logo
Imprimir
25-04-2019 | 20:14hs
•LA SELVA

Sant Hilari ja té instal·lada al campanar la parella d'òlibes

Jordi Baucells Colomer, biòleg i enginyer agrícola, especialista en la gestió d'espais urbans, ha col·locat aquest matí a la parella de pollets que, a partir d'ara, viuran a la seva caixa-niu al campanar de l'església

Jordi Rotllant, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha destacat que aquest és un pas més cap a la integració de la natura en el poble. De fet, la recuperació, donat que des que va començar la legislatura l'objectiu de la seva regidoria ha estat recuperar la flora i la fauna que es podia trobar abans que l'ús i abús d'herbicides i productes químics malmetessin l'equilibri natural.

Per arribar fins aquí, s'ha anat seguint una política innovadora mediambiental que consisteix en el control biològic de les plagues, com és la utilització d'insectes depredadors i la creació d'hotels d'insectes per assegurar la seva permanència o un sistema de podes dels arbres poc agressiu que afavoreix que tornin ocells i insectes a les seves branques, la reutilització de les restes i, molt especialment, l'eliminació dels herbicides nocius als espais municipals.

Això ja es va notar el primer any amb la tornada de bandades d'ocells a la capital de les Guilleries que només recordaven els més grans. Ara, un cop aconseguida aquesta fita, es reintrodueixen les òlibes que havien sigut un ocell emblemàtic al municipi. La previsió és arribar a tenir en el municipi un total de 100 caixes-niu per insectívors petits, 5 caixes-niu per a xots, 3 Hotels d'insectes, 20 caixes-niu per rat-penats, 2 caixes per òlibes, 3 refugis per carnívors (fagines i/o geneta) i 5 menjadors per esquirols. Matèria en què Sant Hilari és capdavanter en solucions innovadores de control biològic

Jordi Baucells Colomer, biòleg i enginyer agrícola, especialista en la gestió d'espais urbans, ha col·locat aquest matí a la parella de pollets que, a partir d'ara, viuran a la seva caixa-niu al campanar de l'església de Sant Hilari Sacalm. Actuació que ha pogut ser seguida en directe pels alumnes del col·legi Sant Josep amb emoció. Anteriorment, va fer una presentació audiovisual molt especial als alumnes de 4t dels col·legis de Sant Hilari Sacalm explicant les raons per les quals l'Ajuntament ha decidit acollir a aquesta parella tant peculiar. Segons Baucells, una família d'òlibes pot arribar a matar a uns 2.500 ratolins a l'any. Això significa una notable reducció de l'ús de verí al municipi. L'acció ha despertat l'expectació i entusiasme dels alumnes que podran seguir l'evolució dels pollets i de tot el procés a través de la webcam instal·lada a la caixa a partir d'ara.

Aquesta acció forma part també de la implementació de la nova marca turística i la definició del municipi com a rebost de les Guilleries, també pel que fa a la seva natura excepcional. Natura que s'integra en el poble en el disseny de jardins, fent servir plantes autòctones, i en el tractament del que ja hi ha. Totes aquestes mesures, entre d'altres com el porta a porta, fan d'aquest municipi un referent important en la lluita per millorar el medi ambient.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/89371_-anthilarijatein-talladaalcampanarlaparelladolibe--2.htm