logo
Imprimir
18-03-2019 | 14:24hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Olot vol convertir-se en el primer mercat de marxants de Catalunya sense bosses de plàstic

Aquest mes d'abril es realitzarà una prova pilot per eliminar les bosses de plàstic de parades d'alimentació i planter del mercat setmanal d'Olot

A finals de mes d'abril, 14 parades del mercat setmanal d'Olot substituiran les bosses de plàstic per bosses biodegradables. Es tracta d'una prova pilot per estendre aquesta iniciativa a totes les parades d'alimentació i planter del mercat dels dilluns. Concretament, seran 11 parades de fruita i verdura, 1 parada de fruits secs i 2 de planter, totes elles situades al mig del passeig d'en Blay. Disposaran de bosses biodegradables planes de 30x40 cm per a la compra a granel i de bosses tipus samarreta de 40x50 cm amb nanses distribuïdes per l'empresa Traç Verd.

Aquesta iniciativa no tindrà cap cost, ni pel comprador ni pel marxant, i respon a una voluntat de l'Ajuntament d'Olot de reduir la generació de residus, fomentant la no utilització de bosses de plàstic i la compra a dojo o granel. També respon a una demanda del propi mercat detectada a través d'una enquesta feta a finals del 2018 a 43 marxants del sector d'alimentació i planter a la qual el 86,8% responien que estaven disposats a canviar les bosses de plàstic per bosses reciclables. Es calcula que, actualment, al mercat setmanal d'Olot es reparteixen un mínim de 250.000 bosses l'any.

Paral·lelament a aquesta iniciativa, amb relació a l'ús exclusiu dels vianants del Firal durant l'horari del mercat (de 9 a 14 hores) i amb l'objectiu de facilitar l'aparcament i l'accés dels usuaris al mercat, des d'avui els marxants d'alimentació i planter lliuraran als compradors 450 hores d'aparcament gratuïta a la zona blava de la ciutat. És una acció promoguda per l'Ajuntament en col·laboració amb la UTE Aparcament Olot.

El regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, ha explicat que "és una iniciativa més per continuar millorant el mercat d'Olot, que s'afegeix a les iniciades l'any passat coincidint amb el retorn de les parades al Firal". En concret, es tracta de millores realitzades en relació a la neteja i selecció de residus, així com en la imatge de les parades aprofitant la tornada de les 48 parades d'alimentació i planter al Passeig d'en Blay, després de les obres de remodelació. Ramon Brunet, productor del Maresme com a marxant que participarà de la prova pilot, i Joel Busquets de l'empresa Traç Verd que s'encarregarà de les bosses també han assistit a la roda de premsa d'aquest matí al Firal d'Olot.

Amb la millora de l'espai físic urbà destinat al mercat es van agrupar les parades per producte de venda, es va eliminar la presència de vehicles estacionats al passeig (facilitant-ne l'aparcament en zones properes) i es van deixar zones de pas entre línies de parades per facilitar la circulació dels compradors per totes les zones del mercat.

Per millorar i homogeneïtzar la imatge de les parades i potenciar-ne el seu atractiu, a finals de 2018 totes les parades havien eliminat les estructures que obstaculitzaven el pas als compradors (carpes, elements de protecció del sol o aixopluc en cas de pluja subjectats als arbres o mobiliari públic...) i a principis del 2019, un 80% de les parades d'alimentació i planter havien adaptat l'estructura de la parada seguint els criteris de colors de la carta del Nucli Antic, mentre que la totalitat havien col·locat un faldó (de la mateixa tipologia cromàtica i de teixit que el tendal) per a la bona disposició de les mercaderies i per evitar que les caixes buides a la vista. Al mateix temps, des del dilluns 1 d'octubre de 2018, quan el sector d'alimentació i planter va tornar al passeig d'en Blay, tots els marxants han col·locat una superfície sota la seva parada per protegir el paviment del Firal.

Com a millora en la recollida i separació de residus, els marxants del mercat disposen d'un contenidor de 240 litres d'orgànica amb la identificació de la parada o parades corresponents amb l'objectiu de saber, d'una banda, quina quantitat de residus genera cada parada i, de l'altra, si la separació es fa adequadament. Des del 2016, anualment es realitza una convocatòria d'una línia d'ajuts als titulars de les parades d'alimentació i planter que mantenen en òptimes condicions de neteja l'espai que tenen assignat els dilluns. La partida prevista per cada exercici ha estat d'uns 2.000 euros i se n'han beneficiat 50 marxants, representant una millora substancial de les condicions de neteja durant i després del mercat, així com de la separació dels residus generats.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/87164_olotvolconvertir-eenelprimermercatdemarxant-decatalunya-en-ebo-e-depla-tic-2.htm