logo
Imprimir
07-05-2019 | 13:41hs
•SALUT

Salut dona per controlat el brot d'un bacteri que ha causat la mort d'un prematur

Hi ha tres nadons més que són portadors del Klebsiella però que no han desenvolupat la infecció

L'hospital Josep Trueta de Girona i el Departament de Salut donen per "controlat" el brot de Klebsiella, una bactèria multiresistent que va provocar diumenge la mort d'un nadó prematur extrem que en néixer a les 24 setmanes de gestació pesava uns 600 grams. Segons ha detallat aquest matí el director clínic de Pediatria del Trueta, actualment hi ha tres nadons prematurs més que no han desenvolupat la infecció però que són portadors del bacteri, que és de la mateixa família, però d'una soca diferent que el que va causar dues morts a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Després de detectar una dotzena de nadons portadors al març, l'hospital va declarar el brot i va activar el protocol per trobar-ne l'origen. En aquests mesos, el centre ha fet 140 cultius buscant l'origen, però tots han estat negatius, i en paral·lel, ha fet neteges intensives per eliminar el bacteri.

A més, ha tingut els prematurs afectats en aïllament. Un d'aquests dotze casos va acabar emmalaltint, però ja ha estat donat d'alta. Durant l'abril, el centre va estar diverses setmanes sense detectar nous casos, fins aquest darrer que va acabar morint diumenge.

L'hospital ha desvinculat el cas del de la Vall d'Hebron i ha llençat un missatge de tranquil·litat, assenyalant que es tracta d'un bacteri que se sol trobar en el tub digestiu i que no acostuma a donar complicacions excepte en pacients amb situacions clíniques complicades.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha destacat que els infants prematurs extrems són molt "fràgils" i que el bacteri Klebsiella és "oportunista, viu habitualment dins l'organisme i davant d'una baixada d'immunitat o d'immunitat feble, pot provocar infeccions, com ha estat el cas". "No és una situació infreqüent, aquestes infeccions són relativament freqüents en unitats on hi ha malalts immunodeprimits, com les unitats de prematurs o cures intensives".

Així, ha assenyalat, entre el 2015 i el 2018, a Catalunya s'han declarat vuit brots amb 94 afectats i set morts. Guix ha afegit, a més, que s'estima que en nadons prematurs amb un pes inferior als 1.500 grams es produeixen entre un 16 i un 17% d'infeccions.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/89992_-alutdonapercontrolatelbrotdunbacteriquehacau-atlamortdunprematur-1.htm