logo
Imprimir
20-06-2019 | 19:52hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

S'ha presentat l'Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa 2019

És el resultat del treball en xarxa entre Dinàmig, CASG, SIGMA i Parc Natural i 20 entitats públiques i privades de la Garrotxa

Aquest dijous 20 de juny s'ha presentat la sisena edició de l'Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa, que aquest any estrena nom: Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa. Aquest canvi respon a la voluntat d'anar adaptant progressivament els diferents indicadors de l'Observatori als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats en l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. L'objectiu de l'Observatori és que, a través de dades objectives i informes sectorials de múltiples agents de la comarca, es pugui realitzar una anàlisi exhaustiu de la realitat de la Garrotxa en els tres eixos del desenvolupament sostenible: el social, l'econòmic i el mediambiental, i a partir d'aquest 2019 amb la mirada posada en l'horitzó 2030.

Des del seu inici, l'Observatori és fruit del treball conjunt entre més de 20 entitats de la comarca, tant públiques com privades, i està codirigit per DinàmiG - Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa - SIGMA; el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa - CASG i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Durant el 2018, la coordinació del projecte ha comptat, a més a més, amb la participació de l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord Oriental de Catalunya - ADRINOC i la cooperativa Resilience Earth que, a través de la seva participació en el projecte d'abast internacional MiT (Municipalities in Transition), ha afavorit el treball cap als ODS.

Les 60 pàgines que conformen l'Observatori inclouen una gran quantitat d'informació que es caracteritza per l'objectivitat de les dades i el treball en xarxa d'impulsors i col·laboradors, que ha permès obtenir una visió transversal de la comarca. A la pàgina web també es poden consultar els informes sectorials que permeten aprofundir sobre cada un dels àmbits. Aquesta sisena edició torna a incorporar les dades de l'estudi de l'Associació d'Empresaris ADEPG sobre la competitivitat de les comarques catalanes. Que situa la nostra comarca en la posició 16, sobre el total de les 42 comarques catalanes.


Entre les dades més destacades que recull l'Observatori sobresurt l'important dinamisme de l'economia comarcal, on s'observa que durant el 2017, la Garrotxa ha vist créixer el seu PIB un 3,3% fins a arribar als 1.717,3 milions d'euros. La comarca de la Garrotxa en el període 2013-2017, es posiciona com la segona comarca de Catalunya en la que més creix el PIB, amb un increment del 21,0%. Pel que fa a l'ocupació, mostra un creixement d'un 4,1%, superant el conjunt de Catalunya que és d'un 3,6% i on la indústria ha estat el sector més dinàmic, amb un creixement d'un 5,6% en termes d'ocupació. Aquest increment s'explica en bona mesura pel bon comportament de la indústria agroalimentària. En paral·lel, el sector serveis també registra un ritme positiu i ocupa a 13.228 persones. El comerç ha estat el subsector menys dinàmic, amb un increment de l'ocupació de l'1,1%.

En l'àmbit social, cal destacar la incorporació d'indicadors alineats amb les fites que proposen els ODS de l'Agenda 2030 fixats per les Nacions Unides, com ara la perspectiva de gènere en l'alumnat inscrit a les modalitats de batxillerat (61% dones vs 39% homes), els cicles formatius (43% dones vs 57% homes) i estudis universitaris (59% dones vs 41% homes), nous indicadors en l'atenció a les necessitats de relació dins l'àmbit comunitari com és el servei d'atenció integral LGTBI (64 persones), l'índex de satisfacció i fidelitat de l'usuari en l'atenció primària (8,5 a la Garrotxa vs 7,8 de mitjana a Catalunya i un 92% de fidelitat a la Garrotxa vs un 88% a Catalunya) i l'atenció hospitalària (9,14 a la Garrotxa vs 8,5 a Catalunya i un 94,9% de fidelitat a la Garrotxa vs un 88,5 de mitjana a Catalunya) o dades sobre el GAV (Grup d'atenció a la víctima) en l'apartat de seguretat on es comptabilitzen 673 trucades de seguiment i 85 expedients oberts de noves víctimes. Pel que fa a la diversitat lingüística de la població de la comarca, cal destacar que les cinc llengües més parlades a la Garrotxa a banda del català i el castellà, són el panjabi, el xinès mandarí, l'àrab, el soninké i el romanès.

En aquesta edició 2019, en l'àmbit de medi ambient, hi trobem també nous indicadors com el nombre de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics o els resultats de l'anàlisi de la qualitat de l'aigua de les fonts naturals d'Olot. Per aquesta edició s'actualitzen indicadors com la taxa de reciclatge (que actualment es troba al 47%) amb l'objectiu de reduir la generació de residus a la comarca.

Els diferents informes de l'Observatori ofereixen un retrat integral de la comarca, amb una visió d'aspectes tant variats com el comportament econòmic, l'estructura productiva, el mercat de treball, el comerç exterior, el turisme, la població, els serveis socials, l'educació, els estudis universitaris, la salut, la llengua, la seguretat, l'habitatge, la cultura, els esports, el medi ambient, l'aigua, el paisatge, els residus i la mobilitat.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/93004_-hapre-entatlob-ervatoriperalde-envolupament-o-tenibledelagarrotxa2019-2.htm