Notícies més llegides




Catalunya Nord


Perpinyà

Ramon Faura: “estem decebuts amb els organitzadors del sud, dels nord-catalans que s’ubiquen al Casal no ens ha sorprès”

Catalunya Nord  -  04/03/2020  -  20:10

El president de l’associació cultural ‘Angelets de la Terra’ lamenta que, malgrat la tasca realitzada, van ser “esborrats del mapa pels organitzadors del 29-F”


Ramon Faura / Jack Gou

Ramon Faura / Jack Gou



Ramon Faura-Labat és una de les personalitats nord-catalanes més actives dins del moviment catalanista. Entre altres coses, Faura va ser l’impulsor dels ‘Angelets de la Terra’, una entitat que fa temps que treballa per normalitzar la llengua catalana i que recentment ha impulsat accions com la manifestació del 19 d’octubre o l’exposició fotogràfica ‘Visca per la Llibertat’. GironaNotícies ha pogut parlar amb ell, i durant l’entrevista hem fet un repàs de l’actualitat, molt marcada per l’acte del 29-F i el posterior intercanvi d’acusacions entre dirigents nord-catalans. Contrari a les polèmiques, Faura ha parlat clar i ha denunciat una propaganda contrària a l’entitat que dirigeix i a la seva persona.

 Ara que ja han passat uns dies, quina és la teva valoració de l’acte que va tenir lloc a Perpinyà el dissabte passat?

 Va ser una afirmació, a gran escala, del suport de l’Ajuntament de Perpinyà als drets i llibertats dels catalans del sud. Una reivindicació d’un agermanament que polítics i associacions estem teixint des de fa dècades.

Vostès hi van participar?

 Sí, una vintena d’Angelets vam repartir milers de llibretes, cartells i pancartes des de les 9 del matí a les 4 de la tarda.

Quin impacte creu que ha tingut per Perpinyà i la Catalunya Nord un acte tan multitudinari?

L’impacte a la ciutat és, abans de tot, econòmic. I de retruc, també ha servit per donar una imatge més positiva del moviment per la independència del Principat de Catalunya, i amb això ja estem satisfets. De totes maneres, m’agradaria recordar que el 19 d’octubre també hi va haver un acte que va tenir molta importància a la Catalunya Nord. En aquella ocasió, a diferència del 29-F, l’esdeveniment va ser organitzat i dirigit per nord-catalans.

Davant de totes aquestes iniciatives, penses que els catalans del sud vindran més sovint al nord?

 Ens interessa que els catalans del sud vinguin però sobretot que s’interessin per la nostra realitat. Per això, cal treure’s les ulleres del Principat i mirar amb unes altres ulleres, ja que les realitats són molt diferents. Els Angelets hem intentat fer passar aquest missatge el 29-F i els dies anteriors, i costa bastant.

Per què costa?

 Des del sud sempre ha costat entendre i escoltar el nord, però pensàvem que després de la feina feta i de les mobilitzacions, canviarien el xip. Un altre problema afegit el tenim amb els catalanistes històrics de la Catalunya Nord, que fan servir la mateixa semàntica que els catalans del sud. D’aquesta manera aconsegueixen quedar bé amb ells, ja que traslladen el mateix discurs però sense el mateix ressò aquí al nord. Abans et parlava de la manifestació del 19 d’octubre. Doncs en aquella ocasió, els Angelets vam adaptar el discurs a la realitat dels 470.000 habitants de Catalunya Nord. És complicat esborrar la frontera mental però això també ens agermana. Al sud demaneu la independència i al nord demanem normalitzar la llengua, i això no ens fa ser menys catalans.

 Ha llegit l’entrevista d’Aleix Renyé a GironaNotícies? Què li semblen les seves paraules denunciant “actituds altives de certs dirigents barcelonins o de Bèlgica envers els organitzadors nord-catalans”?

 Penso que van ser menystinguts pels organitzadors sud-catalans aquests que menystenen els nord-catalans tot vivint a Catalunya Nord. Vaja, un embolic...

 A què es refereix?

 Els Angelets vam aconseguir una part molt important dels suports nord-catalans als presos, exiliats i al dret d’autodeterminació. A canvi, vam ser esborrats del mapa pels organitzadors del 29-F. Estem decebuts amb els organitzadors del sud. Dels nord-catalans de l’ANC, Òmnium, Consell per la República, que s’ubiquen al Casal, ja sabem com funcionen i no ens ha sorprès.

Per quina raó no van comptar amb vosaltres?

Fa 20 anys, quan vam crear els Angelets com a penya de la USAP, comunicàvem en català i francès. I ja aleshores, quan en Renyé treballava al Punt, ens criticava per aquest fet. A més, també menystenia el fet de fer catalanisme a la USAP. Això ve de fa temps. Més recentment, quan vam fer la gran manifestació que va portar a 2.000 catalans, 40 batlles, 2 senadors, consellers generals i de departamentals de tots els partits, ja vam començar a patir propaganda contra els Angelets i contra la meva persona.  

Qui són els responsables d’aquesta propaganda?

L’Aleix Renyé i una gran part de la gent del Casal de Perpinyà. Com et deia, això ve de lluny i s’ha intensificat en els darrers dos anys. De totes maneres, t’haig de dir que no tenim aturador i ara portem un nou projecte, que es diu Label Cultural.

De què es tracta?

 Aquesta iniciativa impulsada pels Angelets de la Terra engloba diferents objectius: promoure la llengua en els espais públics (escoles, programacions culturals, etc.), revifar les tradicions de cada poble que sovint s’han perdut (Festa Major, Sant Jordi, Sant Joan...) i crear lligams amb municipis del sud. En un mes ja hem aconseguit que unes 15 llistes municipals de la Catalunya Nord signin la carta del Label Cultural. Durant aquesta setmana emetrem un comunicat en el qual explicarem el fracàs del catalanisme polític a Catalunya Nord i quines raons ens han portat a crear el Label Cultural.


Autor: Redacció


#ramonfaura #angeletsperlaterra #perpinya #catalunyanord


#ramonfaura #angeletsperlaterra #perpinya #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...