Notícies més llegides



Pla de l'Estany


Banyoles

Miquel Noguer: ‘A cap altre lloc de Catalunya fan una festa de la sardana com la de Sant Martirià’

Pla de l'Estany  -  11/10/2019  -  09:12

L’alcalde de Banyoles destaca la pluralitat de la programació de la Festa Major banyolina i el paper clau que tenen les entitats locals per tirar-la endavant


Miquel Noguer / GN

Miquel Noguer / GN



En aquest cas, les sardanes són un altre tret identitari de les Festes de Sant Martirià, a cap altre lloc de Catalunya fan una festa de la sardana i de la música de cobla com la que fem aquí a Banyoles. 

La ciutat de Banyoles es guarnirà amb les millors gales durant la setmana vinent, del 17 al 21 d’octubre, amb motiu de l’arribada de Sant Martirià, la seva Festa Major. Com sempre, la festivitat banyolina farà acte de presència amb un cartell de luxe farcit de propostes per a tots els gustos i edats. “Qualsevol Festa Major és la festa de tota la ciutadania, i si exclous algú, no té cap sentit. És per això que hem de tenir propostes per a tots els públics, això és el que s’intenta fer cada any”, explica l’alcalde Miquel Noguer, qui també valora positivament dos factors cada vegada més palpables: un, la incorporació creixent d’actes i activitats al centre de la ciutat, i l’altre, ja més conegut, la voluntat de la festa d’anar recuperant any rere any tradicions antigues.


Falta ben poc per l’arribada de les Festes de Sant Martirià, sens dubte un dels actes més assenyalats al calendari banyolí.

Miquel Noguer: La Festa Major de qualsevol poble o ciutat sempre és un esdeveniment anual important, i en el cas de Banyoles Sant Martirià és la festa per excel·lència. Les Festes d’Agost també van molt bé però, de cara a la gent, són les festes petites, en canvi Sant Martirià és la Festa Major.

L’esdeveniment es promociona enguany com la “Festa Geganta”. 

M.N.: Sí, de fet el que vol ser la festa és precisament això, és a dir, una gran festa, una festivitat grossa. Sempre s’ha de jugar amb les paraules, i en aquest cas hi ha un doble joc, amb referència a la tradició gegantera, però el significat final es refereix a una festa gran, amb tot el que això comporta.  

El programa segueix la metodologia habitual?

M.N.: Sí, però en els últims anys el mateix Ajuntament i les entitats que es preocupen de l’organització de diferents esdeveniments per la Festa Major -Barraques, la Colla Gegantera Esperxats, el Foment de la Sardana, Les Gàrgoles de Foc…- el que fan és afegir, o fer una festa, que se centri cap al centre de la ciutat. I això també es fa extensible a la resta de festes i activitats que celebrem a Banyoles. En el cas de la Festa Major, ja es va començar a instaurar fa dos anys, quan vam començar a acostar la festa cap aquí -al centre-, i la programació d’enguany continua amb aquesta voluntat. 

D’altra banda, el programa també té la voluntat, com sempre, de recuperar velles tradicions. Aquest 2019, per exemple, tindrem les dianes, que són la principal novetat del cartell, una cercavila formada per gralles i percussió que ens donarà la benvinguda al dia de festes de dissabte. Compartiran protagonisme amb la tronada, amb material didàctic o amb cants i enregistraments musicals de balls que acompanyaran a la faràndula, i tot això, és a dir, el fet d’anar recuperant tradicions antigues de Banyoles, juntament amb el fet d’anar incorporant actes cap al centre, com deia abans, són aspectes que agraeixo molt i que em fan especial il·lusió. 

Parla de les entitats. Fins a quin punt són importants per tirar endavant el programa de les Festes?

M.N.: Són molt importants, molt. A Banyoles tenim una gran sort de tenir un bon teixit associatiu, probablement som una de les poblacions del país que més entitats té per nombre d’habitants, i aquesta diversitat i riquesa són les que també es veuen en actes com aquest. L’Ajuntament per si mateix no podria organitzar tot el que es fa en una programació com la de la Festa Major, o de qualsevol altra festivitat, i precisament per això fem un conveni econòmic amb totes les entitats de la ciutat on queda palès el que es fa i, a partir del qual, també s’estableix una contraprestació econòmica. Per tant, a aquesta riquesa social que ens ofereixen les entitats, si s’hi suma la possibilitat d’establir convenis econòmics per fer una sèrie d’activitats durant l’any, entre les quals la Festa, i tot plegat ens dona uns resultats molt més reeixits. 

