem derivar al teletreball. De fet, fruit d’aquesta situació estem descobrint la quantitat de coses que es poden dur a terme d’una manera telemàtica gràcies a les noves tecnologies.

El context actual canviarà l’ordre de prioritats de projectes i reivindicacions vinculats a les comarques gironines?

M.L. Aquest és un tema inalterable i, en tot cas, el que s’altera poden ser les situacions sobrevingudes com, per exemple, quan es podran tramitar els pressupostos o com es tramitaran. No obstant això, és evident que totes les reclamacions que hem anat fent tots els grups amb representació a Madrid segueixen. Sí que és cert que ara estan marcades per l’excepcionalitat del moment, però nosaltres seguim tenint objectius que hem d’anar aconseguint i esperem jugar un rol important per assolir-los.

A hores d’ara, quin és l’objectiu prioritari?

M.L. Segueixo pensant que un dels objectius més madurs que tenim com a demarcació és el nostre Arxiu Provincial, que ha de venir a la ciutat de Girona. D’una situació que es va donar respecte a l’actitud que va prendre l’Ajuntament de Girona s’ha anat posposant, però és un projecte que té tota la documentació projectada i hi ha una partida reservada. Ara senzillament depenem de la voluntat que tingui l’Ajuntament, i em consta que això està en vies de solucionar-se, la qual cosa ens permetria tenir aquesta infraestructura que fa anys que ja hauríem hagut de tenir i, per tant, deixaríem de ser de les úniques províncies d’Espanya sense un Arxiu Provincial digne.

De la N-II no cal dir que també és una prioritat, entenc.

M.L. Sí, la N-II continua sobre la taula. Sempre hem dit que en aquest procés de pacificació hem de seguir-hi treballant. Ens trobem davant d’un procés que requereix reflexió i feina constant, com també de l’esforç de tots els grups que tenim representació. El que cal és continuar en aquesta línia per aconseguir una carretera molt més segura i que afecti molt menys a les poblacions que travessa. És un camí llarg, però hem de procurar constantment que no es quedi aturat pel fet que sigui llarg o complicat, sinó que hem d’anar tancant etapes.

En més d’una ocasió ha dit que cal millorar les platges i el litoral gironí. Com?

M.L. El litoral gironí per nosaltres és un element d’inversió perquè és un dels nostres grans potencials, i per tant no només l’hem de mantenir en àmbit ecològic, que també, sinó que a més a més ho hem de fer com a element d’atracció turístic. Més enllà del sol i platja, que pot i que seguirà funcionant, és evident que com a element natural la Costa Brava té un potencial de valor afegit incommensurable. Però també estem veient, i el temporal Gloria n’és un exemple, que els canvis deguts a la crisi del canvi climàtic afecten cada cop de manera més continuada a les nostres costes, i per tant hem de tenir al cap com prenem cura d’això, com podem fer les inversions suficients i com fer que aquestes vagin ben invertides i destinades. Tot això és imprescindible, com també ho és el fet d’acabar els trams dels nostres camins de ronda; el de conservar de manera específica les parts que encara estan naturalitzades de la nostra costa, que no puguin ser construïdes com hauria passat en altres èpoques, o una protecció concreta pel corall a les nostres costes.

A principis de febrer va revalidar el càrrec de primer secretari del PSC a Girona. Cap a on vol conduir el futur del partit?

M.L. Venim d’una època que va ser dura per la nostra formació, una època que creiem, i més veient els últims resultats electorals, que hem aconseguit redreçar, la qual cosa ens fa estar molt satisfets per la confiança que ens han donat els gironins i les gironines, tot i que encara queda molt camí per fer. A partir d’aquí, la nostra primera feina és la de seguir en aquesta línia de recuperar votants del PSC a la nostra demarcació.

En paral·lel, també veiem que allà on hi ha socialistes governant en els nostres municipis és on de manera més ferma hi ha sempre polítiques d’esquerres aplicades particularment a temes de sensibilitat social com l’habitatge o els serveis socials. El que volem és ser una força determinant en tots els nostres pobles i ciutats, volem ser la força que garanteixi que aquestes polítiques d’esquerres i de protecció a la ciutadania es duran a terme. Amb el que estem centrats els socialistes de Girona, més enllà d’altres temes o de política nacional, és en els nostres municipis i en les necessitats de les persones d’aquests municipis. A partir d’aquí, entenem que la principal virtut que podem aportar és la de traslladar la visió o l’empatia que pot tenir la política d’esquerres cap als ciutadans, la qual cosa en els darrers anys s’ha vist molt sovint traslladada en un segon terme a causa de les preocupacions d’àmbit supramunicipal que tenen algunes de les formacions amb les quals competim en els nostres municipis. En definitiva, aspirem a ser la força més determinant a tots els municipis de les comarques gironines i és per això pel qual treballarem aquests anys.


Autor: Redacció


#girona #psc #marclamua #coronavirus


#girona #psc #marclamua #coronavirus





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...