Notícies més llegides




Catalunya Nord


Alenyà

Jean-André Magdalou (batlle d’Alenyà): “Serà un camí molt llarg, però és difícil frenar una nació tant forta com la catalana”

Catalunya Nord  -  08/01/2020  -  20:43

Magdalou, que també és membre del Comitè de Solidaritat Catalana, assegura que “a Catalunya Nord hi ha molta sensibilitat i solidaritat amb tot el que està passant”


Jean-André Magdalou

Jean-André Magdalou



Jean-André Magdalou



Jean-André Magdalou




Batlle d’Alenyà des del 2014, Jean-André Magdalou ens atén per parlar de diverses qüestions relacionades amb la situació política que es viu a Catalunya. “A Catalunya Nord trobem molta sensibilitat i solidaritat, a la resta de l’Estat francès ja és una altra cosa. Molta gent no entén el que passa”, explica Magdalou. Durant la conversa amb el batlle nord-català, també analitzem la situació de la llengua catalana. “Hi ha un procés de recuperació, sobretot per part d’associacions que defensen l’ús de la llengua i altres espais com Ràdio Arrels i les escoles que aposten pel català. El principal problema que trobem és la manca de senyalització pública en català”, assegura el també membre del Comitè de Solidaritat Catalana. Finalment, Magdalou admet que tot i la dificultat del “camí”, la independència és qüestió de temps.

Està pendent de tot el que té a veure amb el procés català?

Ara fa dues setmanes que no segueixo l’actualitat però evidentment estic al cas de tot el que ha passat.

I què en pensa?

Sobretot arran del referèndum de l’1-0 i de la sentència, la situació s’ha complicat encara més. Penso que és un conflicte molt preocupant per Catalunya, Espanya i també per Europa.

És una persona implicada amb la causa?

Formo part del Comitè de Solidaritat Catalana i soc un dels molts batlles de Catalunya Nord que ha signat el manifest. De fet, puc dir que tot va començar a l’Ajuntament d’Alenyà, ja que el març del 2018 vam acollir una conferència de premsa amb els Angelets de la Terra per anunciar una sèrie de concerts. El primer va ser a Alenyà, i personalment vaig quedar molt sorprès de la gent de diferents sensibilitats que va venir a mostrar la seva solidaritat.

A nivell personal, suposo que deu tenir poc temps…

Soc alcalde d’Alenyà des del 2014, i ara estem en plena campanya perquè ara ve la primera volta de les eleccions. A banda de ser batlle i membre del Comitè de Solidaritat Catalana, també sóc el primer vicepresident de la Comunitat de Comunes Sud Rosselló.

Quants batlles han signat el manifest?

Més de la meitat han signat, i darrerament n’hem aconseguit més. De fet, una de les iniciatives que portem a terme des del Comitè són les caminades per la llibertat, que consisteix en anar d’un poble on el batlle ha signat el manifest fins a un altre que encara no ho ha fet. Ara fa uns dies vam fer una caminada fins a Sant Cebrià, i el batlle també va voler signar el manifest.

Creu que hi ha prou implicació a Catalunya Nord?

A Catalunya Nord trobem molta sensibilitat i solidaritat, però a la resta de l’Estat francès ja és una altra cosa. Molta gent no entén el que passa i barregen la situació de Catalunya amb altres casos similars com els flamencs de Bèlgica. La nostra tasca consisteix en explicar que som diferents, i que no cal comparar. I a nivell polític, la cosa encara és pitjor. Hi ha un silenci covard del govern francès que ens preocupa molt. No obstant, seguirem fent pedagogia.

Quina és la situació de la llengua catalana a Catalunya Nord?

Hi ha un procés de recuperació, sobretot per part de les associacions que defensen l’ús de la llengua i altres espais com Ràdio Arrels i les escoles que aposten pel català. El principal problema que trobem és la manca de senyalització en català. A excepció de les persones grans, que sempre l’han parlat, el català s’ha perdut molt.

Com es pot revertir la situació?

La clau per avançar en aquesta matèria és que les escoles incorporin el català com a llengua obligatòria. A França hi ha un centralisme molt gran, però han d’entendre que l’ús de llengües com el català enriqueixen a la societat. És una llàstima que no ho vegin d’aquesta manera.

Es parla de la possibilitat que Carles Puigdemont visiti Perpinyà. Quina creu que serà la reacció de la gent?

No puc parlar en nom de tota la població de Catalunya Nord però hi ha molta gent que es solidaritza amb els presos i exiliats. Carles Puigdemont és una persona que s’ha vist forçarda a marxar de casa només pel fet de liderar un procés democràtic. Aquí tothom es preocupa molt per la situació i entenem que és una injustícia condemnar a gent que només van seguir un mandat democràtic. La violència institucional i judicial de l’Estat espanyol és inacceptable, i això és una idea que compartim majoritàriament.

Com creu que acabarà tot plegat?

Crec que serà molt difícil tornar enrere perquè la reacció de l’Estat espanyol va marcar un punt d’inflexió. El meu punt de vista personal, i és més un desig que una predicció, és que al final s’aconseguirà l’objectiu. Serà un camí molt llarg, però és molt difícil frenar una nació amb una cultura i una història tant forta com la catalana.


Autor: Redacció


#alenya #catalunyanord


#alenya #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...