Hem de tenir en compte que hi ha molta gent en totes les entitats que treballen per la Festa Major, hi ha molta implicació per part seva. És per això que hem d’esperar que la gent col·labori i surti al carrer, aquesta seria una manera d’agrair a totes aquestes persones l’esforç que fan durant els dies festius. 

Mirant el cartell, queda clar que és una festa global i per a tots els públics.

M.N.: Sí. Qualsevol Festa Major és la festa de tota la ciutadania, i si exclous algú, no té cap sentit. És per això que hem de tenir propostes per a tots els públics, això és el que s’intenta fer cada any. 

Aquest ampli ventall d’actes i iniciatives també queda palès amb les activitats paral·leles. 

M.N.: Sí, a Banyoles sempre ens ha agradat molt apostar per les activitats paral·leles, des de sempre. Arran de qualsevol acte o festa sempre hi ha alguna activitat paral·lela, i són important tenir-les. En el fons, aquesta és la riquesa de la ciutat.

Un dels plats forts, com sempre, són les Barraques.

M.N.: Sí. D’una banda hi ha les Barraques i la seva aposta musical, que com bé dius és un plat fort per a tots els públics, però sobretot pels joves, i de l’altra tenim els concerts de música de cobla i les sardanes. En aquest cas, les sardanes són un altre tret identitari de les Festes de Sant Martirià, a cap altre lloc de Catalunya fan una festa de la sardana i de la música de cobla com la que fem aquí a Banyoles. 

Però ara, també, el que és fort i potent són els actes del dissabte a la tarda al centre de la ciutat. I dic ‘actes’ perquè són variats: des de desfilades fins als Esperxats pujant l’enxaneta al balcó de l’Ajuntament o el ball del Passeig de la Indústria, entre moltes altres propostes. Totes aquestes activitats del centre han agafat una força important.  

Parlava de l’aposta de música dual que té Banyoles. Si les festes fossin un festival musical serien una proposta d’allò més genuïna. 

M.N.: Sí, però hem de tenir en compte que totes les Festes Majors són musicalment potents, només fa falta anar a Olot, Figueres o Girona, per exemple. Però sí que és veritat que Banyoles té aquesta dualitat: d’una banda la música tradicional, de cobla i sardanística, que és molt potent, i de l’altra, un cartell musical dirigit sobretot als joves, que també està molt consolidat. Aquesta segona part, precisament, es complementa amb les fires i atraccions, el que fa que quedi una zona amb molta concurrència que requereix uns altres horaris i una altra zona de la ciutat, més allunyada, que permeti que no es molesti el descans dels veïns. 

Més enllà de la festa hi ha el respecte i la seguretat. Fins a quin punt és una prioritat?

M.N.: Penso que és el tot. És molt important que la gent actuï moderadament, i això és el que demanem des de l’Ajuntament. La gent ha de saber on cal posar el límit, en tots els sentits, perquè sovint, quan es passa un límit implica passar-ne més, i això és el que no pot ser. 

I, evidentment, les Festes també han de ser sinònim de respecte per a les altres persones. És vital que això sigui així, i per això posem totes les eines per assolir-ho, com ara el Punt Lila, tot i que espero que no hàgim de lamentar cap cas d’aquest tipus. És important que la gent entengui que les Festes són per gaudir-les d’una manera normal i sana, sense passar-se.

Hi haurà un  Bus Nit que resseguirà els pobles de la comarca. Això demostra, entre altres coses, la importància que tenen aquestes Festes al Pla de l’Estany. 

M.N.: Sí. Cada poble s’estima la seva pròpia Festa Major, cosa que és absolutament lògica i s’ha de respectar, però és evident que les Festes de Sant Martirià són un referent a la comarca del Pla de l’Estany perquè, al cap i a la fi, molta gent en gaudeix dels concerts, de les barraques, de les fires… De fet, hi ha molts pobles de la rodalia que també tenen el dilluns de la Festa Major com a festa local. 

Referent a tot això, el Bus Nit, que també està operatiu en altres festes més enllà de la Festa Major, és una eina més per procurar que la gent de Banyoles i la comarca pugui sortir amb tranquil·litat i perquè els pares també estiguin tranquils sabent que els seus fills podran tornar a casa sense la perillositat que poden comportar altres mitjans de transport.


Autor: Redacció


#banyoles #festamajor #sanmartiria #miquelnoguer


#banyoles #festamajor #sanmartiria #miquelnoguer





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...