logo
Imprimir
29-03-2019 | 19:06hs
•PLA DE L'ESTANY

La Fundació Lluís Coromina i la Fundació Pasqual Maragall presenten 'Records' a Banyoles

L'Auditori de l'Ateneu acull aquest dissabte la presentació de la publicació per primera vegada a les comarques gironines

La Fundació Lluís Coromina i la Fundació Pasqual Maragall presentaran aquest dissabte dia 30 de març a Banyoles el llibre Records, una publicació que serveix de reconeixement a la figura del President de la Generalitat i exalcalde de Barcelona, Pasqual Maragall. És una eina per sensibilitzar sobre l'Alzheimer i per a recaptar fons per investigar sobre aquesta malaltia. L'acte es farà a les 7 de la tarda a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles (Plaça Major, 40). Aquesta serà la primera presentació del llibre a les comarques gironines.

Les fundacions Coromina i Maragall inicien, amb la presentació del llibre, un primer acte de col·laboració. Les dues entitats han manifestat el compromís de treballar i buscar vies per executar nous projectes.

Diàleg entre Salvador Sarquella i Joan Solana

L'acte s'iniciarà amb un parlament de Cristina Maragall, portaveu de la Fundació Maragall, i la projecció d'un vídeo sobre la malaltia de l'Alzheimer. Tot seguit s'iniciarà un diàleg entre dos banyolins íntims col·laboradors de Maragall: el seu secretari personal, Salvador Sarquella, i Joan Solana, exalcalde de Banyoles. Ricard Planas, periodista i director de la Fundació Lluís Coromina, conduirà la conversa.

A l'Ajuntament de Barcelona, Sarquella va ser el seu secretari personal, on va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat. Fins fa dos anys era el cap de la seva oficina: «Són molts anys al seu costat, des de l'alcaldia de Barcelona fins a responsable de l'oficina del President. Actualment ens veiem un o dos cops per setmana, ens fem companyia. Mantinc l'admiració per a un gran home i alhora una enyorança per un amic que es va esmunyint».

Solana era alcalde de Banyoles quan la ciutat va ser subseu dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i també va ser delegat del departament de Cultura de la Generalitat a les comarques gironines durant el govern de Maragall a la Generalitat. Es van conèixer els anys 80 i des de llavors sempre han tingut complicitat. «Si he de definir la meva relació amb Pasqual Maragall faria servir dues paraules: deixeble seu, en el sentit equivalent al d'un alumne, i amic en la distància, perquè tot i que no érem de veure'ns sovint sempre hem mantingut el contacte i hem parlat de tots els temes», recorda Solana.

Records de 40 amics de Pasqual Maragall

L'octubre de 2007 Pasqual Maragall va fer públic que havia estat diagnosticat d'un principi de la malaltia d'Alzheimer i va deixar clara la seva voluntat de fer-hi front: «Vull ajudar a derrotar aquesta malaltia, perquè enlloc no està escrit que sigui invencible». Aquest va ser el seu compromís, que es va traduir en la creació de la Fundació Pasqual Maragall l'abril de 2008.

Per commemorar el seu desè aniversari, la Fundació va reunir 40 amics de Pasqual Maragall i els va demanar que compartissin un record inoblidable viscut amb ell. El resultat és el llibre Records, editat en català i castellà per RBA. Hi han participat Josep Miquel Abad, Lolita Banchs, Lluís Bassat, Jordi Basté, Carles Bosch, Carmen Cervera, Joan Clos, Pilar i Anna Duocastella, Odón Elorza, Xerardo Estévez, Jordi Évole, Isidre Fainé, Paz Flores, Beth Galí, Joan Ganyet, José Antonio García-Durán, Frank González, Marta Grabulosa, Manuel Huerga, Edurne Iturmendi, Eli Maragall, Roser Marcé, Javier Mariscal, Mayte Martín, Federico Mayor Zaragoza, Eduardo Mendoza, Custodia Moreno, Queco Novell, Margarita Obiols, Julia Otero, Lluís Pasqual, Sílvia Pérez Cruz, Ricardo Rodrigo, Richard Rogers, Francesco Rutelli, Narcís Serra, Mercè Solernou, Mònica Terribas, Montserrat Tura i Àngela Vinent.

Sobre la Fundació Lluís Coromina

La Fundació Lluís Coromina va ser constituïda el 2007 per l'empresari Lluís Coromina Isern. Desenvolupa activitats en l'àmbit de les arts, l'atenció a les persones i la preservació de la natura, els animals i l'entorn paisatgístic. La Fundació té cinc seus: Espai Eat Art, el Puntal-Laboratori de les arts a Banyoles i el centre d'acollida temporal d'animals La Perpinyana, a Porquere; l'espai socioeducatiu Garage i l'espai Isern Dalmau, a Barcelona.

La primera d'elles està especialitzada en temes d'art i alimentació des d'una vessant multidisciplinari. Autors com els germans Roca, Ferran Adrià, Andreu Carulla, Rosalía Banet o Francesc Guillamet han exposat a l'espai. El Puntal es constitueix com el laboratori creatiu on hi ha allotjada la productora cinematogràfica Andergraun –Albert Serra–, les teatrals Cor de Teatre i Eironeia –Joan Solana–, la productora Alter Sinergies –organitzadora del Festival de la veu de Banyoles (a)phònica- així com projectes d'art especial amb la col·laboració de la Fundació Mas Casadevall i Fundació Estany. També acull estades literàries conjuntament amb l'editorial Alfabia i té allotjada i difon els fons d'art de Lluís Vilà, Rafael Marquina i Carles Fontserè. El centre d'acollida animal la Perpinyana compta amb la col·laboració de la Fundació Mona.

Sobre la Fundació Pasqual Maragall

La Fundació Pasqual Maragall és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer l'abril del 2008 donant resposta al compromís adquirit per Pasqual Maragall en anunciar públicament que se li havia diagnosticat Alzheimer. La Fundació està dirigida pel doctor Jordi Camí i presidida per Diana Garrigosa, esposa de Pasqual Maragall. Aquest últim ostenta el càrrec de president d'honor. La missió de la Fundació és promoure la investigació per prevenir l'Alzheimer i també oferir solucions per millorar la qualitat de vida de les persones afectades i dels seus cuidadors. El 2012, la Fundació va impulsar el Barcelona Beta Brain Research Center, que és l'únic centre d'investigació europeu dedicat íntegrament a la prevenció de la malaltia d'Alzheimer i de les malalties neurodegeneratives relacionades.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/87923_lafundaciollui-corominailafundaciopa-qualmaragallpre-entenrecord-abanyole--1.htm