logo
Imprimir
23-03-2019 | 17:56hs
•LA SELVA

Acte d'homenatge a en Jaumet a Sant Hilari Sacalm

En Veciana a parlat del deute que Sant Hilari Sacalm tenia amb en Jaume del Flaviol, "cap altre poble de Catalunya té un personatge tan recordat i estimat que és tan gran sent tan petit". En efecte, l'estàtua, a mida natural, ens recorda que en Jaumet feia 1,20 metres

Aquest matí ha tingut lloc la presentació oficial de l'estàtua d'en Jaumet del flabiol realitzada per l'escultor Josep Maria Gomis que ha estat present en l'acte. Un acte conjunt dels partits polítics de Sant Hilari Sacalm i que estava previst entre les accions de la implementació de la nova marca turística pel que fa a la remodelació del nucli antic. L'objectiu de la posada en marxa d'aquestes accions és millorar la situació econòmica del municipi a curt i, sobretot i molt especialment, a mitjà i llarg termini.

L'acte l'ha iniciat l'actual alcalde del PIG, Joan Ramon Veciana, que ha remarcat aquest consens: "M'agradaria dir primer de tot que aquest acte l'hem organitzat els tres partits que ens presentem a les eleccions municipals del proper mes de maig, ja que creiem que és un acte de poble i que és bo que estiguem units en ocasions com aquesta. La presentació ha estat a càrrec per part dels altres partits de Xevi Prat, per Esquerra Republicana, i Núria Navarro pel PDeCAT".

En Veciana a parlat del deute que Sant Hilari Sacalm tenia amb en Jaume del Flaviol, "cap altre poble de Catalunya té un personatge tan recordat i estimat que és tan gran sent tan petit". En efecte, l'estàtua, a mida natural, ens recorda que en Jaumet feia 1,20 metres.

Els 3 representants polítics han llegit un text consensuat en el qual es glossava la figura d'en Jaumet, : "El més meravellós és que en Jaumet, un home amb tantes dificultats, hagi esdevingut el personatge tan important que és a Sant Hilari, un referent al poble. Un personatge que els nens i nenes de Sant Hilari estudien a escola, un personatge de qui se n'han fet dolços, talles en fusta, quadres, busts amb materials diversos, que té un capgròs en honor seu i que surt en incomptables postals de Sant Hilari. Hem de recordar també que la mort d'en Jaumet va ser un esdeveniment molt important a Sant Hilari, va tenir el que en aquella època, l'any 1955, era un enterrament de primera, i la notícia va sortir a mitjans de comunicació a nivell nacional, com La Vanguardia. I a partir d'avui, en Jaumet tindrà també una estàtua en honor seu a Sant Hilari.

Creiem que en Jaumet es mereix aquest homenatge i reconeixement. Estem segurs que molta gent de Sant Hilari que va conèixer en Jaumet avui s'emocionarà recordant-lo, i que aquells que no vam tenir la sort de conèixer-lo però que també li tenim gran estima estarem contents de poder tenir a partir d'avui aquest record en forma d'estàtua.I l'estàtua d'en Jaumet estarà aquí, al carrer Vic, per on ell passava per anar i tornar de la Font Vella portant càntirs plens d'aigua per als estiuejants del poble, i es pot dir que va ser el primer venedor d'aigua de Sant Hilari. I aquí, al carrer Vic, lloc emblemàtic del casc antic de Sant Hilari, tindrem per sempre un record d'aquell home menut que va enamorar a la societat del nostre poble molts anys enrere, amb el seu somriure, fent la nina i la senyoreta i tocant les tretze notes que sempre tocava amb el seu flabiol.

En Jaumet del flabiol, Jaume Traveries i Riera (Sant Hilari Sacalm, 1871-1955), fou un personatge popular de la vila quan era un lloc emblemàtic d'estiueig per la fama de les seves aigües. En Jaumet era mut i diuen que una mica "falto de luces". El flabiol era la seva manera de comunicar-se i va trobar en la distribució de l'aigua de les fonts una manera de guanyar-se la vida. Recollia l'aigua de les fonts del Pic i Font Vella i les portava al poble per oferir-les a vilatans i estiuejants que li donaven propines. Al principi portava càntirs a mà i, més tard, els estiuejants van fer una col·lecta per comprar-li un carro. Cap a la dècada dels anys 20, quan en Jaumet ja tenia 40 anys, va començar a ser conegut com en "Jaumet del flabiol".

La seva figura, menut i rialler, és mítica a Sant Hilari Sacalm i el seu nom va servir per batejar uns dolços, els Jaumets, fets d'avellana creats per la pastisseria Fornés i que encara es venen. Va ser protagonista d'una obra musical, "Jaumet, la joguina de Sant Hilari", dirigida per Jaume Fàbregas i Eva Codinach, amb música de "Els Miserables" i lletra de Toni Rossell que es va estrenar l'any 2014. Jaume Fàbregas, actor i director amateur de teatre molt conegut a la vila, és també en Jaumet del flabiol a la representació del Tastet d'Aigües, junt amb Carme Martorell, que es fa actualment amb molt d'èxit i dissabte serà en un cop més en Jaumet per apropar-nos al personatge.

Avui, dissabte 23 de març al matí, el poble de Sant Hilari Sacalm li ha fet un homenatge a aquest personatge tan peculiar que resta sempre en la memòria de la gent. I ho ha fet recordant la persona d'en Jaumet, davant l'estàtua que el poble li ha dedicat, i fent un Tastet d'Aigües de la Font Vella amb anissos que és com es prenia en aquella època.

Aquesta estàtua forma part, junt amb la realització d'uns murals al carrer Alcalde Narcís Corbera i Gordó i la remodelació de les oficines i jardins de Can Rovira i del carrer Hospital, de les accions que es fan en matèria urbanística en la implementació de la nova marca turística que es va presentar el passat 11 de gener. Una nova marca que fa referència a tot allò que ofereixen les Guilleries i la seva capital i que es desconeix. Això queda reflectit en un nou logotip, amb una nova imatge de la guilla, acompanyada del text lesGuilleriesKm0.cat que es concretaran en un seguit d'iniciatives que donaran a conèixer tot allò que ofereixen les Guilleries i, molt especialment, la seva capital, Sant Hilari Sacalm.

La Revitalització del nucli antic era un dels objectius del pla de mandat de l'equip de govern actual. Es veia la necessitat de fer un esforç col·lectiu per revitalitzar-lo i millorar tant la imatge com la informació històrica i patrimonial i la qualitat de vida de la gent que hi viu. Això ha estat possible ara gràcies al sanejament de l'economia de l'Ajuntament que ha permès dedicar 400.000 euros recaptats de la revisió de l'IAE del sector de les aigües a aquest projecte.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/87539_actedhomenatgeaenjaumeta-anthilari-acalm-1.htm