logo
Imprimir
25-02-2019 | 16:51hs
•ACTUALITAT GIRONA

Autors i autores de les quatre ribes del Mediterrani desembarquen al Festival MOT 2019

El poeta i traductor Manuel Forcano és el comissari de la sisena edició d’aquest esdeveniment literari, que tindrà lloc del 28 al 31 de març a Olot i del 4 al 6 d’abril a Girona

La sisena edició del MOT estarà protagonitzada pel mar Mediterrani, concebut com un pont que comunica llengües, religions, coneixements i persones. El festival, comissariat pel poeta i traductor Manuel Forcano, vol propiciar el desembarcament literari d'autors i autores de les quatre ribes de la Mediterrània. El MOT començarà a Olot el 28 de març i acabarà a Girona el 6 d’abril i oferirà dues setmanes consecutives de converses i activitats literàries en què participaran una quarantena de personalitats.

El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha presentat aquest matí la programació de l’edició d’enguany del festival al costat del regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga; la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas; la codirectora del MOT i directora de l’Escola d’Humanitats de Girona, Glòria Granell, i el comissari del festival, Manuel Forcano.

“El MOT s’ha convertit en un festival de referència que any rere any creix en expertesa i en qualitat. Per la qual cosa ha estat convidat al Festival Internacional de Literatura del Quebec com un dels festivals amb més prestigi pel que fa a la promoció de la literatura”, ha explicat el regidor Carles Ribas.

En l’edició del 2019 del MOT hi participaran autors i autores nacionals i internacionals procedents dels països i territoris que limiten el Mediterrani, així com d’altres de més enllà que també escriuen amb el mateix mar com a rerefons o comparteixen una cultura comuna. La quinzena de converses s’organitzen majoritàriament en diàlegs a dos i tres bandes sobre temes tan diversos com la identitat i el paisatge mediterranis, les llegendes i tradicions, els mites i el món clàssic, els tòpics, els viatges, la cultura sarda, Bucarest com a ciutat de cultura llatina, o la realitat social de la riba sud: immigració il·legal, islamisme radical, repressió política, etc.

Integren el programa d’aquesta edició fins a trenta-nou autors, nou dels quals vénen del panorama literari internacional. Es tracta d’Andrea Marcolongo, Michela Murgia i Marcello Fois (Itàlia), Ivan Jablonka (França), Ersi Sotiropulu (Grècia), Mazen Maarouf, (palestí refugiat a Reykjavík), Burhan Sönmez (Turquia), Mahi Binebine (Marroc) i Mircea Cartarescu (Romania), absència d’última hora en l’edició passada.

Representant la Catalunya mediterrània, el festival reuneix  Carme Riera, Maria Carme Roca, Adrià Pujol, Cristina Masanés, Margarida Castells, Maria Àngels Vilallonga, Xavier Montoliu Pauli, Paula Santillán, Jordi Esteva, Pepa Roma, Quim Curbet, Josep Maria Fonalleras, Mita Casacuberta (comissària del Festival MOT del 2015 al 2017), l’editor Daniel Álvarez Prendes, i els periodistes Anna Guitart, David Guzman i Mercè Sibina. Com a fet diferenciat, el programa d’enguany compta amb una presència destacada de poetes com Josep Piera, Míriam Cano, Joan-Elies Adell, Jaume Pont, Susanna Rafart i el mateix Manuel Forcano.

Els mallorquins Biel Mesquida, Carme Riera i Llucia Ramis, l’andalús Eduardo Mendicutti, el madrileny Javier Reverte i la basca María Belmonte completen la programació d’enguany.

A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. A Olot, s’abordarà la poesia andalusina en català, i a Girona, la Mediterrània com invitació al viatge. Diumenge 31 de març, el Teatre Principal d’Olot acollirà, a més, l’espectacle musical Troia, de Cor de Teatre, que fusionarà els clàssics grecs de La Ilíada i L’Odissea. Completaran el MOT una trentena d’activitats culturals (xerrades, exposicions, projeccions, etc.) que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions locals al voltant del tema vertebrador de cada edició.

El MOT 2019 tindrà lloc del 28 al 31 de març a la sala El Torín d’Olot i del 4 al 6 d’abril a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. Com sempre, les converses entre autors i especialistes (periodistes, editors, traductors, historiadors, etc.) constituiran el nucli de la programació del festival, que s’estendrà de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives.

El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i l’Ajuntament d’Olot amb el suport de la

Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/85950_autor-iautore-dele-quatreribe-delmediterranide-embarquenalfe-tivalmot2019-1.htm