logo
Imprimir
15-04-2019 | 16:41hs
•LA SELVA

Torna el Via Crucis de Sant Hilari Sacalm, un espectacle centenari que implica a tot el municipi

La representació del Via Crucis vivent s'inicia divendres sant a les 21 h, a la plaça de l'Església, amb el judici de Pilats i avança lentament, enmig del so dels timbals i les llances dels armats, fent un recorregut integrat per 14 escenes fins al turó de la Vaga, també anomenat turó de la Crucifixió

Des de fa més de 300 anys, a Sant Hilari Sacalm per Setmana Santa se celebra el Via Crucis Vivent. Aquesta representació s'ha convertit en una manifestació popular que atrau milers de persones d'arreu del país. L'espectacle transcorre pels carrers del municipi, amb una representació solemne i espectacular. El Via Crucis de Sant Hilari Sacalm va ser declarat Festa tradicional d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya l'any 1999 i, posteriorment, l'any 2010, l'Associació del Via Crucis vivent va rebre la Creu de Sant Jordi. La tradició de participar en la representació s'ha anat transmetent de pares a fills. Més de 200 persones col·laboren de forma voluntària en aquest esdeveniment que és sens dubte el plat fort dels nombrosos actes que se celebren a Sant Hilari durant els dies de Setmana Santa.

Una de les escenes més emotives, que és la que ha donat més renom al Via Crucis Vivent, és el Calvari. Amb l'escenari situat als afores de la població, la magnífica interpretació dels actors, juntament amb una excel·lent il·luminació i subratllat amb l'acústica de la música, captiva, any rere any a aquests milers de visitants.

La representació del Via Crucis vivent s'inicia divendres sant a les 21 h, a la plaça de l'Església, amb el judici de Pilats i avança lentament, enmig del so dels timbals i les llances dels armats, fent un recorregut integrat per 14 escenes fins al turó de la Vaga, també anomenat turó de la Crucifixió.

Dijous a la tarda, a partir de les 17 h, com cada any, els armats sortiran del Museu del Via Crucis, que es podrà visitar durant aquests dies, per anar a visitar als més grans del poble a la Residència de gent gran guarnits amb els seus uniformes. Més tard, els més petits també podran acostar-se i tocar els guarniments que són dels més elaborats que es coneixen a la Plaça Jacint Verdaguer. Allà els nens també podran parlar amb els armats, fer-s'hi fotos, etc. Amb aquesta activitat es vol acostar la festa del Via Crucis Vivent a aquella gent que per dificultats de mobilitat o d'horari no poden sortir el divendres sant a veure el Via Crucis Vivent.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/88836_tornaelviacruci-de-anthilari-acalmune-pectaclecentenariqueimplicaatotelmunicipi-2.htm