logo
Imprimir
26-05-2019 | 19:01hs
•POLíTICA

L'efecte Timmermans catapulta els socialdemòcrates holandesos a la primera posició, segons els sondejos

Els ultres de Wilders es desplomen però entren els nous populistes de l'FVD mentre que els liberals de Rutte aguanten

Gir total a les eleccions europees a Holanda. Els socialdemòcrates, amb el candidat a la presidència de la Comissió Europea i exministre Frans Timmermans al capdavant, han aconseguit un 18,1% dels vots i seran primera força, segons el sondeig a peu d'urna difós pel Parlament Europeu. Aquesta xifra suposa el doble de vots que en les últimes europees, quan van obtenir un 9,4% dels sufragis. La mateixa enquesta pronostica una forta caiguda de la ultradreta de Geert Wilders, que obtindria només un 4,1% dels vots, respecte al 13,3% que va aconseguir el 2014. La caiguda de Wilders es deuria, en part, a l'ascens de la nova extrema dreta populista holandesa, el FVD, que aconseguiria un 11%.

Els liberals del primer ministre Mark Rutte, l'VVD, aguantarien, segons els sondeig, amb un 15% dels vots, mentre que caurien els últims guanyadors, els també liberals D66, que aconseguirien un 6,3% dels sufragis.

D'altra banda, els cristianodemòcrates del CDA aconseguirien un 12,3% dels vots, mentre que els verds, amb el també spitzenkandidaten Bas Eikhout al capdavant, pujaria fins al 10,5% respecte al 6,9% del 2014.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/91261_lefectetimmerman-catapultael-ocialdemocrate-holande-o-alaprimerapo-icio-egon-el-ondejo--1.htm